Ένα ακόμη σημαντικό έργο για την διάσωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στα Γίτανα, που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.
H αρχαία πόλη των Γιτάνων, που σήμερα αποτελεί οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Θεσπρωτίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Το θέατρο οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. σε πλεονεκτική θέση, έξω από το τείχος, δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα ποταμό Θύαμι και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα δημόσια οικοδομήματα καθώς εξυπηρετούσε, πέραν της διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, πολιτικές συγκεντρώσεις του Κοινού των Ηπειρωτών. Είχε χωρητικότητα περίπου 4.000 θεατών.
Η αποκατάσταση των κεντρικών κερκίδων του θεάτρου και η στερέωση της δυτικής οχύρωσης επάνω από την απόληξη του κοίλου, αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίου θεάτρου Γιτάνων – Α΄ Φάση» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.
Το μνημείο έχει ήδη αποδοθεί προς χρήση στο κοινό με την πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων και θεατρικών παραστάσεων.
Το έργο που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα παρουσιαστεί σε ημερίδα που οργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Join the Conversation