Στην βουλή οι μονάδες ενέργειες με βιομάζα από τους βουλευτές του ΚΚΕ Παπαναστάση και Μανωλάκου

Ερώτηση στους υπουργούς εσωτερικών και περιβάλλοντος & ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Έντονες αντιδράσεις κατοίκων ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από «βιορευστά» στις τοπικές κοινότητες Χόικας και Προδρομίου του Δήμου Σουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες οι κάτοικοι του Δήμου Σουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και ιδιαίτερα των τοπικών κοινοτήτων Προδρομίου, Ζερβοχωρίου και Χόικας, ενάντια στην εγκατάσταση δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας (βιορευστών) σε απόσταση αναπνοής από τις οικίες τους.
Πρόκειται για δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, ισχύος 500KW έκαστη, που αδειοδοτήθηκαν να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Σουλίου και συγκεκριμένα στο Τ.Κ. ΧΟΪΚΑΣ της εταιρείας <<ΒΙΟΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ 5 ΙΚΕ>> και στο Τ.Κ. ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ της εταιρείας <<ΣΕΡΙΦΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΚΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο.Ε>>.
Η αδειοδότηση των εν λόγω επενδύσεων δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας το 2016 και το 2017 αντίστοιχα για την κάθε μονάδα παραβλέποντας την προβλεπόμενη διαδικασία της διαβούλευσης στο Δήμο για την ενημέρωση αλλά και τοποθέτηση των κατοίκων επί του ζητήματος.
Οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να κινητοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση των δύο μονάδων καύσης σε εκτάσεις πλησίον των οικισμών τους (40 μ. από οικία της κοινότητας Χόικας και 190 μ. από οικία της κοινότητας Ζερβοχωρίου) που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Φέρνουν ανατροπές στις χρήσεις γης, αλλά και επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής που αποτελεί βασικό στήριγμα του λεηλατημένου εισοδήματος των κατοίκων και που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα της.
Οι κάτοικοι μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις με ομόφωνα ψηφίσματα, με συλλογή υπογραφών, συσκέψεις και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των εργοστασίων αυτών στην περιοχή τους και απαιτούν τη ματαίωση της κατασκευής τους και κάθε σχετικής διαδικασίας.
Πρόσφατα πραγματοποίησαν συνάντηση με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διεκδικώντας την ανάκληση των αντίστοιχων αποφάσεων με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης των εν λόγω επενδύσεων και τη μη εγκατάσταση της λειτουργίας των συγκεκριμένων αλλά και την αποτροπή της αδειοδότησης άλλων παρόμοιων μονάδων στο Δήμο Σουλίου. Ταυτόχρονα βλέπουν να εξελίσσεται το γνωστό γαϊτανάκι της μετακύλισης ευθυνών μεταξύ Δήμου Σουλίου, Περιφέρειας Ηπείρου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Οι μονάδες αυτές αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην επιχείρηση της “απελευθέρωσης” και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και της πολιτικής της λεγόμενης “Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας” που προωθεί η ΕΕ και για την οποία η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα την υλοποιήσει με τον ταχύτερο τρόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτό το δρόμο υλοποιεί απαρέγκλιτα κάθε κυβέρνηση την τελευταία 20ετία. Η πολιτική αυτή έχει ως μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιώτες επενδυτές για τους οποίους διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης, με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής, την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο ενεργειακός σχεδιασμός του καπιταλισμού, το ενεργειακό μείγμα, οι επιλογές χωροθέτησης, γίνονται για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι απλά δεν συμβαδίζουν, αλλά αντιστρατεύονται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση για έναν ενεργειακό σχεδιασμό προς όφελος του λαού είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, της κοινωνική ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, που μπορεί να διασφαλίσει φθηνή ενέργεια για όλους, αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κατάλληλη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση της ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων, κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων στον κλάδο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Τι μέτρα θα λάβει για να ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις εγκατάστασης και να σταματήσει η δημιουργία και λειτουργία των συγκεκριμένων επενδύσεων στις τοπικές κοινότητες Προδρομίου και Χόικας ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος και της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής;
2) Τι μέτρα θα λάβει ώστε να βάλει φραγμό σε άλλες αιτήσεις, που εκκρεμούν ή θα υποβληθούν στη συνέχεια και αφορούν εγκατάσταση μονάδων βιομάζας, φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών για να μην μετατραπεί και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε “πεδίο κερδοφορίας λαμπρό” για τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, το περιβάλλον;
3) Τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση φθηνής και επαρκούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλο το λαό;

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω



In this article

Join the Conversation