Από τον Άραχθο και το Βοϊδομάτη, στους Λούσιο και Αχέροντα! Έξι ποταμοί της Ελλάδας, εκτός από φυσική ομορφιά, χαρίζουν κατάλληλο σκηνικό για τους ορκισμένους θαυμαστές του ράφτινγκ και τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού
Η travel έκδοση του Reader, παρούσιάζει τους top προορισμούς για ράφτινγκ στην Ελλάδα:
Άραχθος
Ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου, έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα και πηγάζει από την βόρεια Πίνδο ενώ εκβάλει στον Αμβρακικό κόλπο. Μία εύκολη διαδρομή ράφτινγκ, ιδανική για αρχάριους, ξεκινά από τη Γέφυρα Πολιτσάς στο Αμπελοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Πλάκας, διασχίζοντας το ομορφότερο τμήμα του ποταμού. Στη διαδρομή, συναντά κανείς πηγές να αναβλύζουν από σχισμές βράχων, καταρράκτες να τρέχουν από ψηλά στο ποτάμι και σπάνια είδη πουλιών να φωλιάζουν στα απόμακρα βράχια του φαραγγιού.
Βοϊδομάτης
Ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου, οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Με συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα, η ονομασία του προέρχεται από τις σλαβικές λέξεις voda (νερό) και mati (πηγή). Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος για διάφορα αθλήματα, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ταυρωπός
Ρέει στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας και έχει μήκος 78 περίπου χιλιόμετρα. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας, περνάει στο νομό Ευρυτανίας και κατά μήκος της κοιλάδας του υπάρχουν λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης καθώς και μερικά πέτρινα γεφύρια. Από το 1967 ο ποταμός χύνεται στη λίμνη Κρεμαστών, ενώ πριν από τη δημιουργία της ενωνόταν με τον ποταμό Αχελώο. Η διαδρομή των 10 χλμ., που προσφέρεται για ράφτινγκ, θα σας μαγέψει, ωστόσο μια έκπληξη σας περιμένει για το τέλος, όταν θα κατεβείτε από τη βάρκα για να περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης.
Εύηνος
Αναμφίβολα o Εύηνος Ποταμός αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ράφτινγκ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς απέχει μόλις 2.5 ώρες από το κέντρο της Αθήνας. Το βουνό και το ποτάμι προσφέρονται αντίστοιχα όλο το χρόνο για πληθώρα δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από ανθρώπους που αγαπούν όχι μόνο τη φύση, αλλά και την περιπέτεια. Θεωρητικά είναι ένα «εύκολο» ποτάμι 2-3ης βαθμίδος και ενδείκνυται για μια απολαυστική ασφαλή κατάβαση υπό την επίβλεψη έμπειρων οδηγών με φουσκωτές βάρκες ή ατομικά καγιάκ. Η διαδρομή ξεκινάει από τη γέφυρα του Πόρου και καταλήγει στο Διεθνές Προπονητικό Κέντρο Canoe – Kayak, λίγο πριν τη γέφυρα του Μπανιά.
Λούσιος
Ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων, μαγεύει τους λάτρεις του ράφτινγκ. Η κατάβαση ξεκινάει από τη γέφυρα του Ατσίχολου στον ποταμό Λούσιο. Κωπηλατώντας στα κρυστάλλινα νερά, μέσα σε ένα τούνελ από φυτά και δέντρα, οι βράχοι που βρίσκονται στο ποτάμι δημιουργούν συναρπαστικά περάσματα και εμπόδια, χαρίζοντας μία μοναδική εμπειρία. Ο Λούσιος ποταμός χύνεται στον Αλφειό, όπου το ράφτινγκ γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό με την ιστορική πετρόχτιστη γέφυρα του Κούκου να κλέβει τις εντυπώσεις.
Αχέροντας
Μια υδάτινη διαδρομή 15, περίπου, χιλιομέτρων, συνολικής διάρκειας 5-6 ωρών, ξεκινά από τη Γέφυρα των Σερτζιανών και καταλήγει στη Γλυκή. Έχει σε γενικές γραμμές συνεχόμενα περάσματα 3ου – 4ου βαθμού δυσκολίας, σκάλες, που όλα καταλήγουν σε ήρεμο νερό. Προς το τελείωμα της διαδρομής, υπάρχει το Τσαγκαριώρικο ρέμα που πηγάζει από τα χωριά του Σουλίου και τον μύλο του Ντάλα. Αμέσως μετά, συναντά κανείς την Σκάλα της Τζαβέλαινας, το ιστορικό μονοπάτι που ένωνε τα δυτικά παράλια της Πρέβεζας με το Σούλι. Η κατάβαση δεν γίνεται με βάρκες ράφτινγκ, γιατί είναι στενό φαράγγι, αλλά με μονοθέσια, διθέσια ή τριθέσια σκάφη.
Join the Conversation