Προβληματισμοί Αν. Μπέζα για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στο Σούλι.

"Το περιεχόμενο της πρότασής δεν περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται - Με τους ρυθμούς που προχωράμε δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης"

Το Σούλι είναι εκεί και μας περιμένει;;;

Πριν δύο χρόνια, στις 13 Ιανουαρίου του 2020, σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη για το ζήτημα της ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και η προγραμματική συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου για την ωρίμανση των σχετικών μελετών.

Πριν ένα περίπου χρόνο, στις αρχές Ιουνίου του 2021, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την παλιγγενεσία, είχα με άρθρο μου τονίσει την ανάγκη για την υλοποίηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διοικητικών παρεμβάσεων και έργων -υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας- με στόχους, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Σουλίου, την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την οργάνωση των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη σύνδεσή του με το μύθο του ποταμού Αχέροντα. Γι’ αυτή μου την παρέμβαση υπήρξαν αντιδράσεις ότι «κρούω ανοικτές θύρες» αφού όλα έχουν ήδη δρομολογηθεί…

Πριν λίγες ημέρες, στη νέα επίσκεψη στα Γιάννενα της υπουργού Πολιτισμού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 2022, ο κος Καχριμάνης ανακοίνωσε την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου για την υποβολή πρότασης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην περιοχή του Σουλίου, μέσω του ΕΣΠΑ .

Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση της ανάδειξης του Σουλίου το εργαλείο των ΟΧΕ, που υπάρχει από το 2015, είναι μια πολύ καλή επιλογή! Το περιεχόμενο όμως της πρότασής της, ενώ κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων που απαιτούνται και που περιέγραψα στην περσινή παρέμβασή μου.

Οι ΟΧΕ αφορούν στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων μιας περιοχής και έχουν μια σειρά από στρατηγικούς στόχους, (από τη διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος μέχρι τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, της καθημερινής ζωής και της απασχόλησης των κατοίκων), και όχι μόνο χαράξεις μονοπατιών και στερεωτικές επεμβάσεις σε κτήρια.

ΥΓ1. Με τους ρυθμούς που προχωράμε, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

ΥΓ2. Μη μου πει πάλι κάποιος ότι έχω «αλλότριο» σκοπό που κάνω αυτές τις παρατηρήσεις. Ο μόνος μου σκοπός είναι να βοηθηθεί ο τόπος του Σουλίου και οι άνθρωποί του και να «ξεπληρωθεί» το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας προς την ιστορία του!



In this article

Join the Conversation