Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν είναι γιορτή, είναι μέρα μνήμης, αποτίμησης, αφύπνισης, και κυρίως μέρα διεκδίκησης, δημοκρατικής και κοινωνικής εγρήγορσης.
Ημέρα που γυναίκες και άνδρες επιβεβαιώνουμε την πίστη μας στην ειρήνη και στην αλληλεγγύη, στην ισότητα, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γιατί ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για κοινωνική χειραφέτηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον αγώνα για την γυναικεία χειραφέτηση! Αυτήν την περίοδο της πανδημίας, της απορρύθμισης της εργασίας, της αποδυναμωσης του κοινωνικού κράτους, της τηλεργασίας χωρίς κανόνες και της ανεργίας που κατά 62% αφορά τις γυναίκες, αποκτά νέο νόημα και θέτει νέα κρίσιμα διακυβεύματα.
Διεκδικούμε μια κοινωνία χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και βία κατά των γυναικών. Οι γυναίκες και οι άνδρες που είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση, τη βία και την παρενόχληση που έχουν υποστεί και το κίνημα #metoo που έχει αναπτυχθεί, έσπασε το φράγμα της σιωπής και του φόβου.
Επιβάλλεται να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο και αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών. Χρειάζονται αποφάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, ενίσχυση των δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, διαδικασίες ενημέρωσης και δράσεις στους χώρους εργασίας, στον πολιτισμό, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, στα ΜΜΕ και στις τοπικές κοινωνίες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση καλέσαμε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς κύρωση και εφαρμογή τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190 σχετικά με την «εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας» για όλους τους εργαζομένους, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε χώρο, είδος και περίσταση που σχετίζονται με την εργασία, στο γραφείο, στο κατάστημα, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στον πολιτισμό, στην ενημέρωση, στην εκπάιδευση.
Να ενισχυθεί το ΣΕΠΕ ως μηχανισμός ενημέρωσης, ελέγχου, υποβολής καταγγελιών και διερεύνησης για περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι κοινωνικοί εταίροι χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμπεριληφθεί η αντιμετώπισης της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Join the Conversation