Την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα θα συζητηθεί το νομοσχέδιο Καλλικράτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παραμυθιάς. Καθυστερημένα, αφού την προηγούμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή και αφού έχουν περάσει 20 ημέρες από την στιγμή που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Κάλιο αργά παρά ποτέ θα πει κανείς, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και από το τι μπορεί να επιτύχει την συγκεκριμένη περίοδο ο Δήμος Παραμυθιάς αν και εφόσον επικρατήσει η άποψη για μη αλλαγή της ονομασίας του Δήμου, αφού τα περιθώρια αντίδρασης έχουν ελαχιστοποιηθεί.
Την ίδια στιγμή με δήλωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο Καλλικράτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Σουλίου Ευ. Οικονόμου, σημειώνει:
«Δυστυχώς, η Κοινότητά μας αντιμετωπίστηκε σαν να επρόκειτο για μια οποιαδήποτε μικρή κοινότητα, ενώ πρόκειται για έναν ιερό, ιστορικό τόπο. Παράλληλα, παραβλέφτηκε ότι πρόκειται για μια κοινότητα ορεινή (υψόμετρο 600 ως 1.700 μέτρα) και δύσκολα προσβάσιμη από την έδρα του νέου Δήμου. Η μικρή αντιπροσώπευση της Κοινότητας στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα, σημαίνει ότι πολύ δύσκολα το Σούλι θα εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής. Μήπως, άραγε, θέλουν να ερημώσουν και το Σούλι, όπως όλα τα ορεινά χωριά μετά τον Καποδίστρια;
Αν ένα από τα χαρακτηριστικά μας, ως Έλληνες, είναι η γλώσσα μας, ένα εξίσου σημαντικό είναι και η προσήλωσή μας στη Δημοκρατία. Την άμεση Δημοκρατία, που λειτούργησε και στο Σούλι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση-όπως αυτή λειτουργεί μέσα από τις μικρές κοινότητες με τον άμεσο έλεγχο και την προσωπική ευθύνη- αποτελεί το τελευταίο κύτταρο της άμεσης Δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Ο Καλλικράτης το καταστρέφει.
Ως πρόεδρος της Κοινότητας, καλώ την κυβέρνηση- την ύστατη αυτή στιγμή- να δείξει την δέουσα ευαισθησία και σεβασμό στην ιστορία, διατηρώντας αυτόνομη την Κοινότητα Σουλίου.
Join the Conversation