Αρχικά θα ήθελα από την πλευρά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να χαιρετίσω την προσπάθεια που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς, όπως το επιμελητήριο με τη σημερινή εκδήλωση αλλά και τις θεσμικές ενώσεις των παραγωγών όπως η ΘΕΣΠΟΑΥ, η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΙ), και η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛ.Ο.Π.Υ.) στους οποίους η Θεσπρωτοί παραγωγοί παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος των οργανωμένων υδατοκαλλιεργειών, με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Αξίζει νομίζω εδώ μια αναφορά στα οφέλη της συνεταιρισμένης δράσης και της ενοποίησης δυνάμεων των παραγωγών σε συλλογικότητες, που αποδεικνύεται ο καλύτερος δρόμος προς την επιτυχία. Το παράδειγμά σας πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι της πρωτογενούς και όχι μόνο παραγωγής.
Όπως ειπώθηκε και πριν , ο δυναμικός κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει έντονη παρουσία στη Θεσπρωτία, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό βραχίονα υπερτοπικής ανάπτυξης, προσανατολισμένο μάλιστα στις εξαγωγές. Είναι σημαντικό να συνεχίσει ο κλάδος στην κατεύθυνση αυτή, με σεβασμό στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τήρηση των αρχών της αειφορίας αλλά και την τήρηση υψηλών στανταρ στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ώστε να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Πολιτεία και οι οργανωμένοι φορείς της από την δική τους πλευρά οφείλουν να στηρίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με σχέδιο, διαφάνεια, καθαρούς κανόνες, περιορισμό της γραφειοκρατίας αναπτυξιακά κίνητρα αλλά και στήριξη όταν οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες όπως τα τελευταία χρόνια.
Σε ότι με αφορά μέσω του θεσμικού μου ρόλου αλλά εκπροσωπώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε σταθεί εμπράκτως στο πλευρό του κλάδου είτε από τη θέση της κυβέρνησης με παρεμβάσεις είτε από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου σηκώσαμε ψηλά τα αιτήματα του κλάδου και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Από την επίσκεψη του Προέδρου Αλ. Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις του συσκευαστηρίου του Δάγωνα, μέχρι τις επισκέψεις των αρμοδίων υπουργών στη Θεσπρωτία καταφέραμε να προωθήσουμε αιτήματα του κλάδου και να δώσουμε λύσεις.
Υπενθυμίζω τη 2 ετή παράταση για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και τη δρομολόγηση της έγκρισης της ΠΟΑΥ της Θεσπρωτίας από τις πρώτες στη χώρα που επιτέλους ολοκληρώθηκε έστω και με καθυστέρηση, τη μείωση του ΦΠΑ στο γόνο, στα ιχθυάλευρα και στις ζωοτροφές αλλά και η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου αλιείας που έβαλαν τον κλάδο σε ράγες ανάπτυξης. Ιδιαιτέρως για την έγκριση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΠΟΑΥ που το αφήσαμε στο τελικό στάδιο, ελπίζουμε όλοι να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον κλάδο, να επεκταθεί με νέες άδειες, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αδειδοτήσεων χωρίς κωλυσιεργίες
Δυστυχώς τα τελευταία 2 χρόνια τόσο λόγω της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και λόγω των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις ειδικά από τη στιγμή που στη Θεσπρωτία τον απαρτίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρά τα όποια μέτρα στήριξης που δόθηκαν με καθυστέρηση, δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ζημίες που υπέστη ο κλάδος από την πτώση τζίρου. Επίσης οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στο ενεργειακό κόστος αλλά και η άνοδος του κόστους των μεταφορών είναι πραγματικά προβλήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν ώστε να στηριχθούν έμπρακτα και ουσιαστικά σε αυτή τους την προσπάθεια και σήμερα αλλά και μελλοντικά. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας για την περίοδο 2021-2027, και το ταμείο ανάκαμψης εν μέρει, είναι δύο από αυτά τα εργαλεία.
Χρειάζεται όμως αναπροσανατολισμός των πόρων με μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι να κατευθυνθούν όλα τα κονδύλια στις μεγάλες όπως πράττει η σημερινή κυβέρνηση.
Join the Conversation