Την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών πέρασε το κατώφλι των 1.200 μονάδων – για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο του 2014 – σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 6%, με την αξία και τον όγκο των συναλλαγών σχεδόν να τετραπλασιάζονται. Νωρίτερα, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου είχαν υποχωρήσει 11 μονάδες βάσης ενώ τα spreads έναντι των γερμανικών είχαν μειωθεί κατά 4 μονάδες βάσης. Μια εβδομάδα μετά ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ κατέγραφε 37% υψηλότερα κέρδη από τον Nasdaq και διπλάσια και πλέον κέρδη σε σχέση με μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αγορές έστειλαν εξ αρχής το μήνυμα ότι η καθαρή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας έβαλε ισχυρό θεμέλιο για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές του Ιουνίου, διασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα η οποία είναι προϋπόθεση για περισσότερες καλές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας.
Τι μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία η πολιτική σταθερότητα, με μια δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας; Σημαίνει πρώτα απ’ όλα συνέχιση, εμβάθυνση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την οικονομική μεγέθυνση: πιο ευέλικτο, φιλικό και αποτελεσματικό κράτος, μείωση της γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και ασφάλεια δικαίου, ψηφιακός μετασχηματισμός, σταδιακός αναπροσανατολισμός του παραγωγικού μοντέλου. Σημαίνει συνέχιση των πολιτικών για τη προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των εξαγωγών. Σημαίνει επίσης δημοσιονομική υπευθυνότητα και ικανότητα να επιτευχθούν ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι: σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ – προβλέπεται ότι τα επόμενα 3 χρόνια θα κινηθεί πάνω από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. –, την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σημαίνει, ακόμη, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και, κατά συνέπεια, και της πιστοληπτικής ικανότητας του τραπεζικού συστήματος. Μια εξέλιξη η οποία αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, να ενισχύσει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου ή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με το ρίσκο της πολιτικής αβεβαιότητας να ελαχιστοποιείται, η αναβάθμιση σε πιστοληπτική βαθμίδα ενδέχεται να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο, σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2023. Με λίγα λόγια, η πολιτική σταθερότητα ευνοεί εκείνες τις αναπτυξιακές πολιτικές και τη δημοσιονομική συνέπεια ώστε στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής 4ετίας της η Νέα Δημοκρατία να έχει κάνει πράξη την κεντρική της δέσμευση για σημαντική άνοδο του εισοδήματος και της απασχόλησης στη χώρα μας.
Προφανώς οι «δρόμοι» που ανοίγονται για την οικονομία δεν είναι ούτε δεδομένοι, ούτε εύκολοι. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο λόγω πληθωριστικών πιέσεων και παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης. Η οικονομία μας, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, καλείται να αντιμετωπίσει χρόνιες δομικές αδυναμίες της. Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις προκλήσεις, η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί διεθνείς κρίσεις, ότι τηρεί βασικές της δεσμεύσεις, ότι έχει τη βούληση και την ικανότητα να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την ελευθερία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και στην οικονομία, χωρίς οι πολιτικές της να αμβλύνονται λόγω συμβιβασμών και ισορροπιών με κυβερνητικούς εταίρους, πόσο μάλλον όταν εντοπίζονται ουσιώδεις διαφορές σε σημαντικά θέματα, όπως η φορολογική πολιτική. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η ισχυρή αυτοδυναμία είναι ο πλέον υποσχόμενος δρόμος για πιο ισχυρή οικονομία, για πιο δυνατή Ελλάδα. Η πεποίθηση αυτή εκφράστηκε πλειοψηφικά στις κάλπες της 21ης Μαΐου, και αυτήν την ψήφο υπέρ της πολιτικής σταθερότητας – και των ευκαιριών που αυτή δημιουργεί για την οικονομία – ζητεί ξανά η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου.
Join the Conversation