Από τον μυθικό Αχέροντα και τον ορμητικό Άραχθο, μέχρι το Λούρο, τον Καλαμά και εσχάτως τον Βοϊδομάτη, το φαινόμενο είναι αποκρουστικό. Κύρια αιτία είναι ένας μύκητας που εισήχθη στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική, με τα αποτυπώματα της καταστροφής να είναι εμφανή στα ποτάμια της Ηπείρου.
Δέκα χρόνια πέρασαν ήδη και η Πολιτεία εμφανίστηκε ανέτοιμη να “θωρακίσει” το δασικό πλούτο και την καλαισθησία των ποτάμιων συστημάτων. Πλατάνια, μεγάλα και μικρά σε ύψος, κείτονται στις όχθες των ποταμών ή και στην κοίτη, με το φυσικό τοπίο να είναι απόκοσμο και αποκαρδιωτικό για επισκέπτες και λάτρεις των φυσικών τοπίων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης, τόνισε πως “η κατάσταση παραπέμπει στην αδιαφορία, καίτοι τα αίτια είναι ήδη γνωστά, τα αρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να βλέπουν την καταστροφή, χωρίς να καταπολεμούν τον μύκητα. Τα δασαρχεία είναι ήδη απογυμνωμένα από προσωπικό και πόρους, ενώ οι πολιτικοί ιθύνοντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τις συνέπειες στα ποτάμια συστήματα και την αξία των πλατάνων.”
Οι ημερίδες κατέδειξαν την ανάγκη λήψης μέτρων, για να μην επεκταθεί το πολλαπλό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, όμως μέτρα προστασίας δεν ελήφθησαν, αφήνοντας πλατανοδάση και ποτάμια στην επιθετικότητα του μεταχρωματικού έλκους. Ο Ρήγας Τσιακίρης, εκτίμησε ότι με συγκεκριμένες δράσεις μπορεί να γλιτώσουν πολλά πλατάνια και ταυτόχρονα να αποκτήσουν τα ποτάμια συστήματα, έστω και σταδιακά, την ομορφιά που χάνεται.
Απο την ΕΡΤ
Join the Conversation