Ερώτηση κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Μάριου Κάτση, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει εγκαίρως στην οριστική διατήρηση της υποχρεωτικότητας δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, σε σταθερή βάση.
Στην Ερώτηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τα διαχρονικά προβλήματα βιωσιμότητας του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, τα οποία μεγεθύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εφημερίδες της Περιφέρειας παίζουν σημαντικό ρόλο και υπηρετούν με συνέπεια το έργο της ενημέρωσης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες και για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θεσμικά και οικονομικά μέτρα για να μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν αδέσμευτα το δημοκρατικό τους ρόλο, με σαφείς κανόνες και τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές τονίζουν τις παρεμβάσεις εξυγίανσης και στήριξης του κλάδου των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου που ξεκαθάρισε το τοπίο για το ποιος δικαιούται τι, καθώς και τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, τα οποία κατήργησε η ΝΔ, παραπέμποντας εδώ και 6 μήνες το θέμα στο άγνωστο μέλλον.
Στο ζήτημα των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα, στην κατάργηση των οποίων είχε συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την παράταση της ισχύος τους μέχρι την 31/12/2020. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα σταθερό μέτρο, ώστε οι επιχειρήσεις του Τύπου να μπορούν να κάνουν προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους, χωρίς το διαρκή φόβο των λουκέτων και απολύσεων εργαζομένων, που θα επιφέρει ενδεχόμενη κατάργησή του. Ακόμα και μια νέα παράταση της ημερομηνίας κατάργησης της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων δεν αποτελεί λύση στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, καθώς θα θέσει τις επιχειρήσεις Τύπου σε ένα καθεστώς «ομηρείας» και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Συνεπώς, η ΝΔ σήμερα δεν έχει καμία δικαιολογία και αν δεν προχωρήσει στη μονιμοποίηση του μέτρου, θα είναι μια ακόμα απόδειξη αδιαφορίας της για την επιβίωση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου. Και, μάλιστα, υπό τη σκιά του αδιαφανούς, σκανδαλώδους μοιράσματος 20 εκατ. ευρώ της καμπάνιας για τον κορονοϊό, όπου επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα να δοθεί το 30% σε περιφερειακά ΜΜΕ, κατ’ αναλογία με την κείμενη νομοθεσία για τη διαφημιστική δραστηριότητα του Δημοσίου. Παρόλο που ο ρόλος του περιφερειακού και τοπικού τύπου, ήταν και αποδείχθηκε ιδιαίτερα κομβικός ως προς την ενημέρωση τοπικής εμβέλειας των πολιτών σχετικά με την πανδημία.
Join the Conversation