Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά και Αχέροντα καταγράφουν και παρακολουθούν το ακριδάκι της Ηπείρου.
Πρόκειται για την ακρίδα Chorthippus lacustris που είναι ενδημική της Ηπείρου, δηλαδή υπάρχει μόνο στην περιοχή και πουθενά αλλού στον κόσμο, και μάλιστα με πέντε μόνο γνωστούς πληθυσμούς σε Γιάννινα και στην προστατευόμενη περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς.
Ο κύκλος ζωής της ξεκινάει τον χειμώνα, όταν αφήνει τα αυγά της μέσα στο λασπώδες υπόστρωμα κάτω από το νερό, για να εκκολαφθούν την άνοιξη όπου τη θέση των πλημμυρισμένων εκτάσεων καταλαμβάνουν σταδιακά υγρά λιβάδια με πλούσια βλάστηση.
Το καλοκαίρι εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα και ξεκινάει η περίοδος της αναπαραγωγής, κατά την οποία το αρσενικό πραγματοποιεί έναν μοναδικό χορό (εξού και το αγγλικό του όνομα Epirus dancing grasshopper) για να προσελκύσει το θηλυκό, ενώ το φθινόπωρο πια τα ενήλικα άτομα έχουν εξαφανιστεί, έχοντας όμως αφήσει τα αυγά τους στη λάσπη για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους.
Όσον αφορά στο καθεστώς προστασίας της, θεωρείται παράνομη κάθε δράση βλάβης και άμεσης ή έμμεσης θανάτωσής του, με βάση τα όσα ο ίδιος Νόμος (3937/31-3-2011) προβλέπει στο άρθρο 11 (Προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας) και στην παράγραφο 2: «Για τη διατήρηση των ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών, απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου».
Είναι καταχωρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» τόσο στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο όσο και παγκοσμίως (Critically Endagered) σύμφωνα με την IUCN (International Union for Conservation of Natura).
Join the Conversation