Το βιβλίο «Η κυρά του Δράκου» παρουσιάζει η συγγραφέας και δημοσιογράφος Άννα Στεργίου

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον».

Το βιβλίο της συγγραφέως Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου» πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Μητσέλου και τον εκδοτικό οίκο Κομνηνός κι η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος – ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Θεσπρωτία, Βάσω Γκόρου

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • Παντελής Κυπριανός, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
  • Μερόπη Τζούφη, τέως υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
  • Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και παραγωγός γάλακτος Ε.Φ.Χ.Ε.
  • Άννα Στεργίου, κοινοβουλευτική συντάκτρια, κοινωνιολόγος και συγγραφέας

«Η Κυρά του Δράκου» είναι ένα λογοτεχνικό αφήγημα και αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήπειρο. Έχει αφετηρία και αφορά στα φοιτητικά χρόνια της Θεσπρωτής συγγραφέως του, στο Ρέθυμνο.

Πρωταγωνιστής είναι ο Δράκος Σαπουντζής, ένα πλάσμα αλλόκοτο κι απομονωμένο, που ερωτεύεται μία νεαρή φοιτήτρια, που έρχεται από τον Πειραιά, τη Χριστίνα Βασιλείου. Ο έρωτάς τους θα δοκιμαστεί πολλές φορές και ποικιλοτρόπως από τις διαφορετικές πολιτισμικές αξίες, που πρεσβεύουν.

Με σκηνικό τον Ψηλορείτη, η ιστορία δυο νέων παιδιών αναδεικνύει τα μεγάλα διλήμματα της αγάπης, της φιλίας, της προδοσίας, της απονομής δικαιοσύνης, πάνω απ’ όλα όμως τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο τοπικές κοινωνίες, που αν και αντιφατικές συνυπάρχουν μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία.

Παρότι οι πρωταγωνιστές κι οι συμπρωταγωνιστές είναι φανταστικά πρόσωπα, το βιβλίο αναφέρεται στα γεγονότα, που συνέβησαν την περίοδο 1990-91 και καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές πεποιθήσεις της γενιάς της συγγραφέως.

Η Άννα Στεργίου έχει εργαστεί σε εφημερίδες – πανελλαδικές, περιφερειακές, αγροτικές – περιοδικά, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι έχει εκδώσει συνολικά 5 βιβλία.

  • Πέρα από τη δημοσιογραφική της ιδιότητα, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά.
  • Το 2004, με το βιβλίο της «Τα μάτια του φόβου», από τις εκδόσεις Λιβάνη βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου.
  • Ακολούθησε η βιογραφία «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014) η οποία από δυο διαφορετικούς ιστότοπους χαρακτηρίστηκε στα 25 και στα 5 καλύτερα βιβλία της χρονιάς.
  • Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια».
  • Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019).
  • Έγραψε, εικονογράφησε και εξέδωσε δυο παιδικά βιβλία με τίτλο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός.
  • «Η κυρά του Δράκου», που εκδόθηκε επίσης το 2022, ήδη έχει ολοκληρώσει τον πρώτο εκδοτικό κύκλο και πλέον κυκλοφορεί η Β΄ έκδοση.
  • Το επόμενο βιβλίο της Άννας Στεργίου είναι επιστημονικό κι απόρροια της επιτυχούς παρακολούθησης του μεταπτυχιακού προγράμματος (2020-22) στην Ενέργεια και την Ψηφιακή Τεχνολογία στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά με τίτλο: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό». Αναμένεται να κυκλοφορήσει απ’ τις εκδόσεις Κομνηνός μέσα στο 2023 κι αφορά στην μεταπτυχιακή διπλωματική της εργασία για την ολοκλήρωση των σπουδών της.

Το νέο της αυτό βιβλίο θίγει νέες πτυχές της επιστήμης της Κοινωνιολογίας κι αφορά στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία. Περιγράφει τις αλλαγές, που έχουν δρομολογηθεί στη ζωή μας και το νέο κοινωνικό χάσμα, που δημιουργείται με αφορμή την 4η βιομηχανική επανάσταση, την κλιματική κρίση και την ψηφιακή τεχνολογία.





In this article

Join the Conversation