Τo Καρβουνάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Σουλίου. Ένα χωριό με μεγάλη πολιτιστική παράδοση, καθώς καταφέρνουν να συμβιώνουν αρμονικά κι αγαπημένα τρείς διαφορετικές φυλές ατόμων, όπου η καθεμία κουβαλά τη δική της κουλτούρα και τη δική της πολιτιστική κληρονομιά. Απαριθμεί αρκετούς νέους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χωριό.
Ή κύρια εργασία των περισσότερων κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Τo Καρβουνάρι μάλιστα κατέχει το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο στο δήμο μας. Άνθρωποι ικανοί και δραστήριοι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μεγάλες και οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες στηριζόμενες σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Για πολλές δεκαετίες το καμάρι του χωριού μας ήταν ή ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο Κεραυνός Καρβουνάριου, καθώς στο χωριό μας υπήρχε άφθονο παδοσφαιρικ;o ταλέντο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκετά παιδιά τού χωριού μας κατάφεραν να αγωνιστούν στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κατηγορία τής χώρας μας. Η ομάδα αυτή πλέον δεν υπάρχει καθώς ακολούθησε κι αυτή με την σειρά τής, τη γενικότερη απαξίωση πού επικρατεί στο Θεσπρωτικό ποδόσφαιρο.
Ένα άλλο σημείο πού κάνει τo Καρβουνάρι ξεχωριστό, είναι ή έντονη πολιτική και κομματική άποψη και δράση των κατοίκων του. Κάθε βράδυ στα καφενεία του αναπτύσσονται έντονες πολιτικές συζητήσεις πού τά μετατρέπουν σε μικρές βουλές, κάνοντας έτσι τίς νύχτες μας να περνούν ευχάριστα, καταναλώνοντας παράλληλα μερικά ποτηράκια τσίπουρου και ούζου.
Μελανό σημείο στην πολύχρονη ιστορία μας αποτέλεσε ή κατασκευή του ΧΥΤΆ στο χωριό μας. Ή κατασκευή του είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια των κατοίκων οι οποίοι διέβλεπαν πως ή δημιουργία του θa έφερνε πολλά και σοβαρά προβλήματα στhν καθημερινότητα τούς. Τα καφενεία μας από χώρους πολιτικής ζύμωσης μετατράπηκαν σε λαϊκά δικαστήρια, όπου καθημερινά καταδικάζονταν άτομα με την τιμητική τους νά έχουν αναπόφευκτα οι άνθρωποι που βρίσκονταν τότε στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής τόσο σέ τοπικό όσο και σέ κυβερνητικό επίπεδο,(πρόεδρος, δήμαρχος, νομάρχης, περιφερειάρχης, βουλευτής). Από τότε όμως έχουν περάσει αρκετά χρόνια και η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί επιστρέφοντας ξανά στις παλιές μας καθημερινές συνήθειες.
Πλέον το Καρβουνάρι γίνεται συχνά σημείο πολιτικών συναθροίσεων αναλαμβάνοντας και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών εξελίξεων. Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στο Καρβουνάρι, μας ακολουθεί το προσωνύμιο τού “Βλάχου,” κάτι για το οποίο νιώθουμε τιμή και περηφάνια έστω κι αν δεν έχουμε όλοι μας βλάχικη καταγωγή. Οι Καρβουναριτες είχαν και εξακολουθούν να έχουν και σήμερα έντονη κοινωνική δράση, καθώς η παρουσία τούς είναι πολυάριθμη και δυναμική σέ όλες τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχή.
Είμαστε άνθρωποι ευχάριστοι και γλεντζέδες. Σαν χωριάτες λοιπόν αγαπάμε τον τόπο μας και ανυπομονούμε κάθε φορά που φεύγουμε μακριά του, νά επιστρέψουμε και να ξανανταμώσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους
Join the Conversation