Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο Νοσοκομείο Φιλιατών. Ένα Νοσοκομείο που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας και νότιας Αλβανίας, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών και των επιβατών του λιμανιού της.
Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο από τις 69 οργανικές θέσεις ιατρών να υπηρετούν μόνο 32 μόνιμοι ιατροί και 14 επικουρικοί. Δηλαδή 23 θέσεις ιατρών να είναι κενές. Ουσιαστικά το 1/3 των ιατρών που απαιτούνται για την λειτουργία του Νοσοκομείου δεν υπάρχει !
Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι το Νοσοκομείο μας να εφημερεύει αρκετές μέρες τους τελευταίους μήνες χωρίς Ιατρούς σε κρίσιμες υπηρεσίες του, όπως το Ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο, το Μικροβιολογικό εργαστήριο και το Αναισθησιολογικό τμήμα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ ;
Δηλαδή σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού που θα έρθει στο Νοσοκομείο μας ενδέχεται να μην υποβληθεί στην αναγκαία αξονική τομογραφία επειδή δεν εφημερεύει Ιατρός Ακτινολόγος και στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να μην είναι δυνατή μια απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση επειδή δεν θα εφημερεύει αναισθησιολόγος.
Μήπως η αποδόμηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου είναι σκόπιμη για να προωθηθούν τα περιστατικά αυτά σε ιδιωτικές κλινικές; Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου, στο οποίο επιτρέπεται στους ιατρούς, κατά την εφημερία του Νοσοκομείου, να μεταφέρουν τους ασθενείς σε ιδιωτική κλινική για να χειρουργηθούν.
Η μοναδική λύση για τα προβλήματα αυτά είναι η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, άμεσα. Δυστυχώς όμως διαφαίνεται ότι στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, αλλά η ιδιωτικοποίησή του. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε καθόλα τη διάρκεια της πανδημίας, όταν όχι μόνο δεν έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , αλλά προβλήθηκε ως λύση, η ανύπαρκτη ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα η ειδικότητα του Φαρμακοποιού. Τους τελευταίους 8 μήνες το Φαρμακείο του Νοσοκομείου μας λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς Φαρμακοποιό !
Ταυτόχρονα πρέπει να αναφέρουμε ότι συνεχίζεται η αναστολή εργασίας των υγειονομικών, που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το επιχείρημα για την προστασία των ασθενών και των ευπαθών ομάδων των νοσοκομείων, ειδικά μετά την εμφάνιση των καινούριων μεταλλάξεων και των νέων δεδομένων, δεν φαίνεται να στηρίζεται σε καμία υγειονομική ή επιστημονική λογική.
Πρόσφατα βρέθηκε στην Ήπειρο η αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και επισκέφτηκε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας εκτός από το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δε συμπεριλήφθηκε το Νοσοκομείο μας στο πρόγραμμα των επισκέψεων της Υπουργού. Έτσι εύλογα αναρωτιόμαστε, μήπως αδιαφορεί τόσο για το Νοσοκομείο όσο και για τα προβλήματά του; Μήπως έχει ήδη αποφασιστεί, στα πλαίσια του ‘Νέου ΕΣΥ’, η διασύνδεση του Νοσοκομείου μας με άλλο, όπως είχε γίνει το 2011;
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στη συνεισφορά όλου του προσωπικού του στην λειτουργία του Νοσοκομείου και στις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν δοθεί μόνιμες λύσεις στα προβλήματα, αλλά αντίθετα παρουσιάζονται καινούρια προβλήματα που αναζητούν λύσεις.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Άμεση πρόσληψη Ιατρικού και λοιπού προσωπικού, για την κάλυψη όλων των πάγιων αναγκών του Νοσοκομείου.
Άμεση επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
Όχι σε οποιοδήποτε σχέδιο αλλαγής ή και κατάργησης Νοσοκομείων.
Αυξήσεις στους μισθούς, στα πλαίσια της αύξησης του πληθωρισμού.
Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
Το ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων & η προσωρινή Τριμελής Επιτροπής των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Φιλιατών
Join the Conversation