Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις διάφορες περιοχές της καλλιέργειας Κλημεντίνης επηρέασαν αντίστοιχα την προσδοκώμενη παραγωγή.
Χαρακτηριστικά, στη Θεσπρωτία κάνουν λόγο για μια χρονιά με καλές ποσότητες και ποιότητα, ενώ στην Αργολίδα και στη Λακωνία αναμένονται μειώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο παραγωγός Βαγγέλης Σωτηράκης από τη Θεσπρωτία, τα δέντρα έχουν ικανοποιητικό αριθμό καρπών, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που οι μειώσεις ήταν σημαντικές. «Ούτε υπερφορτωμένα, ούτε σημαντικές απώλειες. Περιμένουμε μια ικανοποιητική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «ΥΧ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται αποδόσεις της τάξης των 100 κιλών/δέντρο με 40-50 δέντρα/στρέμμα, εφόσον εξελιχθεί και ο καιρός χωρίς ακραία απρόοπτα, με όσο το δυνατόν λιγότερες βροχές και υγρασίες. Οι πρώτες κοπές ξεκινούν σιγά-σιγά μετά τις 15 Νοεμβρίου και οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αποδειχτεί και μια θετική σεζόν εμπορικά, έχοντας ως βάση εκκίνησης τα περσινά δεδομένα.
Όπως είπε ο παραγωγός, «πέρσι ήταν μια χρονιά με σαφώς καλύτερες τιμές από τα προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 30-32 λεπτά το κιλό. Παρόλο που η παραγωγή ήταν μειωμένη σημαντικά, το αποτέλεσμα για τον παραγωγό, τηρουμένων των αναλογιών και σε σύγκριση με άλλες χρονιές που οι παραγωγοί υπέφεραν από τις χαμηλές τιμές, ήταν θετικό».
Στον αντίποδα, στην Αργολίδα μιλούν για σημαντικά μειωμένη παραγωγή Κλημεντίνης, στα περσινά περίπου επίπεδα, με απόκλιση από την κανονική δυναμικότητα των δέντρων κατά 30%. Σύμφωνα με τον Θανάση Γεωργόπουλο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δαλαμανάρας, «δεν υπήρξε καλή ανθοφορία και τα δέντρα δεν κράτησαν τον καρπό. Έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες και τα δέντρα συμπεριφέρονται σαν να έχουν σοκαριστεί από τις έντονες εναλλαγές του καιρού».
Διαλεχτά ξεκινούν οι πρώτες κοπές Κλημεντίνης προς το τέλος του Οκτώβρη στην Ηλεία, όπου δεν υπάρχουν σημάδια επηρεασμού της παραγωγής. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο καλλιεργητής Κώστας Κυπριώτης, εδώ και δύο χρόνια οι Κλημεντίνες αντικαθίστανται στην περιοχή από όψιμες ποικιλίες Ναβαλίνας, βλέποντας οι παραγωγοί ότι η Κλημεντίνη δεν είχε ικανοποιητικές τιμές. Στη Λακωνία, τέλος, ο πρόεδρος του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, κάνει λόγο για μεγάλη μείωση της Κλημεντίνης φέτος.
Εκτιμά ότι οι απώλειες εξαιτίας του καύσωνα του προηγούμενου Μαΐου, που έπληξε με άκαιρες υψηλές θερμοκρασίες τη Λακωνία, θα φτάσουν το 40%-50%, ενώ «σε μερικά περιβόλια, αγγίζουν και το 80%»
Ύπαιθρος Χώρα
Join the Conversation