Επειδή καθημερινά παρατηρούνται φαινόμενα ρίψης μη ανακυκλώσιμων υλικών στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και υποβάθμιση της ποιότητας της ανακύκλωσης στο Δήμο μας, με αποτέλεσμα ολόκληρα φορτία του απορριμματοφόρου της ανακύκλωσης να αχρηστεύονται και επιπλέον να επιβαρύνεται οικονομικά ο Δήμος – φορολογούμενοι πολίτες, παρακαλούμε τους δημότες να δείξουν περισσότερη προσοχή και ευαισθητοποίηση στο είδος των υλικών που εναποθέτουν στους κάδους.
Για να ανακυκλώσουμε σωστά τα απόβλητα συσκευασίας, παραθέτουμε παρακάτω τις οδηγίες χρήσεις του ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, καθώς και τη λίστα για τις συσκευασίες και τα είδη που ανακυκλώνονται, σύμφωνα το βασικό φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
1. Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
2. Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
3. Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Σκέψου πόσο χώρο καταλαμβάνει στον κάδο ένα άσπαστο κουτί…
4. Ρίχνουμε χύμα στον κάδο τα υλικά συσκευασίας, όχι σε δεμένες σακούλες.
5. Οι συσκευασίες πρέπει να καθαρίζονται από τα υπολείμματα, ακόμα και να ξεπλένονται εάν είναι απαραίτητο.
6.Τα πλαστικά μπουκάλια διαχωρίζονται από τα καπάκια τους.
7. Μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης σε φίλους και γνωστούς.
Υλικά που μπορούμε να βάλουμε :
Χαρτί: Σε μέγεθος μεγαλύτερο από Α4, βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, (TETRAPACK) τετραπάκ από γάλα, χαρτί περιτυλίγματος, σακούλες χάρτινες, χαρτόνι, χάρτινες συσκευασίες, χαρτοκιβώτια
Γυαλί: Βαζάκια τροφίμων, μπουκάλια που δεν είναι σπασμένα
Πλαστικό: Συσκευασίες τροφίμων, μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος, σαμπουάν κλπ πλαστικά ποτήρια/πιάτα. σακούλες πλαστικές.
Αλουμίνιο: Αλουμινόχαρτο, αλουμινένια ταψάκια φαγητού, κουτάκια μπύρας, αναψυκτικών, κλπ
Λευκοσίδηρος: Δοχεία ελαιολάδου, φέτας, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτού, ζωοτροφών κλπ
Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης δεν πετάμε ποτέ :
Κοινά σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά, χόρτα, λάδια, χρώματα, ψόφια ζώα, μεταλλικά αντικείμενα, ληγμένα τρόφιμα και περισσεύματα φαγητών.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα κι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Ευρώπης. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2015–2020, προέβλεπε το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει το 50%, ωστόσο αυτό κινείται μέχρι σήμερα, στο 20%. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος του ποσοστού ανακύκλωσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άγγιξε το 55%.
Παράλληλα, καθηλωμένο στο 80% παραμένει το ποσοστό ταφής απορριμμάτων στη χώρα. Ο στόχος, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, ήταν να μειωθεί στο 26%.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο Δήμο Σουλίου, μόνο το (7 ο/οο ) επτά επί τοις εκατό του συνόλου των απορριμμάτων καταλήγει στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αξιοποιείται και επαναχρησιμοποιείται.
Προσπάθεια και πράξη ευθύνη όλων μας είναι να κάνουμε ορθολογική διαχείριση και διαλογή στην πηγή, δηλαδή στο διαχωρισμό διακριτών κατηγοριών απορριμμάτων στο σημείο της παραγωγής τους με σκοπό τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους. Σημείο παραγωγής είναι το σπίτι, η εργασία, τα καταστήματα, οι υπηρεσίες, τα σχολεία κ.λ.π.
Για την εναπόθεση και περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων όπως παλιά έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά ή κορμούς δέντρων, διάφορα υλικά κ. λ. π., οι δημότες πρέπει να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2666024100.
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ :
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
- ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ – ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗΣ.
- ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΞΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
- ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΣΠΙΤΙ – ΣΧΟΛΕΙΟ – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ).
- ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.
Παραμυθιά, 8 Φεβρουαρίου 2022
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Παππάς Παναγιώτης.
Join the Conversation