Τα αποτελέσματα της σεισμικής έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο αξιολογεί η κοινοπραξία Repsol – Energean. Η σεισμική έρευνα κάλυψε όλη την έκταση στο οικόπεδο –νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας – που έχει παραχωρηθεί για την έρευνα υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι τα πρώτα συμπεράσματα θα είναι γνωστά σε δέκα μήνες από τώρα.
Έτσι αν τελικά μπει ερευνητικό γεωτρύπανο στην Ήπειρο αυτό θα γίνει μετά το 2021 καθώς αφενός θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφετέρου, αν οι ενδείξεις είναι θετικές να εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη.
Την στιγμή λοιπόν που τα αποτελέσματα για την Ήπειρο αξιολογούνται, η ώρα για την ανάπτυξη του πρώτου κοιτάσματος στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδας πλησιάζει.
Η πρώτη γεώτρηση λοιπόν θα γίνει στο Κατάκολο και ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις θαλάσσιες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις.
Εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή η ανάπτυξη του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, καθώς θα είναι το πρώτο κοίτασμα που τίθεται σε παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα. Επίσης, παρουσίασε τον εποπτικό μηχανισμό παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης του έργου από την ανάδοχο εταιρεία.
Εκ μέρους της αναδόχου Energean, o Τεχνικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Νικολάου παρουσίασε εκτενώς όλες τις παραμέτρους που έχει λάβει υπόψιν της η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου σχετικά με την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, την γεωλογία και τη μορφολογία του εδάφους, τα σεισμολογικά χαρακτηριστικά και τα ρήγματα της περιοχής.
Τόνισε δε ότι στην περιοχή της Ηλείας και της ΒΔ Πελοποννήσου έχουν πραγματοποιηθεί 38 γεωτρήσεις ως τώρα χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα. Επεσήμανε δε ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γεωτρητική δραστηριότητα του παρελθόντος είναι η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχής θωράκιση του θεσμικού πλαισίου και των ελεγκτικών μηχανισμών που διασφαλίζουν την ασφαλή εκτέλεση κάθε έργου στην έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων.
Join the Conversation