«Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας» χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η σύσταση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια είναι το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική αποκέντρωση του συστήματος δημόσιας υγείας καθώς η νέα Διεύθυνση θα μπορεί να συγκροτεί τοπικά δίκτυα με τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και των δήμων. «Είναι καιρός να δούμε την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας όχι ως παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων αλλά ως μια επένδυση στην ευημερία των σημερινών και των επομένων γενιών!» τόνισε ο κ. Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του
(ακολουθεί το πλήρες κείμενο):
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πρόληψη στο πεδίο της δημόσιας υγείας έχει κεντρική θέση στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
Πρόληψη που αποτρέπει ή μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί ένα νόσημα, και έχει να κάνει τόσο με ιατρικές πράξεις, όπως οι εμβολιασμοί, όσο και με αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής.
Πρόληψη που ανιχνεύει έγκαιρα μια νόσο και αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Αλλά και πρόληψη που αποκαθιστά τις βλάβες ή την υποτροπή μιας πάθησης που έχει ήδη διαγνωστεί.
Αυτές οι τρεις διαστάσεις, τα τρία επίπεδα της πρόληψης είναι σημαντικά, για δύο κυρίως λόγους:
Γιατί βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, δηλαδή τη δυνατότητα να ζούμε όχι μόνο πολλά χρόνια αλλά τα περισσότερα από αυτά να είναι δίχως σοβαρά θέματα υγείας.
Και γιατί, προλαβαίνοντας μια ασθένεια, αποφορτίζεται το κομμάτι της νοσοκομειακής περίθαλψης, η οποία έτσι μπορεί να διαθέσει και να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τους επαγγελματίες και τις υποδομές που έχει στη διάθεσή της.
Ο εισηγητής και οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκαν ανάπτυξαν με πληρότητα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου:
Τι περιλαμβάνει η πρόληψη, με ποιους κανόνες, με ποιους τρόπους, με ποιες δομές θα σχεδιάζονται και θα εφαρμόζονται οι πολιτικές για τη δημόσια υγεία, με έμφαση στην πρόληψη.
Αξίζει, νομίζω, να αναφέρουμε τρία από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νομοθετήματος.
Το ένα είναι ότι ο σχεδιασμός για τη δημόσια υγεία παύει να είναι απλά μια άσκηση επί χάρτου, ένα ευχολόγιο.
Όλα τα σχέδια, από το 5ετές εθνικό για τη δημόσια υγεία μέχρι τα επιμέρους σχέδια του εθνικού προγράμματος πρόληψης, θα έχουν συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να μετρηθούν με συγκεκριμένο τρόπο, θα έχουν συγκεκριμένο κόστος και θα έχει αποφασιστεί από πριν από που θα καλυφθεί αυτό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το σύστημα δημόσιας υγείας αποκτά μια καθαρή δομή, από την κορυφή προς τη βάση, και από το κέντρο στην περιφέρεια.
Από το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, μέχρι τις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Αυτό βοηθά τον συντονισμό, βοηθά την εποπτεία.
Ευνοεί την εφαρμογή εθνικά σχεδιασμένων δράσεων σε όλη την επικράτεια, ευνοεί και ενέργειες που μπορεί να γίνονται σε τοπική κλίμακα, με βάση τα επιδημιολογικά, δημογραφικά και άλλα δεδομένα των κατοίκων.
Συνδετικός κρίκος σε αυτή την δομή είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που συστήνεται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Και η οποία, μπορεί να φτιάχνει τοπικά δίκτυα, συνδεόμενη και αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες με τις διευθύνσεις δημόσιας υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και των δήμων.
Αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια καινοτομία που αξίζει να προσεχθεί.
Γιατί είναι το πρώτο βήμα προς την ουσιαστική αποκέντρωση του συστήματος δημόσιας υγείας!
Ένα βήμα με το οποίο δίνεται ουσιαστικός ρόλος από την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια.
Ένα βήμα που πρέπει να έχει απώτερο σκοπό να εμπιστευθούμε περισσότερο την αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και στην ευθύνη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Έχουμε, λοιπόν έναν σχεδιασμό που μπορεί να εφαρμοστεί, έχουμε δομές και όργανα που μεταφέρουν και εφαρμόζουν τον σχεδιασμό, κάθετα – από πάνω προς τα κάτω – αλλά και οριζόντια, μεταξύ διαφορετικών υπουργείων και τομέων της κυβερνητικής πολιτικής.
Έχουμε και ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο, τη συμμετοχή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων στις δράσεις δημόσιας υγείας με συγκεκριμένα κριτήρια, με το Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων.
Που θα διασφαλίζει ότι η συμβολή τους θα είναι ουσιαστική, ότι θα μπορούν πράγματι να φέρουν εις πέρας δράσεις που προβλέπονται από το εθνικό σχέδιο.
Και στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, βλέπουμε τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών ως σταθερούς εταίρους και όχι ως ευκαιριακούς υπεργολάβους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζουμε τις πολιτικές μας για την αγωγή και την πρόληψη της υγείας.
Τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες
Την πρόληψη και αντιμετώπιση βασικών παθήσεων όπως οι νεοπλασματικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η άνοια, τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Την υγιεινή διατροφή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής και της εφηβικής παχυσαρκίας.
Τη φροντίδα των ηλικιωμένων ώστε να έχουν καλά ή καλύτερα γηρατειά.
Θα συνιστούσα, λοιπόν, στους συνάδελφους της αντιπολίτευσης να μη βιάζονται.
Γιατί θα είναι εδώ, για να δουν όλα αυτά να προχωράνε, επειδή θα έχουν μπει οι σωστές βάσεις.
Είναι καιρός να δούμε την πρόληψη και την ενημέρωση σε θέματα δημόσιας υγείας όχι ως παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων αλλά ως μια επένδυση στην ευημερία των σημερινών και των επομένων γενιών!
Join the Conversation