Το 2018, o φωτογράφος Δημήτρης Τοσίδης ακολούθησε την οικογένεια Τζίμα. Εκείνη τη χρονιά, η Ελένη Τζίμα και ο σύζυγός της Νάσος θα έκαναν για τελευταία φορά το «διάβα» από την Παραμυθιά, όπου έμεναν τον χειμώνα, μέχρι τις πλαγιές του Σμόλικα.
Τα τελευταία πενήντα τρία χρόνια της ζωής τους, οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι διασχίζουν περίπου διακόσια χιλιόμετρα μαζί με το κοπάδι τους και κατασκηνώνουν σε μια καλύβα, χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια για φως, ραδιόφωνο και επικοινωνία.
«Το πιο δύσκολο δεν ήταν να τους πείσω, αλλά να τους βρω στα βουνά», λέει ο Θεσσαλονικιός φωτογράφος που κατέγραψε φωτογραφικά την ετήσια αγροτική μετανάστευση τριών οικογενειών βοσκών και των κοπαδιών τους στο πρότζεκτ που ονομάζεται Διάβα και πέρυσι διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Athens Photo Award. Χωρίς κανένα μέσο μεταφοράς διασχίζουν με τα κοπάδια τους τα πυκνά δάση της Πίνδου. «Αν μεταφέρονται με φορτηγά, παθαίνουν σοκ, λόγω της απότομης αλλαγής τόπου και υψομέτρου, όπως το τζετ λαγκ για τους ανθρώπους», λέει ο Νίκος Σαΐτης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του (στη φωτογραφία κάτω) και έναν Ρουμάνο εργάτη τηρούν την παράδοση του νομαδικού ποιμαντισμού, μιας πολιτιστικής και οικολογικής πρακτικής που ανάγεται εδώ και αιώνες στα Βαλκάνια.
Η φωτογραφική έκθεση Διάβα φιλοξενείται στη Stereosis. Έως 05/05, είσοδος ελεύθερη. Ζεύξιδος 3, Θεσσαλονίκη, stereosis.com
Join the Conversation