Ο COVID-19 αποτελεί νέο στέλεχος κοροναϊού που ανιχνεύθηκε πρώτη φορά στην πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan της Κίνας .
Ωστόσο , η επιδημία από στέλεχος κορονοϊού δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο. Την περίοδο 2002-2003 μια ασυνήθιστη επιδημία της ασθένειας εμφανίστηκε στην Κίνα που προκλήθηκε από τον SARS-CoV .
Η φυσική δεξαμενή του ιού ήταν πιθανότατα ένα είδος νυχτερίδας (Rhinolophus nereis) και η μετάδοση στον άνθρωπο πιθανολογείται πως έγινε από μολυσμένα οικόσιτα (μοσχογαλές).
Το 2012 μια νέα επιδημία προκλήθηκε από το στέλεχος MERS-CoV στην Σαουδική Αραβία όπου για την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο ενοχοποιήθηκαν οι καμήλες. Όσον αφορά τον COVID-19, η πηγή προέλευσής του στα ζώα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Πιθανολογείται πως η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για τον λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.
Δεδομένου της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού και την αυξημένη αναστάτωση που προκλήθηκε στον ελληνικό πληθυσμό, γεννιέται εύλογα το ερώτημα για το πόσο επικίνδυνος είναι πραγματικά ο COVID-19 σε σχέση με τους προκατόχους του και ποια η δύναμή του σε σύγκριση με τον ιό της Γρίπης;
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι 31 Μαΐου 2019 μολύνθηκαν περισσότερα από 2442 άτομα από τον MERS-CoV . Από το 2012 μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2018 καταγράφηκαν 2274 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, από 27 διαφορετικά κράτη. Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά σημειώθηκαν 817 θάνατοι, με τον δείκτη θνητότητας να υπολογίζεται στο 35,9%.
Αναφορικά με τον SARS, μέχρι τον Μάιο του 2003 σημειώθηκαν περισσότερα από 7000 κρούσματα με περίπου 500 θανάτους (7,14%).
Από την άλλη πλευρά, ο COVID-19 έχει μολύνει 89068 ανθρώπους παγκοσμίως (μέχρι 2 Μαρτίου). Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 3046 ασθενείς κατέληξαν, με τον δείκτη θνητότητας να υπολογίζεται στο 3,41%.
Στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και την Ελβετία επιβεβαιώθηκαν 2199 κρούσματα και 38 θάνατοι (1,72%).
Οφείλουμε , ωστόσο, να αναφερθούμε στον ιό της γρίπης που αποτελεί τη μεγαλύτερη «μολυσματική απειλή» για την χώρα μας. Κατά το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν 353 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 340 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Από τα ανωτέρω κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν τα 53 (16%). Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 118 οδηγήθηκαν στον θάνατο. Οι 105 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ ενώ οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Διαπιστώνουμε επομένως πως ο δείκτης θνητότητας του ιού της Γρίπης στη χώρα μας υπολογίζεται στο 33,4% σε σχέση με το 3,41% που αντιστοιχεί στον COVID-19.
Για τους παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός αλλά ούτε βεβαίως και εφησυχασμός. Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ιδίως το καλό πλύσιμο των χεριών. Μόλις έχουμε κάποια νεότερα στοιχεία θα επανέλθουμε με νέο άρθρο.
*Ο Αθανάσιος Ντάνης Αθανάσιος είναι Παθολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Παθολογικής κλινικής – ΤΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών.
Join the Conversation