Όσοι ζουν στα χωριά της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και έχουν αίσθηση των πραγμάτων, συζητούν αυτό, που επιβεβαιώνουν και διεθνείς Οργανισμοί.
Ότι, δηλαδή, τόνοι χασίς από την Αλβανία, προωθούνται, μέσω κυκλωμάτων, προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Γραφείου Ηνωμένων Εθνών, η Αλβανία είναι πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο, ως προς την προέλευση της κάνναβης (χασίς), που διακινείται.
Οι χασισοκαλλιέργειες «τροφοδοτούν» με «μαύρο χρήμα» την Αλβανική οικονομία, ενώ οι ισχνές προσπάθειες, που μέχρι τώρα έχουν γίνει στην Αλβανία, προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο, δεν έχουν αποδώσει.
Εξουδετερώθηκαν οι χασισοπαραγωγπ στους Λαζαράτες Αργυροκάστρου (το χωριό αυτό ήταν το κέντρο του χασίς στο Νότο της Αλβανίας), που για χρὀνια «ευδοκιμούσαν», αλλά προέκυψαν νἐα σημεία, όπως το Τεπελένι, η Πρεμετή κ.λπ.
Με τόπο παραγωγής τη γειτονική χώρα και προορισμό ή ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα διακινούνται μεγάλες ποσότητες κάνναβης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλβανοί, όπως αναφέρουν μαρτυρίες, από μικρά μονοπάτια ή αφύλακτους κακοτράχαλους δρόμους φέρνουν με τα πόδια ή με μουλάρια ή με αυτοκίνητα το χασίς και το παραδίδουν σε Έλληνες ή το κρύβουν σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου το παραλαμβάνουν οι επιτήδειοι.
Επιπλέον η έκθεση κάνει λόγο για δίκτυα της Αλβανίας ως σημαντικά στην εμπορία κοκαΐνης, όπου εφαρμόζουν το λεγόμενο επιχειρηματικό μοντέλο «από άκρο σε άκρο», μια αποτελεσματική μέθοδο, που αποκλείει τρίτα μέρη και διαχειρίζεται την ίδια τη διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος.
Μάλιστα ένας από τους όρους για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και η καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών, κάτι που δεν τηρείται, αφού σύμφωνα με αναφορά του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ “η Αλβανία είναι βάση του διεθνούς εγκληματικού δικτύου, που διεξάγει εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής”.
H νεολαία μαραζώνει ψυχικά και αργοπεθαίνει από τα ναρκωτικά, αλλά το εμπόριό τους καλά κρατεί. Και έχει πάρει τη μορφή καρκινώματος, που απειλεί με καταστροφή ειδικά νεαρά άτομα.
Και στον καιρό της πανδημίας έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι αλματώδης. Και μαζί με την ψυχολογική επιβάρυνση, που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στα άτομα, οι ναρκωτικές ουσίες αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τα κυκλώματα, που έχουν πολλά κέρδη, δρουν οργανωμένα και συστηματικά, όμως παρ΄ όλα αυτά, βάσει επίσημων στοιχείων η Ελληνική Αστυνομία κατάσχεσε το 2020 δύο περίπου τόνους κάνναβης, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι κατασχεμένες ποσότητες είχαν ανέλθει σε εννέα τόνους.
Όμως υπάρχει και η άλλη δραματική διάσταση του θέματος, που έχει να κάνει με την όλο και μεγαλύτερη αυξητική τάση των χρηστών χασίς (καθώς και άλλων ναρκωτικών) στην Ελλάδα, που, λόγω εισαγωγής από την Αλβανία, αλλά και από εγχώριες προελεύσεις, λιγότερο, το βρίσκουν εύκολα.
Η πείρα δείχνει πως άμα μπλέξει κανείς στα δίκτυα των ναρκωτικών δύσκολα πλέον ξεμπλέκει, γιατί απλούστατα δεν είναι εύκολο να ξεμάθει από τη χρήση.
Η φράση του μεγάλο Ιταλού ποιητή Δάντη: “Αφήστε κάθε ελπίδα, σεις, που μπαίνετε στην κόλαση”, είναι μια αλήθεια, που ισχύει για όσους αγκυλώνονται στα γρανάζια της παράνομης σπείρας των ναρκωτικών, είτε σαν διακινητές, είτε σαν χρήστες.
Ο πατέρας μιας κοπέλας, που ξεψύχησε από ναρκωτικά, έριξε το λίθο του αναθέματος σ’ όλη την κοινωνία, λέγοντας: “Φταίει η κοινωνία για το θάνατο του παιδιού μου. Προσωπικά έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω σαν πατέρας…”.
Πέρα από το που υπάρχει η ευθύνη, είναι πολλές οι εστίες της, οι νέοι ξεκινούν να πάρουν ναρκωτικά γιατί νιώθουν εσωτερικά κενά, γιατί έχουν απογοητευτεί από τη ζωή, γιατί ασυνείδητα εκτροχιάζονται στο περιθώριο και οδηγούνται σε δρόμους χωρίς διέξοδο, γιατί δεν βρίσκουν απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα, γιατί παρασύρονται σε λάθους προσανατολισμούς, γιατί δεν αντιστέκονται στη σαπίλα, που τους κυκλώνει.
Για να ξεπεραστεί, λοιπόν, το πρόβλημα αυτό, που σιγοκαίει αρκετές Ελληνικές οικογένειες και είναι μια υποτιμημένη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, και να βοηθηθούν νέοι άνθρωποι να μη γλυκοκοιτάζουν τον πειρασμό των ναρκωτικών και να διαφυλαχθούν αμόλυντοι, πέρα από την επιβεβλημένη κρατική οικονομική ενίσχυση των Κέντρων απεξάρτησης, που χωλαίνει και δεν είναι αρκετή, καθώς και τα καίρια και αποτελεσματικά χτυπήματα στους εμπόρους του θανάτου, πρέπει να τους εμπνεύσουμε και να τους γεμίσουμε με ελπίδα και σιγουριά για τη ζωή.
Το μπορούμε; Μπορούμε να κάνουμε τις ψυχές των άλλων να είναι πλήρεις, να μη πεινούν για ευτυχία, να μη διψούν από ανασφάλεια, να μη στερούνται τη γαλήνη;
Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε να βγουν από το τέλμα όσοι έχουν βουτηχτεί και να μη μπουν μέσα σ’ αυτό όσοι κινδυνεύουν και να μη βρίσκουν υποψήφια θύματα οι διακινητές κάτω από τα μάτια μας.
Και τότε θα καταλάβουν οι νέοι ότι δεν είναι τα ναρκωτικά (μια επιλογή ακριβά πληρωμένη από όλες τις απόψεις και δοκιμασμένα αποτυχημένη), που θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα της νιρβάνας.
Είναι κυρίως η ορθή εκτίμηση των περιστάσεων και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των καταστάσεων από καρδιές, που είναι προετοιμασμένες να δουν κατάματα την πραγματικότητα της καθημερινότητας, όσο θλιβερή και αν είναι αυτή.
Ο άνθρωπος λυτρώνεται από την πίεση των προβλημάτων της ζωής, όταν πάρει μέσα του την απόφαση να ζήσει αληθινά, με δημιουργικές πνεύσεις και όχι καταθλιπτικούς στεναγμούς και με γνώμονα αυτή την αληθινή ζήση να κανονίσει την πορεία του.
Join the Conversation