Μιχαέλα: Μεγάλο όνειρο το Νο1 του κόσμου | Συνέντευξη

Τι λέει για τους στόχους της, την μέχρι τώρα πορεια της και για το τένις στην Ελλάδα

Η Μιχαέλα Λάκη είναι το μεγαλύτερο ανερχόμενο ταλέντο του Ελληνικού τένις και ήδη έχει αφήσει πολλές υποσχέσεις για μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα στο γυναικείο tour.

Στα 15 της μόλις χρόνια κατόρθωσε να συλλέξει τους πρώτους της πόντους στην κατάταξη της WTA, ενώ συγχρόνως συνεχίζει να εντυπωσιάζει και στα τουρνουά της ITF Junior. Μερικές μόνο επιτυχίες της είναι η κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ14 το 2019, του Εθνικού Πρωταθλήματος Κ16 το 2020 και του ITF J3 στα διπλά, στην Πορτογαλία, επίσης το 2020.

Η Λάκη, μίλησε στο Goleador.org και αναφέρθηκε σε όλα όσα απασχολούν μια νεαρή αθλήτρια αλλά και τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει.

Πώς και γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με το τένις;
«Από μικρή ήμουν ένα αθλητικό παιδί και δοκίμασα αρκετά αθλήματα. Ένα από αυτά ήταν το τέννις και τελικά σε ηλικία πέντε χρόνων άρχισα να ασχολούμαι με αυτό. Στην πορεία το λάτρεψα».

Ποια είναι η αγαπημένη σου επιφάνεια και γιατί;
«Όλες οι επιφάνειες μου αρέσουν, αλλά προτιμώ τη σκληρή επιφάνεια (hard court)».

Είναι εφικτό για μία αθλήτρια στην ηλικία σου να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με την εκπαίδευση; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνεις σε αυτό το κομμάτι;
«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις και τα δύο. Ιδιαίτερα στο λύκειο και στα δύο θα πρέπει να δώσεις τη μέγιστη προσπάθειά σου και αυτό είναι εκ φύσεως πολύ δύσκολο. Οι δυσκολίες που βιώνω καθημερινά είναι ότι και τα δύο χρειάζονται αρκετές ώρες και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι απουσίες στο σχολείο, γιατί τα τουρνουά που συμμετέχω διεξάγονται κυρίως στο εξωτερικό».

Περιέγραψε μας μία ημέρα σου, σε σύνδεση πάντα με την αντισφαίριση και ευρύτερα με το αθλητικό σου πρόγραμμα.
«Η μέρα μου ξεκινάει με σχολείο το πρωί, έπειτα έχω μεσημεριανή προπόνηση τέννις, ενδιάμεσα γυμναστική και αργά το βράδυ και πάλι τένις».

Ποια είναι το πρότυπά σου και για ποιους λόγους επέλεξες την αντισφαίριση;
«Τα πρότυπά μου είναι ο Roger Federer και η Serena Williams, γιατί θεωρώ οτι είναι οι καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών στους άνδρες και στις γυναίκες αντίστοιχα. Βέβαια θαυμάζω πολύ και τον Στέφανο Τσιτσιπά και φυσικά τη Μαρία Σακκαρη».

Τι σημαίνουν για σένα οι πρώτοι σου πόντοι στην κατάταξη της WTA;
«Ήταν ένας από τους στόχους μου φέτος. Είναι σημαντικό να παίρνω αυτούς τους πρώτους βαθμούς σε ηλικία 15 χρόνων, γεγονός που έχουν πετύχει άλλες τέσσερις με πέντε παίκτριες στην ηλικία μου παγκοσμίως. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι απλά μια καλή αρχή στο ξεκίνημα των επαγγελματικών τουρνουά».

Κατά καιρούς, ιδιαίτερα μετά από διάφορες επιτυχίες σου, προβάλλεσαι από τα ΜΜΕ. Πώς διαχειρίζεσαι αυτή την προβολή; Πώς τη λαμβάνεις και πώς την αντιμετωπίζεις;
«Μετά την κατάκτηση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τα ΜΜΕ είχαν προβάλει αρκετά την επιτυχία μου. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή το γεγονός αυτό με ενθουσίασε. Για αρκετές μέρες έδινα πολλές συνεντεύξεις και λάμβανα παρά πολλά μηνύματα συγχαρητηρίων με αποκορύφωση την βράβευση από τον ΠΣΑΤ. Θεωρώ ότι όλο αυτό όμως μου δημιούργησε μια επιπλέον πίεση και όταν τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά, η πίεση αυτή έφτανε στην αποκορύφωση. Πλέον όμως έχω συνειδητοποιήσει ότι όλο αυτό είναι μέρος του αθλήματος και προσπαθώ να απολαμβάνω το παιχνίδι μου».

Είναι εύκολο για ένα παιδί στην Ελλάδα να ασχοληθεί σοβαρά με την αντισφαίριση, ούτως ώστε μελλοντικά να ανελιχθεί και να ασχοληθεί επαγγελματικά; Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, τα μέσα, οι ευκαιρίες; Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, θεωρείς ότι είναι αρκετά εφικτό; Είναι μεγάλο το κόστος; Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύω πως η πλειοψηφία των παιδιών έδειχνε κάποια προτίμηση σε άλλα αθλήματα, όπως για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο και στην καλαθόσφαιρα, ενώ το τέννις ήταν κάπως παραγκωνισμένο.
«Το να ασχοληθεί ένα παιδί με την αντισφαίριση στην Ελλάδα είναι πράγματι πολύ εύκολο, αφού πλέον αθλητικά σωματεία και γήπεδα βρίσκονται παντού. Αν όμως θέλει να ασχοληθεί με το κομμάτι του πρωταθλητισμού τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Σε επίπεδο εγκαταστάσεων υπάρχουν αρκετά γήπεδα ωστόσο ειδικά στη Λάρισα υπάρχει έλλειψη κλειστών γηπέδων τέννις. Όσο για το κόστος, είναι πολύ υψηλό, αν αναλογιστεί κανεις ότι 15-20 εβδομάδες τον χρόνο θα πρέπει να βρίσκεσαι στο εξωτερικό για αγώνες. Σε αυτό το κομμάτι πιστεύω ότι είμαι ιδιαίτερα τυχερή γιατί έχω μεγάλη υποστήριξη από τον βασικό μου χορηγό VIOHALCO, καθώς επίσης από τους χορηγούς μου WILSON, ASICS και PHYSIOPRAXIS. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια μετά τις επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας πολλά παιδιά στρέφονται προς το τέννις, γεγονός που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα».

Γιατί νομίζεις ότι η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη τη διοργάνωση κάποιου ATP ή WTA τουρνουά; Υπήρξαν κάποιες φημολογίες στο παρελθόν. Πιστεύεις ότι θα αλλάξει κάτι στο εγγύς μέλλον; Πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ελληνική αντισφαίριση μια τέτοια διοργάνωση;
«Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιον λόγο μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει η Ελλάδα κάποια διοργάνωση ATP και WTA. Πιστεύω ότι τώρα είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους τουρνουά και αυτό φάνηκε από τη μεγάλη παρουσία του κόσμου στο Fed Cup και στο Davis Cup που έγιναν στην Ελλάδα».

Ποιοι βρίσκονται πάντα δίπλα σου στην όλη σου πορεία στον χώρο της αντισφαίρισης;
«Από την αρχή της πορείας μου στην αντισφαίριση σε ηλικία έξι χρόνων βρίσκομαι υπό την καθοδήγηση του Φοίβου Μιχαλόπουλου, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε ήδη 9 χρόνια και έχουμε πετύχει αρκετές επιτυχίες. Είναι συνεχώς δίπλα μου σε όλη μου την προσπάθεια. Η ομάδα μου όμως αποτελείται και από τον γυμναστή μου Βαγγέλη Παπά με τον οποίο έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία εδώ και εναν χρόνο. Επίσης βοήθεια παίρνω και από τον φυσικοθεραπευτή μου Κωνσταντίνο Καλαμπάκα, ο οποίος με στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια. Βασικό ρόλο παίζει φυσικά η οικογένειά μου, οι γονείς μου και τα τρια μου αδέρφια, οι οποίοι με στηρίζουν στις επιτυχίες και στις δύσκολες στιγμές».

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τον επόμενο χρόνο σε σχέση με το άθλημα του τένις;
«Οι στόχοι που θέτω για τον επόμενο χρόνο είναι συμμετοχή σε Grand Slam Junior και βελτίωση στην κατάταξη ITF Junior και WTA».

Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;
«Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να γίνω νούμερο 1 κόσμου στην κατάταξη WTA».



In this article

Join the Conversation