Την κατάθεση στοιχείων και εγγράφων που αφορούν το σύνολο των κόκκινων δανείων ζητούν, με αίτημά τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ακόμα 30 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και ο Μάριος Κάτσης.
Οι βουλευτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση για την κατηγοριοποίηση των δανείων, των ρυθμίσεων που έχουν γίνει και τη διάρκειά τους, τις ρευστοποιήσεις και τις διαγραφές ανά τύπο και ύψος υπολοίπου δανείου και κλάδο δραστηριότητας, αλλά και ανά εισοδηματική κατηγορία οφειλέτη.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η οργανωμένη επιχειρηματικότητα έχουν αναδείξει τα σημεία αδιαφάνειας του σχεδίου Ηρακλής και της λειτουργίας των εξυπηρετητών, κάτι που αναγκάστηκε να παραδεχθεί πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, σε συνέντευξή του. Η κριτική τους εστιάζει, επίσης, στην έλλειψη σχεδίου δράσης τραπεζών και εξυπηρετητών κάτι που αναμένεται να έχει αρνητικές κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις, αλλά και στον κίνδυνο που θα προκύψει για χιλιάδες δανειολήπτες από την πλήρη άρση προστασίας της α’ κατοικίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών μετά την 30η Απριλίου. ΣΥΡΙΖΑ και οργανωμένη επιχειρηματικότητα έχουν καυτηριάσει, τέλος, τη σπουδή της κυβέρνησης για συμμετοχή του δημοσίου στο εν λόγω σχέδιο με 12 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» (εγγυήσεις ή και μετρητά κατά ένα μέρος όπως λένε πρόσφατα δημοσιεύματα) χωρίς να υπάρχει καμία ανάληψη υποχρέωσης από την πλευρά των τραπεζών και των εξυπηρετητών.
Ολόκληρο το κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Χρήστο Σταϊκούρα έχει ως εξής:
Θέμα: Κατάθεση αναλυτικών εγγράφων και στοιχείων των κόκκινων δανείων που έχουν ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών προς τους servicers, τις τράπεζες και λοιπούς αρμόδιους φορείς.
Με την παρούσα αίτηση και σύμφωνα με το άρθρο 133 του κανονισμού της Βουλής, ζητούμε την κατάθεση όλων των εγγράφων που αφορούν στοιχεία κόκκινων δανείων (ρυθμισμένα και μη) που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες (ΠΙ) και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (ΕΔΑΔΠ) με κατηγοριοποίηση των ρυθμίσεων (forbearance) και τις διάρκειας τους, των ρευστοποιήσεων και των διαγραφών αναλυτικά ανά τύπο και ύψος υπολοίπου δανείου και κλάδο δραστηριότητας (segmentation) και αντιστοίχως ανά εισοδηματική κατηγορία οφειλέτη, όπως ζητήθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Οικονομικών τα στοιχεία αυτά από τους παραπάνω αρμόδιους φορείς.
Τα στοιχεία δεν είναι πρωτότυπα. Κάθε τρίμηνο συλλέγονται αναλυτικά από την ΤτΕΕΛΛ +3,79% όπως ορίζεται:
· με την ΠΕΕ (πράξη εκτελεστικής επιτροπής ΤτΕΕΛΛ +3,79%) 118 με την οποία ορίζονται οι υποχρεώσεις των εταιριών διαχείρισης και ως προς το reporting της διαχείρισης σύμφωνα
· με την παλιότερη ΠΕΕ (πράξη εκτελεστικής επιτροπής ΤτΕΕΛΛ +3,79% 42/30-5-14) που περιέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατηγοριοποίηση του χαρτοφυλακίου.
Λόγω της επικείμενης έναρξης εφαρμογής του σχεδίου Ηρακλής βάσει του οποίου θα περιέλθουν 36 δισ. ευρώ δανείων σε Όχημα Ειδικού Σκοπού, δύναται να χρησιμοποιηθούν ως 12 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις από δημόσιο ταμείο, τα δάνεια θα τα διαχειρίζονται ΕΔΑΔΠ αλλά και επιπρόσθετα λόγω της λήξης προστασίας της 1ης κατοικίας, κρίνεται πολύ σημαντικό να παρασχεθούν τα παραπάνω στοιχεία, ως απαραίτητο επικαιροποιημένο υλικό που θα κρίνει το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του σχεδίου Ηρακλής.
Join the Conversation