Η πρότασή της Δημοτικής Αρχής Σουλίου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή για τα έργα στον ηλεκτροφωτισμό αποτελεί πιστή υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που χέρι- χέρι εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εργαλείου των ΣΔΙΤ.
Ο Δήμος μας με αυτή την επιλογή προχωρά, όχι απλά στην εκχώρηση σε ιδιώτες μιας δραστηριότητας, αλλά ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού. Πιο συγκεκριμένα, έναντι 2.225.000 €, για τα επόμενα 11 χρόνια (6+5), εκχωρεί την διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου LED, καθώς επίσης και τη διαχείριση και τη συντήρηση του συστήματος.
Αντί να αναζητήσει χρηματοδότηση του έργου από σχετικά προγράμματα, αντί να διεκδικήσει στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, ώστε το έργο να γίνει από την υπηρεσία και με μικρότερο σημαντικά κόστος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει να δώσει «προίκα» στον ιδιώτη και μέρος από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως έχουν ήδη πράξει και άλλοι δήμοι στην χώρα. Ο μειοδότης επιχειρηματίας, που θα αναλάβει το έργο, θα πληρώνεται από την εκχώρηση ανταποδοτικών τελών. Το σίγουρο είναι ότι η τακτική αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την εκχώρηση σε ιδιώτες κι άλλων υπηρεσιών.
Αυτά που ισχυρίζεται η δημοτική αρχή ότι δηλαδή ο Δήμος Σουλίου και οι δημότες θα βγουν κερδισμένοι από την εκχώρηση δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση. Οι ιδιώτες είναι αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι! Όλοι οι Ηπειρώτες έχουμε πείρα από έργα μέσω ΣΔΙΤ με τα οποία οι δημότες βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πλουτίσουν μεγαλοεπιχειρηματίες!
10 Εύλογα ερωτήματα:
Είναι δεδομένο ότι η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και η ενεργειακή εξοικονόμηση συνιστούν προτεραιότητες για κάθε δημοτική αρχή. Και στον τομέα αυτό η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη επίδοση. Και για ένα τόσο σημαντικό και ακριβό έργο ας θέσουμε κάποια ερωτήματα:
1). Γιατί δεν υπήρχε καμία ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε προηγούμενες συνεδριάσεις για το θέμα και για την αδυναμία αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων; Ένα έργο 2,22 εκατομμυρίων για έναν μικρό σχετικά Δήμο δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου; Είναι δυνατόν να εκχωρούνται ερήμην των δημοτών (ακόμη και των δημοτικών συμβούλων) τα δημοτικά τέλη για 11 χρόνια, υπό συνθήκες ανύπαρκτου πολιτικού ελέγχου και αντιπαράθεσης, απλά με μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης;
2). Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν πειστικά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για τις άλλες επιλογές (προμήθεια με ίδια κεφάλαια, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.) που να δικαιολογούν την λύση της ΣΔΙΤ; Μήπως το έργο έχει εμφανιστεί ως ασύμφορο για τον Δήμο, για να καταστεί συμφέρον για τον ανάδοχο όπως έγινε και σε άλλους δήμους;
3). Γιατί δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για αντίστοιχη μείωση των τελών ως αποτέλεσμα της ενεργειακής εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί; Μήπως γιατί όλη η εξοικονόμηση (αν τελικά είναι τόσο μεγάλη όσο υποστηρίζει η μελέτη) θα πάει «πεσκέσι» στον ανάδοχο;
4). Γιατί αρχικά υποστηρίχτηκε ότι η μελέτη ήταν προϊόν της εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έχω λίγη ώρα μετά διορθώθηκε και υποστηρίχτηκε ότι ήταν μελετητικής εταιρίας; Τι γνώμη έχουμε οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου;
5). Γιατί αφού η μελέτη είναι τόσο πλήρης (όσο υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή) ο ανάδοχος θα λάβει επιπλέον 15.000€ για να ξανα-ελέγξει την υφιστάμενη κατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών; Τελικά είναι η μελέτη αξιόπιστη ή όχι;
6). Πως εξασφαλίζεται η αναφερόμενη διάρκεια ζωής από την επένδυση (20 έτη), τη στιγμή που το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έχει σύμβαση ο ανάδοχος με το Δήμο Σουλίου είναι 11 έτη; Πως θα εξασφαλιστεί η υπόλοιπη διάρκεια ζωής των 9 ετών και μάλιστα τη στιγμή που αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα προβεί και σε αντικατάσταση με λαμπτήρες led που η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μικρή (στην καλύτερη των περιπτώσεων στα 8 έτη με εγγύηση από τις εταιρίες στα 5 έτη); Στα προηγούμενα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την έντονη αστάθεια του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή που θα κάνουν ακόμη πιο επιρρεπή τα νέα led σε βλάβες.
7). Πως διασφαλίζεται η πιθανολογούμενη εξοικονόμηση 60% στην κατανάλωση ρεύματος; Μόνο με τα στοιχεία της μελέτης και των στοιχείων που θα τοποθετηθούν; Τι θα συμβεί αν δεν προκύψει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση αλλά ο ανάδοχος τοποθετήσει ό,τι ακριβώς προβλέπεται στην μελέτη; Θα σταματήσει να πληρώνεται ή απλά θα θεωρηθεί αστοχία της μελέτης; Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να απαιτηθεί εκ νέου αύξηση των δημοτικών τελών, αυτών που πριν 3 χρόνια η Δημοτική Αρχή αύξησε δηλώνοντας ότι από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών σύντομα θα έχουμε μείωση ανταποδοτικών…
8). Οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο ανάδοχος σημαίνουν ότι οποιοδήποτε led καίγεται οπουδήποτε στον Δήμο θα αντικαθίσταται άμεσα; Ή μήπως θα περιμένουμε κανά 6μηνο να περάσει ο ανάδοχος να αλλάξει μαζικά τα καμένα φωτιστικά; Σε έναν δήμο σαν τον δικό μας με τον μικρό σχετικά πληθυσμό αλλά τη μεγάλη έκταση και τα δεκάδες χωριά εκτιμούμε ότι πολλές περιοχές θα μένουν χωρίς φως για μεγάλα διαστήματα.
9). Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά σε πύκνωση ή αραίωση των φωτιστικών σημείων, για επέκταση του δικτύου οδοφωτισμού, επισκευή ή αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων κολώνων και άλλων τεχνικών στοιχείων; Το όλο έργο του ηλεκτροφωτισμού είναι απλά αντικατάσταση φωτιστικών; Να θυμίσουμε ότι ήδη από το μακρινό 2014 η Λαϊκή Συσπείρωση και ο τότε επικεφαλής της Άρης Μαρέτας είχε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε προτείνει να υπάρξει μια επιτροπή που θα ερευνήσει φαινόμενα σπατάλης στον ηλεκτροφωτισμό, ανάγκες πύκνωσης ή αραίωσης στο δίκτυο κ.α. Αλήθεια έγινε κάτι από τότε;
10). Τι θα γίνει στην περίπτωση που στο προσεχές μέλλον υπάρξει εκ νέου κάποιο πρόγραμμα που επιδοτεί την αντικατάσταση στο 100% (ή έστω άνω του 20% που προβλέπει το σχέδιο που θέλει να «τρέξει» ο Δήμος); Εμείς θα έχουμε δεσμεύσει τα ανταποδοτικά μας για 11 έτη και θα έχουμε παραδώσει την υπηρεσία στον ιδιώτη.
Τα ΣΔΙΤ αποτελούν βόμβα στα θεμέλια όλων των υπηρεσιών του Δήμου:
Οι εργαζόμενοι του Δήμου μας μέσω του Σωματείου τους ήδη εξέφρασαν την αντίρρησή τους και απαιτούν να μην προχωρήσει η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις. Απαιτούν επίσης να μην προχωρήσει η εν λόγω ΣΔΙΤ για τον ηλεκτροφωτισμό. Διεκδικούν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών στις δημοτικές υπηρεσίες. Αναλογίζονται τι θα συμβεί αν με το ίδιο σκεπτικό της δημοτικής αρχής προχωρήσει η εκχώρηση σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ άλλων ανταποδοτικών υπηρεσιών. Η πολιτική αυτή ανοίγει το δρόμο, όχι μόνο στη συρρίκνωση των υπηρεσιών του δήμου, στη μείωση του ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού, στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει ακόμη και απολύσεις με το αντιδραστικό εργαλείο της αξιολόγησης!
Στο δια ταύτα:
Με βάση τα παραπάνω δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα έργο, που ο λαός θα το πληρώνει για τα υπόλοιπα 11 χρόνια, που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά του Δήμου και που θα ιδιωτικοποιήσει ουσιαστική μια βασική υπηρεσία του Δήμου.
Απαιτούμε:
• Η Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα προαναφερθέντα.
• Να μην υλοποιηθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
• Να συνταχθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Σουλίου.
• Να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ ώστε να γίνει και εξοικονόμηση πόρων κι όχι μόνο εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να καταφέρει επιτέλους ο Δήμος να μειώσει τα ανταποδοτικά.
• Να διεκδικήσουμε προσλήψεις μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού ώστε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του Δήμου το έργο.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να φέρει άμεσα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση του θέματος, να δοθούν απαντήσεις, να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις (όχι μόνο όσες εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή), να κληθούν και να ερωτηθούν οι τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου.
Παραμυθιά, 2 Μαΐου 2023
Για την Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου, Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας- Δημήτρης Χρήστου
Join the Conversation