Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων του δήμου Σουλίου , αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής, καθώς στην περιοχή έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 500 Κw από την καύση βιοελαίων.
Οι πρώτες δύο μονάδες βρίσκονται στις κοινότητες Προδρομίου- Ζερβοχωρίου και Χόικας, πολύ κοντά στους οικισμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία τους στη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Αν και οι -συγκεκριμένης δυναμικότητας- μονάδες θεωρούνται «χαμηλής όχλησης» και ο νομοθέτης δε βάζει όρους για την εγκατάστασή τους, και παρ’ όλο που οι περιβαλλοντικοί όροι της συγκεκριμένης επένδυσης έχουν εγκριθεί από το τέλος του 2016, από την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ ούτε στα τοπικά συμβούλια, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρεθούν αντιμέτωποι με μια διαμορφωμένη πραγματικότητα, πέντε χρόνια μετά.
Οι κάτοικοι σημειώνουν ότι κανένας δεν είναι εναντίον των επενδύσεων, όμως τονίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν μια τέτοια δραστηριότητα που όπως λένε θα παράγει καπνό και θόρυβο 23 ώρες το 24ωρο, μέσα στους οικισμούς, σε έναν κάμπο υψηλής παραγωγικής αξίας και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον υψηλής τουριστικής αλλά και οικολογικής αξίας, το μυθικό ποταμό Αχέροντα.
Σημειώνουν δε, ότι η καύση ελαίων δίπλα στα σπίτια τους, θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ασφυξίας αλλά και ηχορύπανσης που θα είναι αδύνατο για τους ίδιους να συνεχίσουν τη ζωή τους εκεί.
Εκφράζουν δε προβληματισμό, καθώς στην περιοχή δεν παράγεται κανένα από τα φυτά που σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους θα χρησιμοποιηθούν ως βιομάζα: Ηλιέλαια, βαμβακέλαια, ελαιοκράμβη, φοινικέλαια και λάδια κοκοφοίνικα. Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι ανάλογη επένδυση σε γειτονικό Δήμο, με την εγκατάστασή της, έκανε αίτηση τροποποίησης τόσο για διπλασιασμό της ισχύος της, όσο και για καύση τηγανελαίων και εκφράζουν τους φόβους τους για την αδυναμία όπως λένε ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων.
Το έλλειμα ενημέρωσης τονίζει και ο δήμαρχος Σουλίου, ο οποίος αναμένει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ενημερωθεί και επίσημα, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα επανεξέτασης του θέματος και δηλώνει ταυτόχρονα ότι ο Δήμος θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους, σε όποιον αγώνα απαιτηθεί.
Join the Conversation