Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία της κρουαζιέρας για το προηγούμενο έτος, καθώς και σχετικά συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και επιβατών σημείωσαν άνοδο κατά 15% στο σύνολο της χώρας, αύξηση πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Αρνητική εξαίρεση από αυτή την εικόνα αποτελεί η Ηγουμενίτσα, στην οποία κατέφθασαν το 2019 έξι πλοία, ενώ το 2018 είχαν καταφθάσει 14 πλοία. Το έτος αυτό μάλιστα σημειώνεται η μεγαλύτερη κίνηση της πενταετίας, καθώς το 2016 είχαμε έξι πλοία και το 2017 επτά πλοία.Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα στοιχεία αυτά;
Κατ΄ αρχήν φαίνεται ότι έχουμε ένα λιμάνι, που λόγω της θέσης του και των εγκαταστάσεών του, μπορεί να λειτουργήσει ως λιμάνι προορισμός.Το έκανε ήδη για τρία τουλάχιστον χρόνια. Η τουριστική αγορά έδειξε πως έχει καταγράψει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ως προορισμό κρουαζιέρας, αφού σε μια τριετία παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της κίνησης (421% αύξηση στους επιβάτες). Διαθέτουμε πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον (παράλια, ορεινοί όγκοι, σημαντικά μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, γαστρονομία, ιδιαίτερη παράδοση κ.α.). Υπάρχουν τέλος, πολλές υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, της ψυχαγωγίας και των υπηρεσιών.
Όλα αυτά καλά. Αλλά …υπάρχει και το «αλλά».
Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, φαίνεται ότι η αγορά κινήθηκε αυτόνομα, αφού η αύξηση δεν προέκυψε από κάποιο οργανωμένο σχέδιο προσέλκυσης των τοπικών και περιφερειακών φορέων. Ενδεικτικό είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιήθηκε κάποια συγκεκριμένη καμπάνια από την Περιφέρεια ειδικά για την κρουαζιέρα, αλλά απλώς είχαμε τις συνήθεις δραστηριότητες ανά έτος, δηλαδή συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδόσεις φυλλαδίων κ.τ.λ. Στο επίπεδο των Δήμων, φυσικά και δεν έγινε τίποτα.Σημειωτέον ότι η κρουαζιέρα απαιτεί ειδική προσέγγιση αφού οι επισκέπτες δεν έχουν ανάγκη από υποδομές διαμονής, αλλά από δραστηριότητες, εκδρομές, αξιοθέατα, εκδηλώσεις, γαστρονομία, πολιτισμό κ.α.
Αφού δεν καταβλήθηκε καμιά ουσιαστική προσπάθεια επηρεασμού της αγοράς, οι φορείς της διαμόρφωσαν το πρόγραμμα των επισκεπτών όπως ήθελαν, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται οι ροές κυρίως εκτός Ηπείρου (Μετέωρα κ.τ.λ.). Συνέπεια αυτού ήταν η μικρή ωφέλεια των επιχειρήσεων της περιοχής από την αύξηση της κίνησης.
Ελλείψει οργανωμένης καμπάνιας προσέλκυσης τουρισμού κρουαζιέρας στην περιοχή, με την πρώτη ευκαιρία η αγορά διαφοροποίησε το προϊόν, με αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση της κίνησης.
Εκείνο που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων, ώστε με συνέργειες να δημιουργηθούν «επώνυμα τουριστικά προϊόντα», τα οποία θα προσελκύσουν τη ζήτηση από τα μεγάλα ή λιγότερο μεγάλα τουριστικά γραφεία. Παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» (στο οποίο έχω την τιμή να είμαι μέλος του Δ.Σ.) για την λειτουργία της πολιτιστικής – τουριστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Θέατρο της Αρχαίας Πόλης των Γιτάνων. Η διαδρομή αυτή αποτελεί το πρώτο οργανωμένο ολιστικό «προϊόν» πολιτιστικού τουρισμού που υλοποιείται στη χώρα, σε συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, συνάντηση φορέων, στην οποία θα αναλυθούν όλες οι λεπτομέρειες υλοποίησης της προσπάθειας και κυρίως θα αναδειχθούν οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει στην τοπική οικονομία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούν να αναληφθούν ανάλογες συμπληρωματικές πρωτοβουλίες σε τοπική κλίμακα, ώστε να επέλθει ένα πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα; Σαφώς και μπορούν, αν υπάρχει διάθεση για συνεργασία μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων και με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί ένας φορέας που θα συντονίσει το εγχείρημα. Δύσκολο, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά σίγουρα όχι ακατόρθωτο. Η φετινή χρονιά χάθηκε, αφού όπως είναι γνωστό οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν τα προγράμματα από τα προηγούμενα έτη. Ας ξεκινήσει όμως άμεσα η προσπάθεια, για να μην χαθούν και άλλες ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια.
Παναγιώτης Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Μέλος Δ.Σ. Σωματείου «Διάζωμα»
Join the Conversation