Ακόμα μια αποτυχία της κυβέρνησης ΝΔ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατηρεί την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη στη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων Internet. Tα χρήματα της δράσης Superfast Broadband (SFBB) για το κίνητρο επιδότησης της σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε σταθερά δίκτυα νέας γενιάς εξαντλήθηκαν, χωρίς το Υπουργείο να έχει φροντίσει εγκαίρως για την επέκταση του προϋπολογισμού και τη συνέχισή της. Πρόκειται για την απόλυτη επιβεβαίωση του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI της Ε.Ε. που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στις ψηφιακές υποδομές και τη συνδεσιμότητα, με ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Πιερρακάκη.
Η δράση SFBB ξεκίνησε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα νέας γενιάς, ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις της νέας ψηφιακής εποχής. Αφορούσε επιδότηση 360 ευρώ (48 ευρώ εφάπαξ κόστος σύνδεσης και 13 ευρώ ανά μήνα για διάστημα 2 ετών) για συνδέσεις σε ταχύτητες από 100Mbps έως 1Gbps. Μαζί με το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ Ultrafast Braodaband (UFBB) που προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2019, επίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για κατασκευή εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές στις οποίες δεν επιλέγουν να επενδύσουν οι πάροχοι, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τις δράσεις που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στην ταχύτητα και ποιότητα του Internet και να αναβαθμίσουν σημαντικά τη θέση της χώρας στην Ευρώπη στον αναπτυσσόμενο κλάδο της ψηφιακής οικονομίας.
Ωστόσο, η αδιαφορία της ΝΔ για έργα ουσίας όπως αυτά των ψηφιακών υποδομών, έχει ως αποτέλεσμα το μεν UFBB να έχει καθυστερήσει σημαντικά εδώ και 3 χρόνια, το δε SFBB να διακόπτεται απροειδοποίητα, παρόλη την επιτυχία του, καθώς έχει δώσει κίνητρο για σχεδόν 110.000 συνδέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική απόφαση του 2018 για την υλοποίηση της δράσης προέβλεπε την αύξηση του προϋπολογισμού της σε περίπτωση εξάντλησής του, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δε φρόντισε παρά τις διαβεβαιώσεις και πλέον είναι αβέβαιο αν αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. ξεκίνησαν πολύ καθυστερημένα με ευθύνη της κυβέρνησης.
Η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σοβαρό σχεδιασμό και έργα ουσίας, ιδίως στον τομέα των υποδομών ευρυζωνικότητας που η χώρα μας υστερεί διαχρονικά. Αντ’ αυτού, εδώ και 3 χρόνια προτιμούν τις επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεις αδιαφορώντας για τα συνεχή «καμπανάκια» και τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας στην ψηφιακή διακυβέρνηση που δημοσιεύονται τακτικά σε εκθέσεις της Ε.Ε. και άλλων οργανισμών.
Join the Conversation