Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης τις εξελίξεις με αφορμή την πανδημία στη χώρα μας και διεθνώς.
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ευθύνη όλων μας, απέναντι στους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας που μπορεί να ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
Η ατομική ευθύνη όμως δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη αλλά και την ευθύνη των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου στο να απαιτήσουν και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και την στήριξη των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Δημόσιου Δωρεάν Συστήματος Υγείας, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, στις πάγιες και τις έκτακτες περιπτώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ευνοείται η επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγείας. Για παράδειγμα την ώρα που δίνονται μόλις 75 εκατ. ευρώ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, στους κλινικάρχες δίνεται “δωράκι” ύψους 30 εκατ. ευρώ για το τεστ του κορονοϊού και τη διάθεση των κρεβατιών ΜΕΘ .
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να τεθεί θέμα στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων η «Διεκδίκηση μέτρων και η οργάνωση των δομών των Δήμων της Θεσπρωτίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού».
Το πλαίσιο διεκδίκησης μέτρων που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση στις Δημοτικές Αρχές, τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και σε κάθε κάτοικο των Δήμων μας είναι:
• Δεν πρέπει να γίνει καμία μετακίνηση ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομεία των Ιωαννίνων ή άλλης περιοχής. Αντίθετα αποτελεί επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς και η άμεση παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών που μέχρι σήμερα στερούνται. Η άμεση στελέχωση του ΤΕΠ και των Κέντρων Υγείας πρέπει να λάβει υπόψη την πλήρη λειτουργία και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.
• Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας να εξοπλιστεί με την απαραίτητη υποδομή ώστε να γίνεται δωρεάν η εξέταση διάγνωσης του κορωνοϊού.
• Να ετοιμαστεί τώρα επαρκής χώρος, με την ανάλογη στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό και υλικά μέσα, για την απλή νοσηλεία νοσούντων από κορονοϊό στο νοσοκομείο Φιλιατών για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων.
• Να εξασφαλιστεί η συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς.
Ζητούμε από το κράτος:
• Να επιταχθούν όλες οι διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα στον νομό Θεσπρωτίας μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο.
• Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων , ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας.
• Να επιταχτούν ξενώνες και ξενοδοχεία στα όρια του Δήμου μας, στα οποία θα μπορούν να μένουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου, ΤΕΠ, Κέντρου Υγείας και των αγροτικών ιατρείων του Δήμου μας.
Ταυτόχρονα ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της λαϊκής οικογένειας και των επαγγελματιών του Δήμου Ηγουμενίτσας, των εργαζόμενων όπως:
• Απαλλαγή από τα τροφεία, (όπου υπάρχουν) στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων, για όλο το διάστημα που αυτοί θα παραμένουν κλειστοί, στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης των.
• Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων και δημοτικών τελών για το επόμενο εξάμηνο σε όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και έχει κλείσει η επιχείρηση τους (κυλικεία, αναψυκτήρια, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ) σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων),για το επόμενο εξάμηνο των επαγγελματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις ή έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών.
• Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και υλικά προστασίας από το κράτος ώστε να στηριχτούν ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.
• Να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος, με κοινωνικούς λειτουργούς και να περάσουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και στις δομές του.
• Να μονιμοποιηθούν οι σχολικές καθαρίστριες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, απαιτείται η κάλυψη της μισθοδοσίας τους με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και των σχολικών επιτροπών.
• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου όπου υπάρχουν ελλείψεις ( π.χ. Φιλιάτι).
• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
• Αύξηση του κονδυλίου που αφορά την οικονομική βοήθεια άπορων και φτωχών οικογενειών και πλάτεμα σε περισσότερες οικογένειες.
• Να σταματήσουν αμέσως οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών. Να γίνει επανασύνδεση όπου έχει γίνει διακοπή.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να διεκδικήσουν οι Δήμοι έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης ζητούμε από το κράτος να αναγνωρίσει και άλλους κλάδους εργαζομένων στους Δήμους μας αλλά και γενικότερα, ως πληττόμενους από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και να στηρίξει ανάλογα, με το επίδομα των 800 ευρώ. Για παράδειγμα οι οικοδόμοι, αναγκαστικά έχουν σταματήσει την εργασία τους καθώς έχει διακοπεί η τροφοδοσία με οικοδομικά υλικά.
Παράλληλα μείωση εισοδήματος έχουν και οι αγρότες που ασχολούνται με καλλιέργειες, οι αγρότες που μετακινούνται στις λαϊκές αγορές.
Μπροστά στο Πάσχα κινδυνεύουν και οι κτηνοτρόφοι. Ζητούμε από το κράτος να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε:
• Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε όλους, όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα με τη χαμηλή τιμή στο κρέας σε συνδυασμό και με την τιμή κάτω του κόστους του γάλακτος. Να ληφθούν μέτρα ώστε να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
• Να αποζημιώνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να πάνε στα χωράφια και τα κοπάδια τους.
• Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φλεβάρη στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
• Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
• Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
• Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
• Να δοθεί οικονομικό βοήθημα στην αγρότισσα μητέρα για όσο χρονικό διάστημα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στο σπίτι λόγο κλειστών σχολείων.
Αντίστοιχη πρέπει να είναι η στήριξη των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού στους Δήμους μας καθώς στην συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για μονάδες μικρής δυναμικότητας. Ζητούμε από το κράτος:
• Την άμεση επανένταξη όλων των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ, ώστε να έχει αντίκρισμα η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων.
Επίσης να στηριχτούν οι συνταξιούχοι και το κράτος να τους δώσει την 13η σύνταξη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί να γίνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων οι παραπάνω προτάσεις ώστε να διεκδικήσουν οι Δήμοι μας , μαζί με τους Μ.Φ. του τόπου, τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου.
1. ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
2. ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΣΗΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
4. ΛΑΕΡΤΗΣ ΡΕΓΚΑΣ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Join the Conversation