Η φετινή επέτειος της 8ης Μαρτίου, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς, νέα παιδιά.
Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή, αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή.
Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών η 8η Μαρτίου και θυμόμαστε την μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε εκείνη την ημέρα του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου, με σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα» με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών . Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για την χειραφέτησή τους.
Η 8η Μάρτη μας υπενθυμίζει τον καθημερινό μας αγώνα για την διεκδίκηση των ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ, όπως της ελεύθερης πρόσβασης και της ίσης αντιμετώπισης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Kαθημερινά επωμιζόμαστε πολλαπλές ιδιότητες και ρόλους στους οποίους η κοινωνία μας έχει εκφοβίσει ότι θα πρέπει να είμαστε «τέλειες» μητέρες, κόρες, μαθήτριες, φοιτήτριες, αδελφές, σύζυγοι, εργαζόμενες και άνεργες, επιστημόνισσες, προσφύγισσες και μετανάστριες, φυλακισμένες και αποφυλακισμένες, τοξικοεξαρτόμενες ή γυναίκες με αναπηρία. Η πατριαρχική αντίληψη που επικρατεί ότι μια γυναίκα είναι υποχρεωμένη «να μπαίνει σε κουτιά» ακόμα και το 2023 θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Μέρα με την μέρα παρακολουθούμε την διαρκή αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, παρακολουθούμε να σκοτώνουν τις αδερφές μας (είχαμε 17 Γυναικοκτονίες το 2022) αλλά και πολλά ακόμα περιστατικά σεξιστικής βίας. Πολλές γυναίκες υπό τον φόβο ότι δεν θα τις πάρουν σοβαρά οι αρχές, δυσκολεύονται να καταγγείλουν την κακοποίηση που μπορεί να έχουν δεχτεί καθώς ξέρουν ότι αν το κάνουν ίσως και να μην προστατευτούν.
Τέσσερα χρόνια τώρα η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαφάνισε οποιαδήποτε προηγούμενη προοδευτική νομοθετική παρέμβαση για την ισότητα των φύλων που είχε επικαιροποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έχουμε δει μέλη της κυβέρνησης ΝΔ να ταυτίζουν την γυναίκα μόνο με τον ρόλο της ως μητέρας. Δεν θα ξεχάσουμε το περίφημο Συνέδριο Γονιμότητας του οποίου διαφημιστικό σποτ πρόβαλε αναχρονιστικές αντιλήψεις για την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Πέρυσι είχαν προσπαθήσει να εισάγουν βίντεο στα σχολεία της χώρας με υπογραφή της υπουργού τα οποία παρουσίαζαν τις αμβλώσεις ως έγκλημα. Με το νόμο Τσιάρα ( 4800/2021) θεσπίστηκε η υποχρεωτική συνεπιμέλεια η οποία παραβιάζει την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού.
Οραματιζόμαστε και Διεκδικούμε:
Πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.
Ίση κατανομή της μη αμειβόμενης φροντίδας και οικιακής εργασίας.
Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες.
Αύξηση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά και σχολικά γεύματα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.
Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, 50/50 παντού.
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη, προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην άμβλωση και στην γέννα.
Νομική αναγνώριση του εγκλήματος της Γυναικοκτονίας με την ένταξή του στον Ποινικό Κώδικα.
Δημιουργία γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά.
Ένταξη στην εκπαίδευση μαθημάτων για την ισότητα των φύλων , τη σεξουαλική αγωγή, τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία.
Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8ης ΜΑΡΤΙΟΥ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την χώρα.
Join the Conversation