Ο υποκριτικός περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στην ιστορία σαν ένα συμβόλαιο θανάτου για την προστατευόμενη φύση και την ποιότητα ζωής των γενεών που θα έρθουν. Τί θα απομείνει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας; Έναν κόσμο πλαστικό, τοξικό, ασφυκτικό, γεμάτο πανδημίες. Έναν κόσμο γεμάτο φόβο, νευρόσπαστο.
Όχι, η επιβολή της ” πράσινης ανάπτυξης” δεν είναι για το καλό μας.
Η Βουλή λειτούργησε εν μέσω πανδημίας και στην ευκαιρία της καθολικής καραντίνας πέρασε τον νόμο με δόλιες, αδιαφανείς, αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις εξπρές, επιστέγασμα της δρομολόγησης της πράσινης ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.
Ο νόμος αντίκειται σε περιβαλλοντικά άρθρα του Συντάγματος θίγοντας τη δημόσια περιουσία της χώρας, απειλώντας με καταστροφή τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, τους υγρότοπος, τις θάλασσες μας υπέρ των συμφερόντων αιολικών, εξορυκτικών, υδροηλεκτρικών, μεταλλευτικών βιομηχανιών.
Κατεδαφίζοντας κάθε νομική προστασία του περιβάλλοντος δίνει το πράσινο φως στις εταιρείες και στους ημέτερους να βγάλουν λεφτά από τη φύση με βαριές καταστροφικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως οι ανεμογεννήτριες και οι εξορύξεις.
Αίρει τη προστασία των περιοχών natura, των εθνικών πάρκων, των υγροτόπων, τη προστασία της βιοποικιλότητας, των ζωνών διαχείρισης οικοτόπων, τα θεσμοθετημένα καταφύγια άγριας ζωής ( ΚΑΖ).
Αφαιρεί από την τοπική κοινωνία και από τους δήμους το δικαίωμα να ορίζουν τον τόπο τους καθώς δεν ζητείται η έγκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Παραδίδει τον άμεσο έλεγχο της προστασίας του περιβάλλοντος στη κυβέρνηση κατά το δοκούν, δηλαδή κατά τα συμφέροντα των ημέτερων και των εταιρειών οι οποίες πια μπορούν να δείξουν ένα βουνό, ένα Natura και με πολύ συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης να το καταστρέψουν στο όνομα της ανάπτυξης.
Οι επιτροπές ελέγχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κατασκευών ορίζονται και πληρώνονται από την ίδια την εταιρεία.
Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε ρέματα.
Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών και προστατευόμενων υγροτόπων.
Σε αυτό το παράλογο ποιος είναι ο λόγος;
Η πράσινη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι πράσινη διότι είναι στη φύση και εις βάρος της φύσης. Κατ’ ουσία εξυπηρετεί την αλόγιστη επέκταση και υπερκερδοφορία των εξορυκτικών και των βιομηχανιών ΑΠΕ, ιδίως των αιολικών.
Εδώ στην Ελλάδα οι ανεμογεννήτριες στα βουνά δε μπαίνουν χάριν της πράσινης ενέργειας δηλαδή μείωση ρύπων όπως του διοξειδίου του άνθρακα. Μια χώρα που νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή δεν ξεχερσώνει, δε καταστρέφει ανεπιστρεπτί δάση που δεσμεύουν το διοξείδιο, δεν επεμβαίνει στον ρου των ποταμών, δε κάνει εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Δεν μπορεί να καταστρέψουμε τη φύση για να σώσουμε τη φύση. Για χάρη κεκτημένων συμφερόντων η καταστροφή ονομάζεται πράσινη ανάπτυξη.
Τώρα πια κανένα βουνό δεν είναι ασφαλές! Έρχονται χιλιάδες ανεμογεννήτριες! Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις από τα αιολικά λόμπι. Εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων θα σκαφτούν στα βουνά, ακόμα και τα πιο ψηλά βουνά θα χάσουν τις κορυφές τους για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες σε χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο. Οι ανεμογεννήτριες έχουν βιωσιμότητα 20- 25 χρόνια με υλικά κατασκευής τα οποία είναι και επικίνδυνα και μη ανακυκλώσιμα. Συνεπώς αυτή η επέμβαση στη φύση θα έχει καταστροφικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Τα παιδιά μας αντί για βουνά θα βλέπουν νεκροταφεία ανεμογεννητριών και θα μας θυμούνται.
Επίσης οι καταναλωτές επιβαρύνονται οικονομικά για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
Δεν υπάρχει ευαισθησία και σεβασμός! Το θείο δέος ισοπεδώθηκε από τις μπουλντόζες που ανεβαίνουν στα βουνά και το κέρδος!
Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει χωροταξικό για όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δημόσια διαβούλευση, με κριτήρια τα ευαίσθητα και απειλούμενα είδη, τα οικοσυστήματα, τη φυσική και οικολογική αξία, τη τοπική οικονομία και την ταυτότητα της κάθε περιοχής. Στην Ευρώπη ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν σε βουνά άνω των 800 μ. και δεν επιβάλλονται εκεί που οι τοπικές κοινωνίες είναι αρνητικές.
Ο νόμος είναι κατάφωρη παραβίαση διεθνών περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως η διεθνής σύμβαση υγροτόπων ραμσάρ, η συνθήκη της Βαρκελώνης προστασίας Μεσογείου, η θαλάσσια στρατηγική για τη Μεσόγειο, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία οικοτόπων και ειδών, για την προστασία άγριων πτηνών .
Πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη αλλά και προστασία της πατρίδας μας, της τελευταίας χώρας στην ΕΕ με την μοναδική, πολυσχιδή, παρθένα φύση, δίνοντας κίνητρα στις μικρές οικονομίες και επενδύσεις, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να ασχοληθούν με εναλλακτικές οικονομίες – όπως με βότανα, μελισσοκομία κλπ., ενισχύοντας τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, τους τοπικούς παραγωγούς, αναδεικνύοντας τον πολύ σημαντικό ήπιο τουρισμό που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ. Όμως αυτά είναι ασύμβατα με τις βαριές εργολαβίες στη φύση.
Η ανθρώπινη επέμβαση και διατάραξη των οικοσυστημάτων, η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, η αλλοτρίωση της γης, η βαθμιαία αποσύνδεση μας από τη γη, μόνον προάγγελος κακών πραγμάτων μπορεί να είναι. Ο κύκλος του νερού, η παραγωγή οξυγόνου, η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση, οι λειτουργίες της βιοποικιλότητας είναι ο κύκλος της ζωής, και μαζί ο κύκλος της ανθρώπινης ζωής. Ο πλανήτης λειτουργεί σωστά σαν ένα σύστημα, υποστηρίζοντας το ένα είδος το άλλο. Η γη μας είναι έμβιος οργανισμός.
Σύλλογοι, δήμοι, επιστημονικές ομάδες, φορείς, πανεπιστήμια, τοπικές κοινωνίες ζητούμε την άμεση απόσυρση του περιβαλλοντικού νόμου. Ζητάμε δικαιοσύνη για τη φύση και έναν αξιοβίωτο κόσμο για τις επόμενες γενιές.
Η γη μας, η φύση, οι θάλασσες, τα βουνά δεν είναι άψυχα.
Η UNESCO αναγνώρισε τον αλμπινισμό ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Οι αλπινιστές, οι ορειβάτες, οι αναρριχητές έχουν χρέος να προασπίσουν την ψυχή των βουνών με κάθε θεμιτό μέσο.
Γιατί η λεηλασία της φύσης έχει ξεκινήσει.
Ορειβατικός σύλλογος Ιωαννίνων
Ορειβατικός σύλλογος Πρέβεζας
Ορειβατικός σύλλογος Άρτας
Ορειβατικός σύλλογος Ηγουμενίτσας
Join the Conversation