Αχέροντας | Η αιώνια ομορφιά του πιο μυστηριακού ποταμού του πλανήτη

Oι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν ένα πολύ luxury ποτάμι για να περνάνε στον άλλο κόσμο

Ο Αχέροντας είναι το πιο μυστηριακό ποτάμι της γης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εντελώς παράξενη μυθολογία του, που θέλει τον Αχέροντα να είναι ο διάπλους για τον άλλο κόσμο, αποτελεί από μόνη της ένα παράδοξο. Κι αυτό γιατί ως περάσματα σε περιοχές μη ζωής θεωρούνται συνήθως, σε όλους τους πολιτισμούς του κόσμου, δυσοίωνα μέρη, με ζοφερά τοπία.

Ο Αχέροντας είναι πανέμορφος, φωτεινός, γεμάτος σμαραγδένιες καταφυγές, πλούσιος σε ζωή σε κάθε ένα από τα 52 χιλιόμετρα της απολαυστικής διαδρομής του! Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν ένα πολύ luxury ποτάμι για να περνάνε στον άλλο κόσμο!

Μυριάδες πηγές
Ο Αχέροντας ξεκινά απο τα όρη της Παραμυθιάς του Σουλίου και των Ιωαννίνων, διασχίζει τα Ιωάννινα, την Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, συλλέγοντας τα νερά πάμπολλων πηγών. Δέχεται τα λιωμένα χιόνια του Τόμαρου, αλλά και τα όμβρια του Σουλίου και της Παραμυθιάς. Είναι ανεξάντλητες οι πηγές που καταλήγουν σε αυτό το απαράμιλλης ομορφιάς ποτάμι. Βέβαια ο Αχέροντας σε πολλά σημεία της διαδρομής του χάνεται σε υπόγειες κοίτες για να εμφανιστεί μετά από κάποια άλλα σημεία εξόδου, και αυτό το περίπλοκο δίκτυο ροών αυξάνει την μυστηριακή ομορφιά του, καθώς διαλέγει αυτό τι θα μας αποκαλύψει και τι θα κρατήσει κρυφό! Αυτός είναι και ο λόγος που οι λάτρεις του είναι πολλοί και φανατικοί!

Η Αχερουσία δεν είναι πια εδώ
Ο άνθρωπος είναι ένα ον με μεγάλο θάρρος, για να μην πούμε θράσος! Η Αχερουσία, η λίμνη στην οποία γινόταν το μυστηριακό dealing με τον άλλο κόσμο, μας τέλειωσε! Αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τη Βρετανική εταιρεία Boots Ltd! Φυσικά υπάρχει πάντα το εκπληκτικό νεκρομαντείο, ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου, που τα μυστικά του δεν μας είναι απόλυτα γνωστά, για να λέμε την αλήθεια. Το επιβλητικό και υποβλητικό αυτό μαντείο βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο έρχονταν οι προσκυνητές από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των προσφιλών τους προσώπων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι ιερείς του μαντείου είχαν την δυνατότητα μέσα από διεξοδική συζήτηση με τους συγγενείς των μεταστάντων να ελαφρώσουν την ψυχή τους, ήταν κατά κάποιο τρόπο μια ψυχαναλυτική διαδικασία που έλυνε κόμπους της ψυχής και γιάτρευε, στο μέτρο του δυνατού, τον πόνο της απώλειας. Αυτό ίσως να εξηγεί το γιατί ένα τόσο όμορφο ποτάμι θεωρήθηκε είσοδος στον άλλο κόσμο: χρησιμοποιούσαν την καλή ενέργεια του χώρου για να γιατρέψουν την ψυχή των ζωντανών…

Ράφτιγκ στον Αχέροντα
Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε άλλη μια φορά το αυθάδες του ανθρώπινου πνεύματος. Το γεγονός ότι ο Αχέροντας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ποτάμια για κανόε καγιάκ και για ράφτιγκ, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος οδηγεί μόνος του μια βάρκα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γεγονός ότι θα έπρεπε κανονικά να περιμένει πειθαρχικά να τον περάσει ο βαρκάρης απέναντι! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λατρεύουμε το ράφτιγκ στον Αχέροντα. Ο άλλος βέβαια λόγος είναι τα συνταρακτικά τοπία. Ειδικά τα στενά του Αχέροντα, με τους κάθετους βράχους και την πανέμορφη ροή, είναι μαγικά. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες δημιουργεί μοναδικής ομορφιάς τοπία, το περίφημο Δάσος της Περσεφόνης είναι μαγευτικό, ενώ η δύναμη του ποταμού αποτελεί πηγή ζωής για χέλια, πέστροφες, αλλά και τους περίφημους γοβιούς, που ζουν μόνον εδώ. Παράξενο, αλλά ο Αχέροντας είναι το ποτάμι της ζωής. Αυτό άλλωστε το νιώθει κάποιος σε όλον τον ρου του, είτε τον βλέπει να κατηφορίζει την σκάλα της Τζαβέλαινας στο Σούλι, είτε θαυμάζει το δέλτα του στην Πρέβεζα…

Ο ποταμός συνδέεται με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφία. Σύμφωνα με τη μυθολογία η πεδιάδα του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών. Ο ποταμός ήταν ο δρόμος μέσω του οποίου ο Χάροντας οδηγούσε τις ψυχές στη Λίμνη Αχερουσία, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Άδη. Στο βορειοανατολική όχθη της Αχερουσίας λίμνης ιδρύθηκε ο σπουδαιότερος χώρος λατρείας των θεών του Κάτω Κόσμου και επικοινωνίας με τις ψυχές των νεκρών, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Οι επισκέπτες θέλοντας να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους που έφυγαν από τη ζωή υποβάλλονταν σε πολυήμερη προετοιμασία που περιελάμβανε πλήρη απομόνωση και ειδική διατροφή. Έπειτα οδηγούνταν στις υπόγειες αίθουσες του Νεκρομαντείου, όπου επικοινωνούσαν με τα πνεύματα των αγαπημένων τους που προφήτευαν το μέλλον. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση λοιπόν, ο Αχέρων κατέληγε στην παγωμένη και έρημη Αχερουσία λίμνη, χωρίς ίχνος ζωής γύρω της.

Τις Πύλες του Άδη φρουρούσε ο άγριος και άσπλαχνος σκύλος Κέρβερος που είχε τρία κεφάλια, χαίτη από φίδια και αγκαθωτή ουρά. Ο βαρκάρης-χάροντας παραλάμβανε τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφερε με τη βάρκα του στον Κάτω Κόσμο. Το αντίτιμο για το ταξίδι στον Άδη ήταν ένας οβολός, γι” αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες ενταφίαζαν τους νεκρούς τους με το αντίστοιχο ποσό. Η ψυχή που δεν μπορούσε να πληρώσει ήταν καταδικασμένη να περιπλανιέται και να βασανίζεται αιώνια στις όχθες του ποταμού. Εκτός από τον Αχέροντα, στον Άδη οδηγούσαν ο Κωκυτός και ο Πυριφλεγέθοντας, οι οποίοι συμβόλιζαν τα μαρτύρια που περνούσε μια ψυχή όταν κατέβαινε στον Άλλο Κόσμο.

Οι μύθοι δε σταματούν όμως εδώ, στη μυθολογία επίσης αναφέρετε ότι κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του. Τα νερά του ποταμού παρέμεναν πικρά λόγω ενός «στοιχειού» που ζούσε στις πηγές του και δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του το χωριό Γλυκή.

Το φαράγγι του Αχέροντα ταυτίζεται με τις Πύλες του Άδη ενώ επίσης αποτελεί ένα μέρος με τεράστια περιβαλλοντική σημασία συνθέτοντας ένα τοπίο μεγάλης οικολογικής και ιστορικής αξίας. Μυθολογία και φυσικό περιβάλλον μετατρέπουν τον Αχέροντα σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πατρίδας μας που αξίζει να επισκεφθούμε.Οι ορεινοί όγκοι των βουνών της Παραμυθιάς και του Σουλίου δημιουργούν μικρές λίμνες και νερόλακκοι, ιδανικοί για εξαγνιστικά μακροβούτια σε ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Τι θα λέγατε να περπατήσετε ή να κολυμπήσετε στα νερά του μυθικού αυτού ποταμού και να νιώσετε ένα κομμάτι της πλούσιας ιστορίας του;



In this article

Join the Conversation