Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια…

Ενδείξεις για μετάδοση της νόσου από πουλιά και έντομα

Δεν υπάρχει επιστροφή για τα πλατάνια… Τα πλατανοδάση χάνονται το ένα μετά το άλλο χωρίς να μπορεί να ανακοπεί η νόσος του μεταχρωματικού έλκους που χτυπά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται με τα έντομα και τα πουλιά, πέρα από τους τρόπους που είχαν καταγραφεί μέχρι τώρα. Αν οι ενδείξεις μετατραπούν σε αποδείξεις τότε είναι θέμα χρόνου να νεκρώσει ακόμη μεγαλύτερος αριθμός δέντρων.

Ο Προιστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας σε δηλώσεις που έκανε στα Γιάννινα, στη διάρκεια του συμποσίου των δασικών υπηρεσιών τόνισε ότι «δυστυχώς η ασθένεια αυτή είναι πολύ ύπουλος μύκητας που μεταδίδεται και από την αναστόμωση των ριζών των υγειών πλατάνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα καμία μέθοδος ίασης ενός δέντρου που έχει πληγεί από την ασθένεια».

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρόληψη. Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους και των πολιτών και των συνεργείων που δουλεύουν στην ύπαιθρο πως χρειάζεται απολύμανση των εργαλείων, προσεκτική και αποτελεσματική όπως και των μηχανημάτων.

Όταν διαπιστωθεί η προσβολή ενός δέντρου δημιουργείται ζώνη που πρέπει να απομακρυνθούν και υγιή δέντρα.

«Έχουμε ενδείξεις ότι η ασθένεια μεταδίδεται με τα πουλιά και τα δέντρα οπότε καταλαβαίνει ο καθένας πόσο επικίνδυνο είναι. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ασθένεια πάρα πολύ ύπουλη» τόνισε ο κ. Γκουντούφας.

Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι η εικόνα του Καλαμά όπου μετά από δέκα χρόνια καταγράφεται φυσική αναγέννηση πλατάνων σε περιοχές όπου υπήρξε προσβολή.

Ο πλάτανος είναι συνυφασμένος με την ιστορία και την ομορφιά του τόπου.. Από το μεταχρωματικό έλκος δεν γλυτώνουν ούτε δέντρα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς, όπως αυτά στην παραλίμνιο των Ιωαννίνων.

Η αντικατάσταση όσων απομακρύνονται δεν μπορεί να γίνει με νέα πλατάνια ενώ γενετιστές ανά τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να δημιουργήσουν ένα είδος ανθεκτικό στη συγκεκριμένη νόσο.



In this article

Join the Conversation