ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ , Πλατεία Δημαρχείου (Ηγουμενίτσα) ,ώρα 10:00
Οργάνωση και αγώνας για μόρφωση και για ζωή. Για να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν δούλοι στον 21ο αιώνα!
Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.
Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται το 8ωρο και θεσμοθετείται η 10ωρη (ή ακόμα και 12ωρη) εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι και «διαθέσιμος» όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης. Αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των εργοδοτών, με σκοπό την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης. Η λεγόμενη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, η οποία θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις, διαλύουν τις ζωές των εργαζομένων.
Στην εκπαίδευση, χρόνια τώρα, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας τσακίζουν κόκκαλα. Μόνο τη φετινή χρονιά, είχαμε πάνω από 52 χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους, όπου σε λίγες ημέρες θα απολυθούν. Η αύξηση του ωραρίου, το 2013 στους καθηγητές, ήρθε λίγο μετά τη νομοθέτηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας στον ιδιωτικό τομέα το 2011. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν. Η απόκρουση της επίθεσης είναι υπόθεση όλων μας.
Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Εξαφανίζεται στην πράξη η μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής οικογένειας. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε εξαίρεση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο στο εμπόριο, η ΝΔ συνεχίζει την ίδια πολιτική .
Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία. Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου. Μια γερή δόση πήραμε οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της καραντίνας με την τηλεκπαίδευση, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει εκτός πανδημίας σε κάθε «έκτακτη περίπτωση».
Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 και μειώνεται η αποζημίωσή τους .
Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και υποβαθμίζονται οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”, αφήνοντας την εργοδοσία να σμπαραλιάζει ελεύθερη τα πάντα.
Απελευθερώνονται στην πράξη οι απολύσεις των εργαζομένων. Ακόμα και σε περίπτωση που μία απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο με αποζημίωση τριών μισθών. Ταυτόχρονα, καταργείται κάθε προστατευτική διάταξη απόλυσης των συνδικαλιστών, δίνοντας έτσι το σύνθημα να οργιάσει η εργοδοσία με εκβιασμούς και απειλές απέναντι στα σωματεία και σε όποιον τολμήσει να διεκδικήσει έστω και το παραμικρό ζήτημα.
Διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και γίνεται υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων. Η υποκρισία τους σπάει κόκκαλα! Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν τη δυνατότητα στα δοτά και νόθα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Εκπαίδευση, που έχουν την ψήφο του 5% των εκπαιδευτικών, να αποφασίζουν για πολύ σοβαρά ζητήματα, μας λένε ότι δήθεν νοιάζονται για την αντιπροσωπευτικότητα των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων!! Ουσιαστικά, επιδιώκουν να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο, να καταστήσουν «παράνομη» κάθε συλλογική διαδικασία. Προβλέπεται σε ημέρα απεργίας να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απεργία, δηλαδή, μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη». Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η οποία μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα.
Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων. Κι έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η άμεση παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.
Δεν ξεχνάμε ότι, το πρώτο πείραμα παρέμβασης στη συνδικαλιστική ζωή και δράση, προσπάθησαν να το επιβάλλουν στον δικό μας κλάδο με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιά, την οποία και απορρίψαμε συντριπτικά.
Η κυβέρνηση, αντί να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα, να πάρει εδώ και τώρα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μέτρα για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο γνωστικό και κοινωνικό – ψυχικό πεδίο των μαθητών μας.
Τώρα είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:
Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, με μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα.
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας. Κατοχύρωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης δράσης συνδικάτων και συνδικαλιστών, κόντρα συνολικά σε κρατική, εργοδοτική παρέμβαση και καταστολή.
Join the Conversation