Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά, είναι το επίκεντρο της πίστης στον Άγιο Δονάτο. Είναι ο Ναός που διαφυλάσσεται, μέρος των Ιερων Λειψάνων του Άγιο Δονάτου του Θαυματουργού τα οποία δια των ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας κ.κ. Τίτου και του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετεκομίσθη στις 29ην Σεπτεμβρίου 2000 από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας και εναποτέθηκε μετά πάσης ευλαβείας και λαμπρότητας στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό και έδρα της Μητροπόλεως Παραμυθιάς όπου ο Άγιος Δονάτος είναι πολιούχος. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ναό, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70.
Ναός Αγίου Δονάτο στον ομώνυμο οικισμό της Παραμυθιάς (Σαμέτια)
Διαστάσεων 6,5χ9 μέτρων, χτισμένος στα ερείπια του παλαιότερου ναού στον οποιο το 1454 είχαν φυλαχθεί τα Ιερά Σκηνώματα του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Θεοδώρας, ως ενδιάμεσος σταθμός από την Κωνσταντινούπολη προς την Κέρκυρα και πριν μεταφερθούν στον Ναό της Παναγίας στην Παραμυθιά.
Ναός στο Κάστρο του Αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά
Στο ενωμένο κάστρο της Παραμυθιάς, υπήρχε μέχρι το 1605 ναός του Άγιου Δονάτου, ο όποιος έδωσε και το όνομα του στο Κάστρο και στην πόλη της Παραμυθιάς. Το ναό είχε κτίσει ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός,
Ναός Αγίου Δονάτο στον Ηρωικό Σούλι
Το παράκληση του Αγίου Δονάτο στα Πηγάδια, το οποίο έπαιξε ρόλο κατά την τουρκοκρατία με τον Αλή Πασά να το μετατρέπει σε στέρνα. Ο αρτοποιός της εποχής Νάστος Τόκας, ο ναός αναστηλώθηκε και υπάρχει μέχρι και σήμερα.
Ναός Αγίου Δονάτου στην Γκρίκα Παραμυθιάς
Ο Ναός της Γκρίκας έχει διαστάσεις 16,5χ9 μέτρα. Είναι και αυτός χτισμένος στα ερείπια παλαιότερου ναού. Διασώζονται και σήμερα 3 εικόνες από τον παλαιότερο ναό ζωγραφισμένες σε φύλλο φτελιάς από τον Αγιογράφο Νικόλαο Ν.Κ. Ανακαινίστηκε το 1968 απο τον τότε Μητροπολίτη Παραμυθιάς Τίτο Ματθαιάκη.
Ναός Αγίου Δονάτου στo Άνω Παγκράτι Παραμυθιάς
Ο Ναός ειναι χτισμένος στο ειδυλλιακό χώρο του ορεινού παλιού Παγκρατίου Παραμυθιάς. Πνιγμένος στο πράσινο, δέχεται πολλούς πιστούς την εορτή του Αγίου
Ναός Αγίου Δονάτου στον ποταμό Αχέροντα
Ο Ναός του Αγίου Δονάτου στην Γλυκή είναι αχρονολόγητος. Είναι ιστορικός καθώς στην περιοχή, ήταν αρχικά ήταν ο χώρος οπου ενταφιάστηκε ο Αγίοσ Δονάτοσ.
Ναός Αγίου Δονάτου Κέρκυρα
Το ξωκλήσι αυτό κρύβεται σ’ ένα τοπίο με έντονη βλάστηση, μεταξύ Κρητικών και Βιταλάδων. Έχει ανακαινιστεί στο πρόσφατο παρελθόν και δεν επιδεικνύει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αν και το ιερό προδίδει πιθανόν παλιά φάση. Η παλαιότερη ως τώρα αναφορά περί αυτού έρχεται από το 1494 και τον τοποθετεί «…εις το χορήον τον Λακηάδον….», γεγονός που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε χωρικά αυτόν τον αφανισμένο οικισμό. Στους επόμενους αιώνες καταγράφεται ως ανήκων στην βαρονία Δαρμέρ. Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι σ’ αυτόν τον ναό οι Λευκιμμιώτες έκρυψαν, για να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί, δέκα Αμερικανούς αεροπόρους το 1943, μέλη πληρώματος βομβαρδιστικού Β-17 που έπεσε στην περιοχή των αλυκών Λευκίμμης.
Ναός Αγίου Δονάτου στην Λευκάδα
Στο οροπέδιο της Εγκλουβής, στη κεντρική Λευκάδα, σε μια τοποθεσία ιδιαίτε-ρου φυσικού κάλλους και ιστορικού ενδιαφέροντος, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την καλλιέργειατης γνωστής ποικιλίας φακής, βρίσκεται ο μικρός αλλά παλαιός ναός του Αγίου Δο- νάτου ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1980
Το βυζαντινό ερειπωμένο εξωκκλήσι Αγίου Δονάτου στην Καστοριά
Ένας άλλος μικρός ναός του βουνού Σαρακίνα Κορησού ήταν αφιερωμένος στον άγιο Δονάτο και βρισκόταν – βρίσκεται ερειπωμένος κοντά στην υψηλότερη κορυφή του (υψ. 1.386 μ.). Η βουνοκορφή αυτή έχει λάβει το όνομά της απ’ τον πάτρωνα άγιο τού εν λόγω ναΐσκου και λέγεται «Άη-Δονάτος» ή «Άηδονάκος» (: γλωσσική παραφθορά). Το αναφερόμενο εξωκκλήσι οικοδομήθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους με ασβεστόλιθους της περιοχής του. Το εμβαδόν του είναι περίπου 20 τ.μ. Με το πέρασμα των χρόνων η σκεπή του κατέπεσε, οι εικόνες του καταστράφηκαν και το όνομά του λησμονήθηκε από τους κατοίκους της Κορησού. Οι βοσκοί της Σαρακίνας το ονόμαζαν Παληοκκλήσι κι έτσι είναι σημειωμένο στους χάρτες της περιοχής. Περί το έτος 1960, δύο ευσεβείς Κορησιώτες, ο Χρυσόστομος Τσιόπρας και ο Αργύρης Τζαχαλής, το αναστύλωσαν μερικώς και το μεταφιέρωσαν στην Παναγία Ευαγγελίστρια. Όμως και πάλι, λόγω του δύσβατου της περιοχής του, εγκαταλείφθηκε από τους ενορίτες της Κορησού, έπεσε η στέγη του και σήμερα είναι ξανά ερειπωμένο.
Ο Ναός του Αγίου Δονάτου στο Μουράνο της Ιταλίας
Το Μουράνο, που βρίσκεται στη Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, στη βόρεια Ιταλία, είναι κατά μία έννοια ένα νησί. Εκεί βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Δονάτου όπου φυλάσσεται το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Δονάτου, το όποιο μετέφεραν εκεί οι σταυροφόροι όταν το έκλεψαν από το Κάστρο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, όπου το μετέφεραν εκεί οι Παραμυθιώτες για να γλιτώσει απο την κάθοδο των κατακτητών. Η εκκλησία είναι επιβλητική με ψηφιδωτά και το σκήνωμα του Αγίου μας βρίσκεται σε μια κατασκευή με ξύλο και μάρμαρο.
Join the Conversation