Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του σκηνοθέτη της παράστασης «Ο μύθος του Αχιλλέα», η οποία εντασσόμενη στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 7 και 8 Αυγούστου. Με ύφος μάλλον αλαζονικό ή και ειρωνικό, ο σκηνοθέτης δείχνει να αμφιβάλλει για το αν θα έχει κοινό η παράσταση, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Επίσης, με τουλάχιστον περίεργους χαρακτηρισμούς αναφέρετε στον Αρχαιολογικό Χώρο, λέγοντας ότι βρίσκεται στην ερημιά και αποτελείται από … «κάτι αρχαίες πέτρες». Επειδή οι δηλώσεις αυτές δημιουργούν κακό κλίμα, καλό θα ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης, πριν έρθει στην «ερημιά» να γνωρίζει κάποια πράγματα.
Πρώτον, η τοπική κοινωνία από την δεκαετία του 1990 με πρωτοστάτη το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος «Ο Πάνας» προέβαλλε σταθερά το αίτημα της χρήσης του Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων (της πρωτεύουσας του Κοινού των Θεσπρωτών κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο) για την διοργάνωση παραστάσεων. Όταν δε πραγματοποιούνται παραστάσεις, ο κόσμος συρρέει για να τις παρακολουθήσει.
Στον αρχαιολογικό Χώρο των Γιτάνων και στο Θέατρο, τα τελευταία χρόνια έχουν εκτελεστεί μεγάλα έργα αναστήλωσης, συντήρησης, προστασίας και προβολής, χάριν στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Συνεπώς, δεν μπορεί κανένας να μιλάει για το συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «κάτι αρχαίες πέτρες».
Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς έναν οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο, τον οποίο χαίρεσαι να επισκέπτεσαι και να περιδιαβαίνεις, θαυμάζοντας τα επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας και τις προσπάθειες των αρχαιολόγων και γενικά του προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξή του, αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του παρακαλάμιου τοπίου. Σημειωτέον δε, ότι η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου χαρακτηρίζεται από τους πλέον ειδικούς ως υποδειγματική και για αυτό το λόγο άλλωστε είναι δυνατή πλέον η διοργάνωση εκδηλώσεων στη σκηνή του Θεάτρου.
Εκτιμώ ότι η «καλλιτεχνική αδεία» έχει τα όριά της. Δεν μπορεί να προσβάλλει κανένας περιοχές, ανθρώπους και φορείς, απλά και μόνο για να διαφημιστεί.
Σαν στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη χρηματοδότηση των έργων αναστήλωσης, αλλά και ως μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο ασχολείται με τα Αρχαία Θέατρα και ειδικά αυτά της Ηπείρου, έχω προσθέσει ένα πολύ μικρό λιθαράκι, στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και του Αρχαίου Θεάτρου των Γιτάνων. Για το λόγο αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω σε τέτοιες περίεργες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και απαξιώνουν το μεγάλο έργο των αρχαιολόγων, συντηρητών, μηχανικών, εργατών και γενικά όλων όσοι βοήθησαν να έχουμε στη Θεσπρωτία έναν χώρο αντάξιο της ιστορίας, της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι πλέον ανοικτός και διαθέσιμος στους καλλιτέχνες και την τοπική κοινωνία.
Join the Conversation