Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας ζητάει το τοπικό ΚΚΕ

Ανακοίνωση

Η ατομική ευθύνη έχει αναδειχθεί σε κύριο επιχείρημα των αστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα για να συγκαλύψουν την ταξική επιλογή του καπιταλιστικού κράτους απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού.
Ατομική ευθύνη -ομοψυχία απέναντι σε μία αόρατη απειλή- κανένα σύστημα υγείας λέει δεν μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς και χιλιάδες ασθενείς, είναι επιχειρήματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να απεμπολήσει τις ευθύνες της, να κρύψει τον πραγματικό ένοχο και να φορτώσει την ευθύνη στο λαό για την εξέλιξη της πανδημίας.
Δεν πρόλαβε ούτε μέρα να περάσει από το διάγγελμα του πρωθυπουργού με τα νέα περιοριστικά μέτρα για όλη τη χώρα, για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά αυτό που λέει το ΚΚΕ. Δηλαδή το προφανές και αυτονόητο, ότι χωρίς γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους, δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας.
Είναι προκλητικοί οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τα εναντίον τους στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα.
Πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο: 
– Όταν τα νοσοκομεία και τα ΚΥ στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
– Όταν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μηδενικές, οι μοναδικές προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόλις 4729 σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων, από τους οποίους μόλις 450 γιατροί σε σύνολο 6.000;
– Όταν το νοσοκομείο του νομού μας λειτουργεί με το μισό προσωπικό με ελάχιστες προσλήψεις κι αυτές με ημερομηνία λήξης (37 ειδικότητες αντί για 67, 1 καθαρίστρια στη νυχτερινή βάρδια και ένας τραυματιοφορέας για όλο το νοσοκομείο)
– Όταν μεταφέρεται προσωπικό και υποδομές από τη μία μονάδα υγείας στην άλλη για να μπαλώσει τρύπες;
Πως είναι δυνατόν να υπάρχει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα: 
– Όταν το νοσοκομείο δεν έχει τις προδιαγραφές ώστε να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς του ιού. Δεν έχει εξασφαλίσει το χωροταξικό διαχωρισμό που πρέπει να συνοδεύεται και από το διαχωρισμό του προσωπικού, δηλαδή να υπάρχει προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές, που θα αναλάβει τη νοσηλεία αποκλειστικά των συγκεκριμένων ασθενών;
– Όταν λόγω έλλειψης οδηγών τα δυο ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα με αποτέλεσμα συμπολίτης μας να καταλήξει 500 μέτρα από το νοσοκομείο περιμένοντας το ΕΚΑΒ από την Παραμυθιά.
Η μη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και η έκπτωση στην λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας.
Γι ’αυτό δεν γίνονται προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αποδυναμώνονται τα ΚΥ, δεν ανοίγουν ΜΕΘ, δεν στελεχώνουν το ΕΚΑΒ, αναστέλλουν έως 80% τα τακτικά χειρουργεία, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιάς νόσου.
Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! 
Πρέπει άμεσα να ληφθούνε μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό – εργασιακό χώρο, σε σχολεία και χώρους άθλησης, να προσληφθούνε μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί, να δημιουργηθούνε νέες δομές εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, για να πάψουν τα νοσοκομεία να είναι «μίας νόσου» και να μην γίνουν και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, ώστε να αξιοποιηθούνε και οι δυνατότητες διάγνωσης αλλά και το ιατρικό δυναμικό σε έναν κεντρικό κρατικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η απέλπιδα προσπάθεια δικαιολόγησης της κατάστασης στη χώρα μας, μέσω της σύγκρισης με τα συστήματα υγείας των «ανεπτυγμένων κρατών» της ΕΕ που καταρρέουν και στο 2ο κύμα, κρύβει ότι σε αυτά τα συστήματα έχουν εδώ και χρόνια προχωρήσει οι ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πλήρης λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια μείωσης του κόστους και αύξησης εσόδων. Γι αυτό και καταρρέουν αθωράκιστα χωρίς κρατική στήριξη. Σχεδιασμοί που ακόμη και σήμερα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με την στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων.
Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική. Γίνεται για να κρύψει την στρατηγική συμφωνία με την ΝΔ, αφού: 
– Ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ. ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας
– Ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης
– Νομοθέτησε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από ανώνυμη εταιρία του δημοσίου, το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. με κριτήρια επιχειρηματικής αποδοτικότητας
– Ψήφισε το νόμο 4413/2016 (Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ), που δίνει δυνατότητα για εφαρμογή εκτεταμένων ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία.
Δεν περιμένουμε απλά να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα το ΚΚΕ, η Λαϊκή συσπείρωση στο νομό Θεσπρωτίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα Εργατικά Κέντρα και τα ταξικά σωματεία. Μπαίνουμε μπροστά με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε από τον Φλεβάρη και διεκδικούμε μέσα από τα σωματεία μας, τους μαζικούς φορείς, ελέγχους στα γηροκομεία, τους μεγάλους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης και παράλληλη θωράκιση του συστήματος υγείας με νέες υποδομές, μόνιμο προσωπικό και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
In this article

Join the Conversation