Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το αντί – περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών. Το νομοσχέδιο αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα. Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον.
Αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας. Επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση πόρων μέσω μιας μη συνετής, μη βιώσιμης και χωρίς λογική ανάπτυξης. Αυτή θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.
Είναι αδιανόητο, όταν βρισκόμαστε στην εξέλιξη της κλιματικής κρίσης, να υπονομεύεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πλήττοντας το φυσικό πλούτο της χώρας και τις δημόσιες πολιτικές προστασίας του.
Διαφωνούμε με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, διότι:
α) καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και αντικαθίσταται με γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
β) προβλέπει χαλάρωση καθεστώτων περιβαλλοντικής προστασίας, επιτρέπει δραστηριότητες σε όλες τις κατηγορίες, ασύμβατες ως σήμερα. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης,
γ) καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), αφού έχει προηγουμένως απαξιωθεί από την κυβέρνηση ΝΔ το έργο τους. Ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό αντικαθίσταται με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος. Η νέα υπηρεσία θα έχει έδρα την Αθήνα, δεν θα υπάρχει πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει στόχο τον έλεγχο από την κυβέρνηση των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των προστατευόμενων περιοχών.
δ) νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αλλάζουν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών και υποχρεωτικά αναμορφώνονται και οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες.
ε) ξεπουλιέται ο δημόσιος φυσικός πλούτος και τα δίκτυα ενέργειας με την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ.
στ) παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Ενώνουμε τη φωνή μας με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον επιστημονικό κόσμο και τα κινήματα που ζητούν την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
5-5-2020
ΝΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Join the Conversation