Κοινή συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπ/κων Πρωτοβάθμιας Θεσπρωτίας.
Στην συνέντευξη μετείχαν από το ΔΣ της ΕΛΜΕ οι Γ. Βασιλειάδης, Κ. Κιτσάτης, Ηλ. Κουτσής και Π. Τσάπες και από το ΔΣ των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας ο Δ. Χριστοφίδης, ο Κ. Τσόδουλος, ο Γρ. Ζάρος και η Ιουλ. Κούρτη.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ενώσεων του νομού επέκριναν σφοδρά το Υπουργείο Παιδείας για την απόφαση να φέρει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση εν μέσω των μέτρων για την πανδημία και τόνισαν ότι με τις αλλαγές που προωθούνται δεν λύνεται κανένα από τα χρόνια προβλήματα του χώρου της δημόσιας εκπαίδευσης, το αντίθετο μάλιστα, η κατάσταση χειροτερεύει.
Πιο συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί ανέλυσαν πτυχές του νομοσχεδίου και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να δώσουν αγωνιστική στο Υπουργείο και την κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν:
– Στην αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.
– Στην αντεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική εισαγωγή των αγγλικών από το νηπιαγωγείο!!!
– Στην αύξηση των εξεταστικών διαδικασιών με την εισαγωγή και της “τράπεζας θεμάτων” που αφενός θα κάνει το Λύκειο εξεταστική “αρένα” και αφετέρου θα οδηγήσει τους γονείς να βάλλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
– Στον κατακερματισμό της γνώσης μέσα από τον εύηχο τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».
– Στο ηλικιακό όριο των 17 ετών για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ που θα πετάξει σχεδόν το 30% του μαθητικού πληθυσμού εκτός των ΕΠΑΛ και ίσως στα επι πληρωμή ιδιωτικά ΙΕΚ, με την αιτιολογία ότι οι μαθητές μεγάλης ηλικίας συνδέονται με τον σχολικό εκφοβισμό, κάτι που στην πράξη δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.
– Στην επαναφορά αναχρονιστικών πρακτικών όπως την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών.
– Στην αντιδραστική αξιολόγηση που θα έρχεται να ελέγχει σχολεία και εκπαιδευτικού στο αν και κατά πόσο υλοποιούν όλες τις αρνητικές ρυθμίσεις.
Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου οι εκπαιδευτικοί απάντησαν και στο “μεγάλο θέμα” του ανοίγματος των σχολείων. Ανέφεραν ότι εφόσον τα σχολεία ανοίξουν θα πρέπει να είναι ασφαλή για μαθητές και προσωπικό και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από της κινήσεις του κράτους. Υλικά προστασίας (μάσκες, γάντια κ.α) δεν υπάρχουν στα σχολεία,να πληρούνται οι προϋποθεσεις υγιεινής των μετακινούμενων με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ μαθητών.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για τον σωστό και συνεχή καθαρισμό των αιθουσών και των άλλων εσωτερικών χώρων. Επίσης, μια σειρά από νοσήματα που καθιστούν πολλούς εκπαιδευτικούς ευάλωτους δεν υπάρχουν στη λίστα ώστε να τύχουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί ειδικών αδειών.
Με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί απαίτησαν έκτακτες χρηματοδοτήσεις προς τις σχολικές επιτροπές ώστε να καλυφθούν τα σχολεία αφού τα δύσκολα είναι μπροστά μας και κυρίως το φθινόπωρο.
Join the Conversation