Η Energean αποκτά το μερίδιο της Repsol στις έρευνες πετρελαίου στην Ήπειρο

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ψήφο εμπιστοσύνης στον εγχώριο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων δίνει η εταιρεία Energean, παρά το γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα, δίνει μονοψήφιο ποσοστό στο σύνολο της παραγωγής και των αποθεμάτων του ομίλου που επικεντρώνεται στην Μεσόγειο.

Ειδικότερα, και με δεδομένα τα καλά στοιχεία που δείχνουν οι σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι δήμους των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας στη διάρκεια του 2018-2019, η εταιρεία αποφάσισε να πάρει το ποσοστό 60% που διατηρούσε στην περιοχή η ισπανική Repsol και, παράλληλα, την διαχείριση (Operator) στην περιοχή της Ηπείρου.

Ο ισπανικός κολοσσός έχει στρατηγική αποχώρησης από την Ελλάδα και ήδη έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση της απόφασης για την επιστροφή του block της Αιτωλοακαρνανίας στο Ελληνικό Δημόσιο, σε μία απόφαση που λήφθηκε από κοινού με την Energean.

Ωστόσο, η περίπτωση της παραχώρησης της Ηπείρου είναι διαφορετική. Έχουν διεξαχθεί σεισμικά πολύ καλής ποιότητας και ενδείξεων σε γραμμές περίπου 380 χιλιομέτρων στους δήμους Πωγωνίου, Ζίτσας και Δωδώνης στο δήμο Ιωαννίνων και στους δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών στο νομό Θεσπρωτίας, ενώ από την κοινοπραξία έχουν επενδυθεί περί τα 40 εκατ. δολάρια (περί τα 10 εκατ. οι δαπάνες της Energean) σε ένα project που όταν “έτρεξε” είχε δώσει απασχόληση ακόμη και σε 400 εργαζόμενους ημερησίως, έχοντας και τη συναίνεση πάνω από 90% των ιδιοκτητών στις περιοχές.

Γενικά, η παραχώρηση των Ιωαννίνων φαίνεται ότι θεωρείται στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων ως η πιθανότερη να δώσει ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου ή πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και η Energean δείχνει διάθεση να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η ερευνητική γεώτρηση.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει παράταση από την ΕΔΕΥ, προκειμένου να προσπαθήσει να προσελκύσει νέο εταίρο και να μειώσει το ρίσκο της επένδυσης – αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που είχε προ 4ετίας συμμαχήσει με την Repsol.

Παράλληλα, και με φόντο το Σχέδιο Διάσωσης του Πρίνου που έχει υποβληθεί προς την ελληνική κυβέρνηση και αναμένει το πράσινο φως των αρμόδιων υπηρεσιών στις Βρυξέλλες, η Energean ζήτησε και έλαβε τις προηγούμενες ημέρες παράταση 4 ετών για το ερευνητικό σκέλος των παραχωρήσεων του Πρίνου και της Νότιας Καβάλας, το οποίο έληγε εντός του Μαρτίου.

Προφανώς η εταιρεία θεωρεί ότι στην περιοχή του Κόλπου της Καβάλας, πέραν των κοιτασμάτων του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον που βρίσκονται σε παραγωγή, υπάρχουν και άλλοι στόχοι που αξίζει να ερευνηθούν για το ενδεχόμενο δώσουν νέες ανακαλύψεις.

Αυτή είναι και μια ακόμη διάσταση που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να εγκριθεί το Σχέδιο Διάσωσης του Πρίνου που έχει υποβληθεί, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχεια της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας η οποία, εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ιστορία της λόγω της πανδημίας, φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια παραγωγής.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί τέλος ότι η Energean ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόκτηση του θαλάσσιου Block 2 από την Total. Το block βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και εφάπτεται σε block για το οποίο η Energean έχει αιτηθεί αδείας για έρευνες από την ιταλική κυβέρνηση.

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι δύο περιοχές είναι πιθανό να φιλοξενούν ένα σημαντικό στόχο για κοίτασμα υδρογονανθράκων και, προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ζήτησε και έλαβε παράταση 24 μηνών προκειμένου να προετοιμάσει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην ελληνική πλευρά.

Από το capital.gr



In this article

Join the Conversation