Σαν σήμερα 20.09.1925 | Χειροτονείται Μητροπολίτης Παραμυθιάς ο Αθηναγόρας Ελευθερίου

Πρωτεργάτης στην μετονομασία της Τσαμουριάς σε Θεσπρωτία. Προσωπικός φίλος του Άγγελου Σικελιανού και μέντορας του μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα

Ο μακαριστός πρ. Μητροπολίτης Αθηναγόρας Ελευθερίου γεννήθηκε στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας το 1869.

Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1894. Το 1893 χειροτονήθηκε Διάκονος. Υπηρέτησε ως Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Τραπεζούντος από το 1894 μέχρι το 1903. Το 1903 εντάχθηκε στον κλήρο της Πατριαρχικής αυλής ως Διάκονος της σειράς. Στις 30 Ιανουαρίου 1912 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄ και τοποθετήθηκε Μέγας Πρωτοσύγκελος. Στη θέση αυτή υπηρέτησε από το 1912 μέχρι το 1914 και από το 1918 μέχρι το 1921.

Με προτροπή του ιδιου, εστάλη για σπουδές στη μεγάλη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1903) ο Αριστοκλής Σπύρου (μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας)

Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετέβη στην Αθήνα και κατόπιν στα Ιωάννινα όπου διέμενε μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτου Παραμυθίας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1925 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης Μητροπολίτης Παραμυθίας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο και Μηθύμνης Διονύσιο.

Ως Μητροπολίτης Παραμυθίας ήταν πρωτεργάτης στην μετονομασία της Τσαμουριάς στην πρώτη αρχαία της ονομασία ως ‘”Θεσπρωτία’”.

Επισης ως στενός φίλος του Άγγελου Σικελιανού συνέβαλε στην αναβίωση των Δελφικών γιορτών συγγράφοντας τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του πλήθος έργων με αρχαιοελληνικά θέματα.

Απόσπασμα της εφημερίδας ‘’Θεσπρωτία’’ φυλ. 24 / 10-6-1931: «…Καθ’ ημάς καταχρηστικώς οι Χριστιανοί κάτοικοι της ημετέρας Επαρχίας, της άλλοτε γνωστής υπό το όνομα ‘’Θεσπρωτία’’ και Κεστρίνη ονομάζονται Τσάμηδες, διότι ουδεμίαν σχέσιν προς αυτούς έχει η άθλια αυτή λέξις. Την κακέμφατον ταύτην ονομασίαν, πρώτον οι Χριστιανοί των μερών μας έρριψαν κατά πρόσωπον των ομοθρήσκων εκείνων, όσοι εγκαταλείποντες την Ιεράν θρησκείαν των πατέρων εγκολπούντο την θρησκείαν των κατακτητών Μωαμεθανών, παρά τα μέσα του ιδ΄ αιώνος. Μέχρι της εποχής ταύτης η θρησκεία του προφήτου της Αραβίας ήτο άγνωστος εις την Ήπειρον αλλά επί της ωμής μνήμης του τυράννου των Ιωαννίνων, του Σέρβου Θωμά του Πρελούμπου, μεταξύ των συμμάχων αυτού αναφαίνεται ο πρώτος οπαδός της θρησκείας ταύτης, ο εκ Λιασκοβεκίου αρνησίθρησκος Ισήμ ή Ισάμ ή Σαμ ή Τσαμ ως συνήθως γράφεται εις τα χρονογραφίας της εποχής εκείνης…. φιλόδοξος και φιλοχρήματος εφελκύων ούτω την εύνοιαν του Σουλτάνου…. »

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1932 παραιτήθηκε για λόγους υγείας και διέμενε στο Χαλάνδρι Αττικής. Εκοιμήθη στις 7 Ιανουαρίου 1944.



In this article

Join the Conversation