Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλ. Πάσχου στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικής πίτας

.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, φίλες και φίλοι.

Ύστερα από τρία δύσκολα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η πανδημία μας στέρησε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα όπως η σημερινή, φέτος οι υγειονομικές συνθήκες επιτέλους επιτρέπουν να ξανασυναντηθούμε.

Με την ελπίδα λοιπόν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο, όχι μόνο από το 2022, αλλά και από τα αμέσως προηγούμενα δύσκολα χρόνια, σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Όλοι ελπίζουμε τα δύσκολα να είναι πλέον πίσω μας και από εδώ και πέρα να έχουμε την ευκαιρία να ακολουθήσουμε ένα δρόμο ομαλότητας, προόδου και ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου όμως να πω, ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι αυτονόητος και δεδομένος, λόγω των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης μας επηρεάζουν ακόμη, η ραγδαία αύξηση των τιμών στον ενεργειακό τομέα είναι παρούσα, η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού μας προβληματίζει.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σοβαροί οικονομικοί αναλυτές, το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί από την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η μείωση της παραγωγής, δημιουργούν τις συνθήκες για την επικράτηση ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.

Η ύφεση αυτή προφανώς επηρεάζει και την Ελλάδα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Για το λόγο αυτό, το κράτος πρέπει να ασκήσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει, ότι τα τελευταία χρόνια το κράτος έλαβε σοβαρά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησε η ανάσχεση των δραστηριοτήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Τα μέτρα αυτά πρέπει να συνεχιστούν όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Αλλά από αναπτυξιακής πλευράς, τα μέτρα αυτά εξάντλησαν τα όριά τους και πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές χρηματοδότησης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απειλή της ύφεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η διασφάλιση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα, για τη χορήγηση δανείων με δίκαιους όρους και κυρίως με χαμηλό επιτόκιο.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι για χρόνια στηρίξαμε όλοι μας το τραπεζικό σύστημα και την ανακεφαλαίωσή του από το υστέρημά μας και ήρθε η στιγμή να υπάρξει ανταπόδοση για όλους.

Όσο και αν φαίνεται δύσκολο σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων, είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης, με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας και με απλές διαδικασίες αποτελεί μια ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση.

Ακόμη θα πρέπει να επανεξεταστεί η δυνατότητα συμμετοχής των συνεταιριστικών τραπεζών στις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να απορροφηθούν πιο άμεσα οι πόροι, που θα εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Το κράτος επίσης πρέπει να βλέπει τη μικρομεσαία επιχείρηση ως σύμμαχο στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, περαιτέρω στοχευμένες φοροελαφρύνσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης ή η μείωση του φόρου κατανάλωσης καυσίμων, θα συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως του τουριστικού μας προϊόντος, το οποίο αποτελεί το ισχυρό όπλο και την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Αλλά και ο οριζόντιος εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους θα συνεισφέρει σημαντικά προς την ίδια κατεύθυνση. Κανένας δεν είναι αντίθετος στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Οι επιχειρήσεις πρώτες απ’ όλους είναι αυτές που επιθυμούν καλοπληρωμένους εργαζόμενους, γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ικανοποίησή τους μέσα σε ένα υγιές και αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό καλωσορίσαμε όλες τις αυξήσεις των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα όμως το κράτος πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε η αύξηση των μισθών να μην επιβαρύνει μονομερώς και υπερβολικά τις επιχειρήσεις.

Πέρα όμως από τα γενικά θέματα, υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τα οποία πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά φυσικά και για τους παραγωγικούς φορείς στους οποίους υπάγεται και το Επιμελητήριο.

Πρώτα απ’ όλα επισημαίνουμε την ανάγκη για την ολοκλήρωση της μελέτης σύνδεσης της Εγνατίας με τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, μέρος της οποίας αποτελεί και ο περιφερειακός δρόμος της Ηγουμενίτσας.

Είναι ένα έργο που θα «ξεκλειδώσει» όλες τις δυνατότητες του διασυνοριακού εμπορίου, αλλά θα διευκολύνει και την πρόσβαση στις μεγάλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στην περιοχή της Σαγιάδας.

Αυτές είναι που πρέπει να προστατευθούν από απειλές που δέχονται λόγω της προοπτικής λειτουργίας μονάδων αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην περιοχή.

Ένα ενδεχόμενο, που δυστυχώς παραμένει ακόμη ενεργό, και στο οποίο δηλώσαμε προς κάθε κατεύθυνση την απόλυτη αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας για αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωσή μας.

Η λειτουργία της ΟΛΗΓ ΑΕ υπό ιδιωτική διοίκηση θα είναι πλέον γεγονός σε λίγους μήνες.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτή την εξέλιξη και να διεκδικήσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη, όπως είναι η κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας, η ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, η λειτουργία του Εμπορευματικού Κέντρου.

Η αναβάθμιση της παραλιακής οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας, μαζί με τη βελτίωση των δρόμων πρόσβασης στα ανεπτυγμένα τουριστικά παράλια του Νομού, αποτελούν αναγκαία προαπαιτούμενα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, μαζί βεβαίως με τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής προβολής.

Τέλος, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες της περιοχής, πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά με την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς της.

Η συνεργασία αυτή ΔΕΝ πρέπει να περιοριστεί μόνο στα θέματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Θεμιτό είναι να επεκταθεί και σε ζητήματα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και για την αύξηση της απασχόλησης.

Στο πρόσφατο παρελθόν, όπου η συνεργασία αυτή δοκιμάστηκε με φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, την οποία για ακόμη μια φορά ευχαριστούμε για την στήριξή της, τα αποτελέσματα ήταν άκρως θετικά.

Εκεί που υπάρχει ουσιαστική συνεργασία, υπάρχει και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρθηκα και στην αρχή της ομιλίας μου, είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ξανά μετά από τρία σχεδόν χρόνια.

Για το λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε να προχωρήσω σε έναν σύντομο απολογισμό του ουσιαστικού μας έργου της τελευταίας τριετίας.

Για να καταστεί απολύτως σαφές ότι τα στελέχη και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, παραμένουν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ανεξάρτητα από τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο στάθηκε στην πρώτη γραμμή από την πρώτη μέρα της πανδημίας, ενημερώνοντας διαρκώς καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, κάθε ημέρας, τα μέλη μας κατευθύνοντάς τα και πληροφορώντας τα, προκειμένου να μη χαθούν ευκαιρίες χρηματοδότησης, να μην υποπέσουν σε παραπτώματα και επιβολή προστίμων, να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους στην εφαρμογή των εκάστοτε περιοριστικών μέτρων.

Και παρόλα τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, συνεχίσαμε δυναμικά την υλοποίηση Εθνικών και Διακρατικών έργων για τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.

Αξιοποιώντας τα, δημιουργήσαμε εργαλεία χρήσιμα και απαραίτητα, όπως το έργο GET, του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, όπου δημιουργήσαμε πολιτισμικές και ιστορικές διαδρομές, προβάλλοντας όλη την περιοχή μας στην αγορά της Ασίας, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπως το έργο δημιουργίας του νέου Ψηφιακού Επιμελητηρίου μέσω του προγράμματος ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, παρέχοντας σύγχρονα εργαλεία στις επιχειρήσεις μας, που τους επιτρέπουν να εξυπηρετηθούν εξ αποστάσεως, αλλά και να προβάλουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους:

μέσω της Τουριστικής Ιστοσελίδας με φωτογραφίες και κείμενα,
μέσω της Ιστοσελίδας του Ηλεκτρονικού Εμπορικού Κέντρου της Θεσπρωτίας, όπου η κάθε επιχείρηση μπορεί να δημιουργήσει το δικό της περίπτερο και μέσω αυτού να προωθεί τις πωλήσεις της,
μέσω της ιστοσελίδας Εξαγωγικών Επιχειρήσεων όπου μπορούν να στοχεύσουν και σε ξένες αγορές, καθώς θα αποτελέσει τη βάση προβολής σε οποιεσδήποτε συνεργασίες μας με φορείς του εξωτερικού.

Επίσης, δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική σελίδα Αποθετηρίου Εγγράφων, όπου η κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που την αφορούν και είναι αποθηκευμένα στη βάση του φορέα μας και τέλος, σχεδιάσαμε την ιδιαίτερα χρήσιμη Ιστοσελίδα Απασχόλησης, που «ταιριάζει» τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των ανέργων.

Στο πεδίο καταπολέμησης της ανεργίας, υλοποιούμε παράλληλα δύο ακόμη έργα Κατάρτισης Ανέργων μέσω του Προγράμματος ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, σε στοχευμένες ειδικότητες, και πολύ σύντομα θα δέχονται τις αιτήσεις των ωφελούμενων.

Υλοποιήσαμε το έργο POWER PLUS του προγράμματος ADRION για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανάδειξη του λιμένα Ηγουμενίτσας σε Κόμβο καινοτομίας.

Υλοποιήσαμε το έργο ECO-FISH του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Αλβανία, για την καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

Επίσης, ολοκληρώνουμε σύντομα και το έργο Ανάδειξης και Προβολής των προϊόντων Υδατοκαλλιέργειας του προγράμματος ΑΛΙΕΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΑ 2016-2020 που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Υδατοκαλλιεργητών, για την προώθηση των προϊόντων του κλάδου στην τοπική, εθνική και παγκόσμια αγορά.

Εκτός όμως των προγραμμάτων που προανέφερα, αναπτύξαμε πολύπλευρες δράσεις για την στήριξη της τοπικής μας επιχειρηματικής κοινότητας,

Όπως την εκπόνηση μελέτης για την «Αξιολόγηση και Ιεράρχηση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και της συνεισφοράς τους στην οικονομία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας και την Περιφέρειας Ηπείρου», την οποία σύντομα θα σας παρουσιάσουμε,

Παρείχαμε Υγειονομικό υλικό σε φορείς και δομές υγείας της Θεσπρωτίας για την ενίσχυση του θεραπευτικού έργου τους,

Δημιουργήσαμε βίντεο τουριστικής προβολής της Θεσπρωτίας που διανεμήθηκε σε όλα τα γραφεία ΕΟΤ και στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών μας στον κόσμο,
σε τουριστικά γραφεία αλλά και σε όλα τα μέλη της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Harley Davidson.

Υλοποιήσαμε μεγάλο αριθμό διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων με διάφορους φορείς και θεματικές,
όπως με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Ηπείρου,
την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,
την Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Θεσπρωτίας,
την Ελληνική Λέσχη Harley Davidson,
την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.α.

Φιλοξενούμε στους χώρους του Επιμελητηρίου πολλούς επαγγελματικούς Συλλόγους του νομού μας αλλά και το Ελληνο – Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ενισχύσαμε τακτικά και διαρκώς τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Θεσπρωτίας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τις Δομές Κοινωνικής μέριμνας με αναγκαίο εξοπλισμό.

Συμμετείχαμε δυναμικά στην προετοιμασία υλοποίησης του SUPER RALLY 2023 στις 24-28/05/2023 στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

Συμμετείχαμε σε πολλές δράσεις άλλων φορέων, όπως της Περιφέρειας Ηπείρου και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο δρόμος των διεκδικήσεων είναι ακόμη μακρύς και οι προκλήσεις πολύ σημαντικές.

Φίλες και φίλοι, από τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση του Νομού μας, παρέχοντας υποστήριξη, βοήθεια και κατευθύνσεις, ανοίγοντας δρόμους για την αξιοποίηση ευκαιριών και δυνατοτήτων

In this article

Join the Conversation