Να τιμηθεί ο ευεργέτης Χρυσόστομος Λαμπρίδης ζητά ο Η. Βεζδρεβάνης απο το δήμο Σουλίου

Επιστολή

Την αναγνώριση της ευεργεσίας του Χρυσόστομου Λαμπρίδη απο το Πολύδροσο Παραμυθιάς, ζητά με επιστολή του προς το δήμο Σουλίου, ο πρ. βουλευτής Θεσπρωτίας Ηλίας Βεζδρεβάνης.

Ο Ηλίας Βεζδρεβάνης κάνει λογο για θέμα Ηθικής Τάξης, και παρουσιάζει το έργο που προσέφερε στην τοπική κοινωνία ο Χρυσόστομος Λαμπρίδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά “υπάρχει, διαχρονικά, αξιοσέβαστη πολιτισμική παράδοση στον Δήμο Σουλίου να τιμούνται τα ξεχωριστά παιδιά του. Σας καλώ να πράξετε ό,τι η συνείδησή σας προστάζει για τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ και Τοπολάτρη Χρυσόστομο Λαμπρίδη”

Αναλυτικά η επιστολή του πρ. βουλευτή Θεσπρωτίας:

Από

ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
• Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Επαρχιακού Τύπου Ελλάδος
• Βραβευμένος Συγγραφέας με Πανελλήνιο Βραβείο για το Βιβλίο του “ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ”
• Τέως (επί 6 θητείες) Βουλευτής Θεσπρωτίας

Προς
Τον Αξιότιμο κ. Δήμαρχο και τα Αξιότιμα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου, Δημοτικό Μέγαρο Εις Παραμυθιά

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες, τιμώντας τον θεσμικό σας ρόλο, αλλά και εκφράζοντας την ιδιαίτερη εκτιμησή μου προς τις προσωπικότητες σας, στέλνω την παρούσα Επιστολή.

Με αυτήν την Επιστολή θέτω ένα θέμα Ηθικής Τάξης και αφορά τον Μεγάλο Ευεργέτη του Πολυδρόσου, αείμνηστο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΛΑΜΠΡΙΔΗ. Θεωρώ ότι είσθε τα πιο κατάλληλα πρόσωπα να εμπιστευθώ τις σκέψεις μου, που έχουν ως ακολούθως:

Την 16η Μαρτίου 1921 εγεννήθη στο Βλαχώρι (τώρα Πολύδροσο – Σουλίου) ο Χρυσόστομος Λαμπρίδης. Στα 13 του χρόνια ετελείωσε το Δημοτικό σχολείο του χωριού του και αμέσως ανεζήτησε εργασία. Στην αρχή εργάσθηκε ως Τσοπανόπουλο και στη συνέχεια εργάσθηκε ως εργάτης στον τότε διανοιγόμενο δρόμο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας ΄΄με κασμά, φτυάρι και καρότσι΄΄. Απασχολούμενος ο Χ.Λ. με τις αναφερθείσες Εργασίες ζούσε με το όνειρο της Μετανάστευσης στο Κάϊρο της Αιγύπτου όπου ήταν ο πατέρας του ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ και ολίγοι συγχωριανοί του.

Με την σκληρή αποταμίευση των χρημάτων από την εργασία του εξασφάλισε την δαπάνη για την αγορά εισιτηρίων και έφθασε στο Κάϊρο με μοναδικό του φυλαχτό το γράμμα με την ευχή της μάνας του, που κρατούσε επάνω του και τον συνόδευε σ’ όλη του τη ζωή.

Αρχικά εργάσθηκε στις Επιχειρήσεις του Βορειοηπειρώτη από την Δρόβιανη ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΖΑΦΕΡΗ, ως “Μπακαλόπαιδο”, που μετέφερε τις παραγγελίες στους πελάτες του εργοδότη του, που ήταν η υψηλή κοινωνία του Κάϊρου, ακόμη και τα Βασιλικά Ανάκτορα του Φαρούκ.

Πολύ γρήγορα εκτιμήθηκε η εντιμότητά, η εργατικότητα και η ευγένειά του μικρού Βλαχωρίτη Μετανάστη, που οδήγησαν τον εργοδότη του να του αυξήσει σημαντικά τις αποδοχές του.

Μετά την αύξηση του μισθού του ο Χ. Λ. “επέτρεψε μια επένδυση” στον εαυτό του. Αναζήτησε, ευρήκε και επλήρωσε δασκάλους, που εδίδασκαν Αγγλικά και Γαλλικά. Οι γλώσσες αυτές εβοήθησαν να εκτελεί πιο καλά τα καθήκοντά του στις εργασίες στις οποίες εργαζόταν, όσο και στις δικές του επιχειρήσεις αργότερα. Μάλιστα στις πολλές επισκέψεις του, σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, είχε συμπαραστάτες αυτές τις γλώσσες.

Όπως είναι γνωστόν τον Απρίλιο του 1941 η πατρίδα μας κατελήφθη από τα Φασιστο- Ναζιστικά κτήνη και η Ελληνική Κυβέρνηση κατέφυγε στο Κάϊρο. Εκεί προσπάθησε να αναδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του Άξονα στο πλευρό των τότε Συμμάχων μας. Στο κάλεσμα της Πατρίδας μαζί με τον συγχωριανό του Κ. Φώτση ανταποκρίθηκε ο Χ.Λ. εθελοντικά και ύστερα από σύντομη εκπαίδευση, κατετάγη στην Ε.Β.Α. ως μηχανικός αεροπλάνων. Έλαβε μέρος, με την μονάδα του, στις μάχες του Ελ Αλαμέιν, στο Ρίμινι και στην απόβαση των συμμάχων στην Ιταλία και αξιώθηκε να παρελάσει με την μονάδα του, τον Οκτώβριο του 1944, στην Απελευθερωμένη Αθήνα.

Ύστερα από 4 χρόνια στράτευσης, επέστρεψε στο Κάϊρο και οι πρώην εργοδότες του προσέφεραν εργασία και πολύ μεγαλύτερες αποδοχές (πάντοτε ο Χ.Λ. αναφερόταν με ευγνωμοσύνη και βαθιά εκτίμηση για τον εργοδότη του Β. ΤΖΑΦΕΡΗ).

… Και όταν ο Χ.Λ. αισθάνθηκε τις δυνάμεις του ικανές για να “απλώσει τα δικά του φτερά” ( και με τις ευχές των εργοδοτών του) συνεταιρίστηκε με τους συγχωριανούς του Κ. ΦΩΤΣΗ και ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΚΟ και ίδρυσαν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΛΑ.ΦΟ.ΜΑ. (από τις πρώτες συλλαβές των επωνύμων τους).
Πρωτόγνωροι και ίσως και μέχρι σήμερα ανεπανάληπτοι ήταν οι όροι της Φιλικής Εταιρείας. Σε κανένα καταστατικό παρομοίων εταιρειών δεν συνάντησα τέτοιους όρους. Ήταν όροι, που ετηρήθησαν με απόλυτο σεβασμό και από τους τρείς συνεταίρους.

…Ένας εκ των ” όρων” ήταν ο εξής: Το 5% των κερδών θα αποστέλλεται στο (Βλαχώρι) Πολύδροσο για τις ανάγκες των εκκλησιών, του Δημοτικού Σχολείου και τα άλλα προβλήματα του χωριού”.

Επί δεκάδες χρόνια, που “ελειτούργησε” αυτή η Εταιρεία και καθιερώθηκε ως οικονομικός παράγων στον Επιχειρηματικό κόσμο του Κάϊρου με διαδοχικά 1,2,5,6,7,8 και 9 καταστήματα το καθιερωμένο 5 %, που πολλές φορές γινόταν πολύ μεγαλύτερο, έφθανε στο Βλαχώρι για τις ανάγκες του χωριού αλλά και ως βοήθεια ενδεών ασθενών συγχωριανών και φοιτητών!

Όσο η ΛΑ.ΦΟ.ΜΑ. μεγάλωνε και εκέρδιζε την αγορά του Κάϊρου τόσο “έτρεχαν” τα εκατομμύρια στο Βλαχώρι, και μεγάλωνε και η φιλοδοξία του Χ.Λ. να λύσει προβλήματα του χωριού του. Οι συνεταίροι του όχι μόνο δεν δυσανασχετούσαν, αλλά στάθηκαν πάντοτε αρωγοί στους οραματισμούς του για το χωριό τους. Ακόμα και μετά τον πρόωρο θάνατο του Κ. Φώτση (το 1959) ο συνεταίρος Σταύρος Μάκος συνέχισε με την ίδια ζέση μαζί με τον Χ.Λ. να παλεύει για το κοινό όραμα.

Από τις συνεχείς και εναγώνιες σκέψεις για την Αναμόρφωση, Πρόοδο και Ανάπτυξη του Βλαχωριού έκρινε ο Χ.Λ. ότι θα έπρεπε να ζητήσει την συνδρομή και των ανά τον κόσμο Βλαχωριτών – Πολυδροσιτών. Το πλήθος των Επιστολών Εγκυκλίων (όπως τις ονόμαζε) άρχισε να φέρνει θετικά αποτελέσματα. Πολλοί Πολυδροσίτες είτε από το περίσευμα, είτε από το υστέρημα εμπιστεύθηκαν τα ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ του Χ.Λ. και συνέβαλαν στην αναμόρφωση του Βλαχωριού, που έγινε επίσημα Πολύδροσο και δίκαια από τον τύπο ονομάστηκε μικρό ΠΑΡΙΣΙ, της Ηπείρου.

Αξίζει ν’ αναφέρω ένα “είδος” Επιστολής του Χ.Λ. έγραφε, π.χ. : ” Για αυτό το έργο (το ονόμαζε) θα απαιτηθούν 50.000 δρχ. Οι Συνέταιροι μου και εγώ καταθέτουμε σήμερα στην τράπεζα (χ) το ποσό των 25.000 δρχ. Βοηθήστε να συγκεντρωθούν τα υπόλοιπα (απαιτούμενα) χρήματα. Κάθε προσφορά θα ανακοινώνεται στον Τοπικό Τύπο”. Πεντακάθαρα “διαχειριστικά” χέρια.
… Και όταν το έργο ολοκληρωνόταν και τα συγκεντρωθέντα χρήματα δεν επαρκούσαν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί, “έκλειναν” αυτοί από το πορτοφόλι του Χ.Λ.

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Ο Χ.Λ. επίστευε ότι οι πολιτικοί όλης της “κλίμακας”, από τον Κοινοτάρχη, του πιο μικρού χωριού, μέχρι τον Πρωθυπουργό μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην Κοινωνία. Για τον λόγο αυτό και χωρίς ποτέ να φορέσει “κομματική φανέλα” κανενός, απευθυνόταν, προς κάθε αξιωματούχο με Επιστολές Εγκυκλίους, που έθεταν προβλήματα του χωριού του. Χαιρόταν και γελούσε σαν μικρό παιδί όταν εύρισκαν απήχηση οι επιστολές του και με δυσκολία συγκρατούσε την οργή του, όταν στα λογικά και δίκαια αιτήματα κάποιοι αρμόδιοι έμεναν ασυγκίνητοι, ανάλγητοι και σαδιστικά αδιάφοροι.

Από το “προσκλητήριο” του Χ.Λ. δεν απουσίασε και η ταπεινότητά μου, που υπό διάφορες ιδιότητες εκκλήθηκα να πράξω ό,τι μπορούσα. Ανταποκρίθηκα με ιδιαίτερη χαρά. Χτυπήσαμε πόρτες Υπουργών και Υπουργείων, Νομαρχιών και Νομαρχών, Διοικητικών Οργανισμών (ΟΤΕ – ΔΕΗ – ΕΛΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΕΡΤ κλπ). Κάποιες εξ αυτών “άνοιξαν” θερμότατα όπως του Νομάρχη Στυλιανού Πράττου και του Πολυδροσίτη Νομάρχη Ιωαννίνων Χρ. Μαρτίνη και μας εχαροποίησαν, και κάποιες άλλες έμειναν ερμητικά κλειστές και μας ελύπησαν βαθύτατα.

Οι άλλοτε θετικές και οι άλλοτε αρνητικές απαντήσεις στα συνεχή αιτήματα του Χ.Λ. για το χωριό του ήταν ένα συνεχές “σκωτσέζικο ντους”, πότε κρύο – πολύ κρύο- και πότε ζεστό νερό.

Με παρότρυνσή μου απέστειλε μια Επιστολή σε αδελφικό φίλο των φοιτητικών μου χρόνων Υπουργό (… και αργότερα Αρχηγό Μεγάλου Πολιτικού Κόμματος). Πριν προλάβω εγώ να μεταβώ από την Πάτρα στη Αθήνα (ήμουν τότε Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος) η “συστημένη, επείγουσα και Ι.Α.Χ.) Επιστολή του Χ.Λ. είχε φθάσει στον παραλήπτη Υπουργό. Η απάντηση ήταν θετική και δεν καθυστέρησε. Ήταν έγκριση 1.600.000 δρχ. για το Μουσείο Πολυδρόσου.

Αυτήν την φορά το ” Σκωτσέζικο ντούς είχε μόνο ζεστό νερό και ο Χ.Λ. έπλεε σε πελάγη ευτυχίας και… άρχισε να οραματίζεται νέους στόχους για το Πολύδροσό του!

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες,
Αν η ανταπόκρισή μου στο “προσκλητήριο” του Χ.Λ. προσέφερε “κάτι” το αξιολογώ ως ένα “μικρό κόκκο άμμου”, μπροστά στους ΟΓΚΟΛΙΘΟΥΣ, που με κάθε τρόπο μετέφερε στο Πολύδροσο ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, της ΔΡΑΣΗΣ και της ΕΥΠΟΙΪΑΣ, ο Χρυσόστομος Λαμπρίδης.
Με απόλυτο σεβασμό στη διακηρυγμένη άποψη του Χ.Λ. να μην ενδύεται “κομματική φανέλα” ουδέποτε εζήτησα καμία στήριξη στους Πολιτικούς μου αγώνες. Η όποια συνεργασία, και χωρίς τυμπανοκρουσίες, – στάθηκε στα προβλήματα του Πολυδρόσου με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Σε προσωπικό επίπεδο δεν υπήρξε καμία “αλληλοχρέωση” ή “αλληλοπίστωση”.

Κρίνω αναγκαίο να κάνω μια αναφορά των κυριότερων Κοινωφελών Έργων, που εδημιουργήθησαν με βάση τους οραματισμούς τις δραστηριότητες και την παθολογική αγάπη του Χ.Λ. για το χωριό του Πολύδροσο. Αναφέρω τα κάτωθι:

1. Ανακαίνιση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
2. Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου
3. Κατασκευή Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
4. Ανακατασκευή Ι.Ν. Προφήτου Ηλία
5. Αναστήλωση Ι.Ν. Παναγίας “Ζαγορά”
6. Ίδρυση Νεκροταφείου
7. Ίδρυση Οστεοφυλακίου
8. Κωδωνοστάσιο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
9. Δημοτικό Σχολείο
10. Εικόνισμα “Μίχλας”
11. Λαογραφικό Μουσείο
12. Υδραγωγείο στις “Κορύτες”
13. Υδραγωγείο από Ελαταριά (Λαμπανίτσα)
14. Συνοικισμός Αμπέλια
15. Άλσος Ευεργετών
16. Παιδική χαρά
17. Κοινοτικοί Δρόμοι
18. Γέφυρες
19. Δημιουργία καστανώνα
20. Δενδροφυτείες – Εξημέρωση άγριων Δένδρων

Αγαπητοί Συμπατριώτες,
η αναφορά αυτών των Κοινωφελών, Εκπολιτιστικών, Αναμορφωτικών και λοιπών έργων δεν αποτελούν Πλήρη κατάλογο όσων εδημιούργησε η ευποιητική δραστηριότητα του Χ.Λ. Πλήρη κατάλογο, αυτών, που ίσως να ξεπερνούν και τα 100, μπορούν να παρουσιάσουν οι ακόλουθοι:
1) Οι Πολυδροσίτες, ως χρήστες όλων αυτών των έργων
2) Η σύζυγός του Χ.Λ., η ΚΥΡΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, που με ξεχωριστή υπομονή συμπαραστάθηκε στους οραματισμούς και τις δραστηριότητες του συζύγου της και αδιαμαρτύρητα ανέχθηκε τις συχνότατες απουσίες αυτού από το σπίτι τους για να παρακολουθεί την εξέλιξή και την πορεία των έργων στο Πολύδροσο.
3) Τα παιδιά του (Χρήστος, και Καλλιρόη) που μοιράσθηκαν την αγάπη του πατέρα τους με τους Πολυδροσίτες και το Πολύδροσο ( Βέβαια η θυγατέρα του “έφυγε” από την ζωή, αλλά επάξια μπορούν να την αντικαταστήσουν τα πανάξια παιδιά της.

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες,
Εντιμότατοι Δημοτικοί Άρχοντες του Αγαπημένου μου Δήμου Σουλίου, ο Χ.Λ. απεβίωσε την 5 Μαρτίου 2009 και ετάφη στο κοιμητήριο Παπάγου – Αττικής. Πρέπει στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο αείμνηστος Χ.Λ. είχε φροντίσει για την κατασκευή ευπρεπούς νεκροταφείου στο Πολύδροσο και ακόμη ότι είχε ” κτίσει ” ένα μικρό τριόροφο οικίσκο, όπου στους δύο πρώτους “ορόφους” είχε τοποθετήσει τα οστά των Συνεταίρων του Κ. Φώτση και Σταύρου Μάκου.

… Αν και παρήλθαν 12 χρόνια από τον θάνατο αυτού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ του τόπου μας μέχρι σήμερα δεν έλαβε χώρα κάποια ΕΚΔΗΛΩΣΗ για να τιμηθεί η μεγάλη προσφορά του Χ.Λ., να εξαρθεί αυτή και να προβληθεί ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση στις “γενιές, που έρχονται και όλο θα έρχονται στην ροή των χρόνων” καθώς γράφει ο Λόγιος Ν. Υφαντής στο θαυμάσιο έργο του: “Ο απόδημος Θεσπρωτός Χρυσόστομος Λαμπρίδης και τα ευποιητικά του έργα”

Ο Χ.Λ. δικαιούται ΞΕΧΩΡΙΣΤΗΣ τιμής διότι ήταν ένας ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ Θεσπρωτός από το Πολύδροσο – Σουλίου με ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ θέση στον κατάλογο των ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ του τόπου μας.

Αγαπητοί μου Συμπατριώτες,
υπάρχει, διαχρονικά, αξιοσέβαστη πολιτισμική παράδοση στον Δήμο Σουλίου να τιμούνται τα ξεχωριστά παιδιά του. Σας καλώ να πράξετε ό,τι η συνείδησή σας προστάζει για τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ και Τοπολάτρη Χρυσόστομο Λαμπρίδη.

… Και με την ευκαιρία αυτής της Επιστολής σας εκφράζω την άπειρη ευγνωμοσύνη μου για όσα μου προσφέρατε εσείς και οι συμπολίτες σας κατά την μακρόχρονη Δημοσιογραφική και Πολιτική μου Διαδρομή.

Με βαθειά εκτίμηση και Πατριωτική αγάπη
ΗΛΙΑΣ Κ. ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τ. Βουλευτής

Κοινοποίηση:
1. Κυρία ΑΦΡΟΔΙΤΗ, χήρα Χρυσοστόμου Λαμπρίδη
(Σπετσών 5, Αγία Παρασκευή 153 42, Αθήνα)
2. Κυρίον Χρήστον Λαμπρίδη, υιό Χρισοστόμου Λαμπρίδη
(Δημητρίου Ράλλη 16, Αγία Παρασκευή 153 42, Αθήνα)
3. Τέκνα ΚΑΛΛΗΡΡΟΗΣ Χρυσοστόμου Λαμπρίδη: Αθηνά, Διδάκτωρ Οικονομικών και Άρης Πτυχιούχος Πληροφορικής, Εγγόνια Χρυσοστόμου Λαμπρίδη Αραβαντινού 6 στα Ιωάννινα
4. Κυρίον ΓΕΩΡΓΊΟΝ ΜΑΡΤΙΝΗ Προέδρον Δημοτικής Κοινότητος Πολυδρόσου εις Πολύδροσον
5. Προσωπικό Αρχείο, Φάκελος 150




In this article

Join the Conversation