Share
Κύρια σημεία της ομιλίας του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Κάτση για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά μέσα
.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, σχετικά με ρυθμίσεις που αφορούν το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας της ΕΕ για το χώρο των οπτικοακουστικών μέσων.
.
Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στα εξής:
.
Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα, είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να ρυθμιστεί το τοπίο. Όμως, είναι πολύ χαμηλό, ίσως το χαμηλότερο στην Ευρώπη, το 1,5% που δίνεται για ελληνικές παραγωγές από τα έσοδα του Netflix και άλλων αντίστοιχων πλατφορμών του εξωτερικού. Επίσης, είναι λανθασμένη η ρύθμιση για απόδοση του 1,5% στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) που στηρίζεται ήδη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο κόσμος του πολιτισμού χρειάζεται στήριξη που σε αυτήν τη δύσκολη φάση και η ΝΔ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μη στήριξή του.
Στις ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να «πειράξει» το νόμο Παππά (ν.4339/2015) για την αδειοδότηση των συχνοτήτων των τηλεοπτικών σταθμών που η ΝΔ και άλλα κόμματα, αλλά και το ολιγαρχικό μιντιακό κλαμπ πολέμησε λυσσαλέα, σε μια σκληρή μάχη που ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε δυσβάσταχτα με πολιτικό κόστος από τη δημιουργία του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Το νόμο που κατάφερε να βάλει τάξη στο τοπίο, τα κανάλια να πληρώσουν για πρώτη φορά στα 30 χρόνια λειτουργίας τους για το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων, οι θέσεις εργασίας να προστατευθούν.
Προηγήθηκε το προσχέδιο του κ. Πέτσα, ένα «άγαρμπο» νομοσχέδιο – Φρανκενστάιν, με το οποίο η ΝΔ κατάφερε ένα πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά γεγονός, μια ειρωνεία. Καθώς συσπείρωσε όλους τους εργαζόμενους στα κανάλια, τα συνδικάτα και τις ενώσεις του Τύπου, αλλά και ισχυρά συμφέροντα στους ιδιοκτήτες των media να υπερασπιστούν και να ζητήσουν την εφαρμογή του νόμου Παππά.
Ο κ. Πέτσας έφυγε νύχτα μετά τις αντιδράσεις, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και έρχεται ο νέος υφυπουργός, ο κ. Λιβάνιος να φέρει στη Βουλή μεγάλες υποχωρήσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα κανάλια που από 400 που προέβλεπε ο νόμος Παππά πέφτει στους 340 ενώ ο κ. Πέτσας έριχνε στους 280 με «μεταφερόμενους» εργαζόμενους από συναφείς επιχειρήσεις εντός του καθενός μιντιακού Ομίλου, στην ενίσχυση του Τύπου και του ταμείου των δημοσιογράφων, του ΕΔΟΕΑΠ, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσωσε με διάταξη στη Βουλή, αλλά και στην απαλοιφή της διάταξης που προκάλεσε ενδοολιγαρχικές κόντρες στους καναλάρχες, σχετικά με τις θεματικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα.
Το νομοσχέδιο όμως διατηρεί στο ακέραιο και χαϊδεύει περισσότερο τα ιδιωτικά κανάλια όσον αφορά το χάρισμα των 3,45 από της δόση των 3,50 εκατ ευρώ που οφείλει το καθένα για το έτος 2020, για το οποίο ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε προειδοποιήσει όταν «αναβαλλόταν» μέσω ΠΝΠ λόγω πανδημίας. Και όλα αυτά έπειτα από τις διαβόητες λίστες Πέτσα.
Join the Conversation