Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Ερώτηση του Μάριου Κάτση, ο οποίος είχε ζητήσει να μάθει τις προθέσεις του για την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα και τους από καιρό δρομολογημένους μόνιμους διορισμούς καθηγητών – μελών ΔΕΠ.
Το Υπουργείο στην απάντησή του αναφέρει τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, αναγνωρίζοντας έτσι ότι δεσμεύεται από αυτόν να το λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Ταυτόχρονα, αναφέρει έγγραφο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τήρηση των υποχρεώσεών της από τον νόμο, έγκαιρα, εντός του χρόνου. Ακόμα, επιβεβαιώνει την ισχύ των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο διορισμό 48 καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στα μη αυτοδύναμα Τμήματα όπως αυτό της Ηγουμενίτσας και δηλώνει τη βούληση να προχωρήσουν 647 προσλήψεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού πανελλαδικά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:
«Η απάντηση του Υπουργείου αποτελεί δικαίωση για εμάς, καθώς αναγνωρίζει την ισχύ του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ίδρυσε το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Ηγουμενίτσα. Το Υπουργείο, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσα, επιβεβαιώνει για πρώτη φορά με κυβέρνηση ΝΔ, ότι υιοθετεί τον δικό μας σχεδιασμό και προφανώς δεσμεύεται από αυτόν, για την έναρξη λειτουργίας του τμήματος.
Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες από καμία πλευρά και καλώ όλους τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα στην τήρηση των υποχρεώσεών τους. Θεωρώ ως δεδομένο πια ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο να προχωρήσει τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος. Εξ’άλλου, οι πρυτανικές αρχές, στις επιτροπές της Βουλής κατά τη διάρκεια ψήφισης του νομοσχεδίου, είχαν εκφραστεί θετικά για το τμήμα στην Ηγουμενίτσα.
Καλώ το Υπουργείο να τηρήσει τη δέσμευση που αναλαμβάνει και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του Τμήματος, για το οποίο δώσαμε μεγάλη μάχη και είχαμε δρομολογήσει τις προσλήψεις καθηγητών. Η κυβέρνηση νομοθετεί, η Πρυτανεία εφαρμόζει, ο νόμος είναι εν ισχύ και η μόνη περίπτωση να μην λειτουργήσει το τμήμα είναι να καταργηθεί με άλλο νόμο.
Αν έχουν τέτοιου είδους κρυφή ατζέντα με νομοθετική κατάργηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Ηγουμενίτσας, όπως ακριβώς έκαναν με τη Νομική Πάτρας, να απαντήσουν ευθέως αν την επόμενη μέρα η Θεσπρωτία θα υπάρχει στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας ή αν θα την βγάλουν από το χάρτη γυρίζοντας τον τόπο μας 25 χρόνια πίσω.»
Join the Conversation