Μια σειρά δράσεων στις ακτές της Ηπείρου βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Acheron Actions, με στόχο τον καθαρισμό όλων των παραλιών της περιοχής. Tα μέλη της ομάδας ξεκίνησαν από τις εκβολές του Αχέροντα και την παραλία Αμμουδιά και φτάνουν μέχρι την Πάργα, ενώ ήδη έχουν επέμβει στις περισσότερες παραλίες της Πρέβεζας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Crystal Seas, που εξελίσσεται αυτό το καλοκαίρι. Για την εμπειρία αυτή και τα χρήσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν, μίλησε στο Act for Earth του CNN Greece η Project Manager της Acheron Actions κυρία Βασιλική Ντούκα.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ Acheron Actions έχει έδρα τη Γλυκή Θεσπρωτίας, ένα χωριό δίπλα στον ποταμό Αχέροντα. Ξεκινώντας από την ενασχόληση με outdoor ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο ποτάμι και την ευρύτερη περιοχή, γρήγορα ασχολήθηκε με αμιγώς περιβαλλοντικές δράσεις, ώστε το περιβάλλον, πρωτίστως στη Γλυκή και ακολούθως σε ολόκληρη την Ήπειρο, να είναι καθαρό και όμορφο, απαλλαγμένο από απορρίμματα, που η απερισκεψία και η έλλειψη ατομικής ευθύνης «αφήνουν» εκεί. Φέτος το καλοκαίρι, η Acheron Actions ξεκίνησε τη «σημαδιακή» Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, καθαρίζοντας με πλωτά μέσα τον Αχέροντα, τις εκβολές του, το καταφύγιο των ψαράδων που βρίσκεται εκεί και την παραλία Αμμουδιά, στο σημείο που το ποτάμι ενώνεται με τη θάλασσα.
Εκεί, στην Αμμουδιά του Αχέροντα, η Acheron Actions εντόπισε και το πιο… περίεργο αντικείμενο που θα μπορούσε να βρεθεί σε μία παραλία: Μία χύτρα ταχύτητας! Άγνωστο πώς, καθώς πρόκειται για οργανωμένη παραλία στην οποία δεν επιτρέπεται και δεν συνηθίζεται καν, το κάμπινγκ, δηλώνει η κυρία Ντούκα και συνεχίζει, με βάση την έως τώρα εμπειρία της: «Είναι εντυπωσιακό, πολλές φορές, το πώς στο ‘οργανωμένο’ κομμάτι μιας παραλίας, που έχει ενοικιάσει κάποιος επιχειρηματίας, δεν βλέπουμε ούτε ένα σκουπιδάκι και δίπλα ακριβώς, στο μισό μέτρο, μπορούμε να βρούμε κάθε λογής απορρίμματα: Από πλαστικά καλαμάκια, μέχρι είδη κολύμβησης, μέχρι και παιδικά παιχνίδια, που μπορεί να αποβούν μοιραία για τη θαλάσσια ζωή. Δεν ισχύει φυσικά αυτό παντού, αλλά υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, ενδεικτικές της νοοτροπίας μιας μερίδας πολιτών όταν πηγαίνει στη θάλασσα».
«Σε εκείνον τον πρώτο καθαρισμό στον Αχέροντα, που μπήκαμε με τα κανό στις καλαμιές και καθαρίσαμε τα πάντα, βρήκαμε και πολλές σακούλες από φυτοφάρμακα, δυστυχώς. Το ποτάμι είναι και αρδευτικό σε ένα μέρος του και τα σακιά από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν οι αγρότες, καταλήγουν στο ποτάμι», προσθέτει επίσης η κυρία Ντούκα.
Παραθέτοντας όλα τα αντικείμενα που βρίσκουν πεταμένα στις ακτές της Ηπείρου, όπου μέχρι σήμερα έχουν καθαρίσει 14 παραλίες, μας λέει: «Βρίσκουμε, ποτήρια, μπουκάλια, καλαμάκια, αλλά και χρησιμοποιημένες πάνες μωρών που τις αφήνουν εκεί, προφυλακτικά, κομματάκια παιχνιδιών και πλαστικά τουβλάκια, μονωτικά υλικά, κουτιά, φελιζόλ που υποθέτουμε πως φεύγουν από τους ψαράδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και καταλήγουν στις ακτές το καλοκαίρι. Συνήθως πρόκειται για απορρίμματα που κάποιοι απλώς αφήνουν στην παραλία διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη ατομική περιβαλλοντική συνείδηση. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάτι ξεφεύγει κατά λάθος, μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο για το περιβάλλον. Το πλαστικό τουβλάκι για παράδειγμα, αν φτάσει στο νερό και το καταπιεί μια θαλάσσια χελώνα, αυτό θα την σκοτώσει».
Εκτός από τη χύτρα, που η Acheron Actions μάζεψε από την Αμμουδιά, η ομάδα έχει μαζέψει μέχρι και ένα κηροπήγιο – επίσης πολύ περίεργο αντικείμενο για να καταλήξει σε μια παραλία! «Βρίσκουμε ακόμη διάφορα κολυμβητικά είδη, σωσίβια, αλλά και πλαστικούς σωλήνες ύδρευσης, μαλακούς και σκληρούς», συμπληρώνει η Βασιλική Ντούκα.
Η ομάδα της Acheron Actions ξεκίνησε τις δράσεις της το φετινό καλοκαίρι από τις ακτές της Πρέβεζας. Άλλοτε σε συνεργασία με εθελοντές, όπως στη δράση στον Αχέροντα όπου συμμετείχαν και πολλά παιδιά και άλλοτε μόνο με μέλη, έχουν ήδη δράσεις στις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής: Αμμουδιά, Λούτσα, Κερέντζα, Αλωνάκι, όρμος Οδυσσέα, Καστροσυκιά, Λυγιά Πρέβεζας, Λιμνιώνας, Μονολίθι, Κανάλι, Πάργα Άη Γιαννάκης, Λύχνος, Βάλτος, έχουν ήδη καθαριστεί, χωρίς να αποκλείεται μια επανάληψη της δράσης μέσα στο καλοκαίρι, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από την ομάδα. Οι τοπικοί σύλλογοι μπορούν επίσης να συνδράμουν την ομάδα, όπως, για παράδειγμα, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Ηπείρου, όπου μαζί με την Acheron Actions θα επιχειρήσουν και μέλη του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Πέρδικας.
«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό κάθε πολίτης από μόνος του να σέβεται το περιβάλλον του και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για να διαπιστώσουμε πραγματική αλλαγή στη γενικότερη συμπεριφορά μας», καταλήγει η κυρία Ντούκα, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να έρθει σε επαφή με την Acheron Actions για να συνδράμει την προσπάθεια Crystal Seas για πεντακάθαρες ακτές στην Ήπειρο όλο το καλοκαίρι.
Join the Conversation