Αντικειμενικές αξίες | Έρχονται αυξήσεις στα ορεινά χωριά του Σουλίου

Και «λαϊκές» συνοικίες στον χορό των αυξήσεων

Ανατροπές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες: Από την στιγμή που θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών η Ελλάδα θα καλύπτεται πλέον σε ποσοστό 98% (από 85%) των ιδιοκτητών ακινήτων με αντικειμενικές, με τον αριθμό των ζωνών να ανέρχεται αθροιστικά (υφιστάμενες και νέες εντάξεις) σε 13.808. Η αναπροσαρμογή τους γίνεται με 4 τρόπους

Και «λαϊκές» συνοικίες στον χορό των αυξήσεων
Όσον αφορά στις περιοχές που ήδη εφαρμόζονται οι τιμές ζώνης της εφορίας, αυτές ανέρχονται σε 10.165 και αυξήσεις αναμένεται να παρατηρηθούν σε περίπου 7.000 ζώνες. Και αυτός είναι ο πρώτος τρόπος αναπροσαρμογών, ο πιο απλός. Η εμπορική αξία των συγκεκριμένων περιοχών έχει «τσιμπήσει» σε σχέση με την αντικειμενική: Εδώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, που τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb. Ακόμη, περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού όπου κυριαρχούν η Golden Visa και τις προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, γειτονιές του Πειραιά, αλλά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι, που κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο του 2018. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως στην Γλυφάδα υπολογίζεται αύξηση 38%.
Δεύτερο τρόπο αναπροσαρμογής συνιστά η επέκταση των υφιστάμενων ζωνών σε 165 περιοχές, εκ των οποίων οι 133 θα δουν αυξήσεις τιμών κατά 40%.

«Καίνε» οι αυξήσεις έως 250% στα «φιλέτα»
«Φωτιά» αναμένεται πως θα πάρουν οι αντικειμενικές αξίες σε 3.478 ζώνες-περιοχές όπου έως σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα τα ποσά που προέκυπταν να είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιοχές που είναι στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Κατά κανόνα πρόκειται για τουριστικές περιοχές «φιλέτα» όπως για παράδειγμα στην Αττική: η Βάρκιζα, η Αγία Μαρίνα, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, τμήμα των περιοχών Πόρτο Ράφτη κ.λπ, αλλά και σε «κοσμοπολίτικα» νησιά όπως η Μύκονος και συγκεκριμένα περιοχές του νησιού όπως το Καλό Λιβάδι, η Ψαρού, η Ελιά και η Σαντορίνη.
Μέσω αυτού του τρίτου τρόπου αναπροσαρμογής των αντικειμενικών προκύπτουν περιοχές με τεράστιες αυξήσεις όπως στην Μύκονο όπου εντοπίζεται αύξηση 217%, αλλά και το Βαθύ Ιθάκης, όπου η αύξηση υπολογίζεται στο 250%.

Στην λίστα που δημοσιεύει σήμερα η enikonomia.gr, με τις περιοχές που θα σημειωθούν αυξήσεις, είναι όλα τα ορεινά χωρία του Σουλίου.

Συγκεκριμένα στοιχεία για τις αυξήσεις ανα περιοχή, αναμένονται να δημοσιευτούν σύνομα



In this article

Join the Conversation