Να επιτραπεί το κυνήγι στο lockdown ζητάει ο Βασίλης Γιόγιακας

Με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Να επιτραπεί το κυνήγι εντός του νομού διαμονής και σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τονίζει ότι, εφ’ όσον σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα το κυνήγι επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια, μπορεί να επιτρέπεται ως άσκηση και επομένως να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις που προβλέπονται στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Σημειώνει επίσης ότι το κυνήγι αποτελεί διαχειριστικό μέτρο της Πολιτείας για τον περιορισμό, μεταξύ άλλων, του πληθυσμού του αγριόχοιρου κι επομένως η απαγόρευση της δραστηριότητας θα αποβεί εις βάρος της προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και της πρόληψης εκτεταμένων ζημιών σε αυτές.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:




Προς τους:
κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Άρση απαγόρευσης και άσκηση θήρας στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19»

Η θήρα αποτελεί κατά κανόνα μοναχική δραστηριότητα που ασκείται σε όρη και πεδιάδες μακριά από τον αστικό ιστό, δίχως κοντινή επαφή με άλλα άτομα καθώς αυτό επιτάσσει και η ασφαλής χρήση του κυνηγετικού όπλου. Δεδομένου ότι, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του Άρθρου 251 του Ν. 86/1969 (Δασικός Κώδικας), η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια, είναι δυνατό να επιτρέπεται ως άσκηση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και επομένως να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις του Άρθρου 3 της ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ: 71342 (ΦΕΚ Β’ 4899/6-11-2020) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19.

Πέραν αυτού, το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών όσο και για τον περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Σχετικά με το τελευταίο, προστέθηκε στον Δασικό Κώδικα με το Άρθρο 14 του Ν. 4711/2020 η δυνατότητα να επιτρέπεται, με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας υγείας, υγείας και προστασίας των ζώων καθώς και προστασίας της αγροτικής παραγωγής. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι η απαγόρευση της θήρας για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες θα αποβεί εις βάρος της προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και της πρόληψης εκτεταμένων ζημιών σε αυτές.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να άρουν την απαγόρευση του κυνηγιού και να επιτραπεί η θήρα ως άσκηση εντός του νομού διαμονής και σύμφωνα με τις λοιπές προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (καθολική χρήση μάσκας, αποστολή SMS, ατομικά ή έως 3 άτομα με τήρηση της ελάχιστης απόστασης κ.α.).

In this article

Join the Conversation