Πάντα νύφες και πεθερές έχουν μια μικρή έως μεγάλη αντιπαράθεση. Και οι δυο αγαπούν τον ίδιο άντρα μα καμιά πεθερά δεν βλέπει τη γυναίκα του γιου της αντάξια του λεβέντη της.
Στην Παραμυθιά εκεί στο 1962 τότε που όλοι έφευγαν για τη Γερμανία, ένα ζευγάρι, αποφάσισε να πάει ο σύζυγος στη Γερμανία, γνώριζε τη γλώσσα και θα άνοιγε ένα γραφείο να φέρνει μετανάστες να τους τακτοποιεί να βρίσκει εργασία σε κάθε έναν που ήθελε βοήθεια με το σχετικό κόστος, σε ανθρώπους Θεσπρωτούς που ήθελαν να πάνε στη Γερμανία. Και αν ήταν καλά θα πήγαινε και η οικογένειά του αργότερα.
Άκουσε η μάνα Γερμανία και την έπιασε ταράκουλο. Το παιδί της, το καμάρι της που γνώριζε και γλώσσες και είχε και αυτοκίνητο να πάει στις φάμπρικες της Γερμανίας; Η νύφη πάλι από τη μια ήθελε να βασανίσει και λίγο τη βάβω από την άλλη όμως ήθελε και να την ξεφορτωθεί.
– Τι κάνει νύφη μου ο γιος μου στη Γερμανία; Τρώει καλά; Εκεί κάνει κρύο που δουλεύει το παιδάκι μου; Έχει ρούχα το καμάρι μου;
Η νύφη με σοβαρό ύφος, μια μέρα λέει στην πεθερά της.
– Άσε μάνα ο Σωκράτης δεν έχει δουλειά, πεινάει και γω τι να κάνω από δω;
– Παιδάκι μου, παιδάκι μου, είπε η γριά. Και μετά άκουσε τη νύφη της να της λέει:
– Αν πήγαινες στον Βουλευτή, αυτός κάτι θα έκανε. Τον ψηφίζεις; δεν τον ψηφίζεις;
– Τον ψηφάμε, όλοι τον ψηφάμε, καλά λες νυφούλα μου, εκεί θα πάω.
Με το ζόρι κράταγε τα γέλια η νύφη της. Μια και δυο πάει στο σπίτι του Βουλευτή η Βάβω, βρίσκει τη γυναίκα του και της λέει το και το….
– Κυρα Λένη, μη μου τα λες εμένα, τη Δευτέρα θα είναι εδώ ο Βουλευτής, στάσου στο μαγαζί σας από κει θα περάσει. Αν έρθεις εδώ δεν θα βρεις σειρά με τόσο κόσμος που έρχεται.
Περιμένει η κυρα Λένη ήρθε η μέρα που ο Βουλευτής θα ήταν στην Παραμυθιά και τον περίμενε. Μόλις τον είδε έτρεξε και κείνος έτσι που την είδε τη ρώτησε;
– Τι έχεις; Ο Βασίλης τα παιδιά τα εγγόνια είστε όλοι καλά;.
– Όλοι καλά είναι Βουλευτή μου, όμως έχω το Σωκράτη χωρίς δουλειά.
– Χωρίς δουλειά ο Σωκράτης; Την κοίταξε την είδε έτσι και την ξαναρώτησε, ο Σωκράτης χωρίς δουλειά; και που είναι;
– Βουλευτή βρες δουλειά του Σωκράτη μου σε παρακαλώ. Που να σου πω τι τραβάει το παιδάκι μου τι βάσανα.
– Καλά πες του να έρθει και θα βρούμε λύση.. Αλήθεια γιατί δεν ήρθε ο Σωκράτης; που είναι;
-Στη Γερμανία. Εκεί να του βρεις δουλειά.
-Στη Γερμανία;
-Κυρα Λένη, εγώ είμαι βουλευτής στην Ελλάδα δεν είμαι βουλευτής στη Γερμανία στη Γερμανία τι μπορώ να κάνω εκεί.
-Ούι, Βουλευτή μου, ούι τι έπαθα, με γέλασαν, με γέλασαν. Ήρθε σπίτι της, δεν πέρασε από το σπίτι του γιού της, μα αυτό που της έκαναν δεν το ξέχασε ποτέ. Ποτέ.
Όσο για το Σωκράτη, όταν τελείωσε η μετανάστευση, ήρθε στο σπίτι του και στη δουλειά του. Έκανε το φορτηγό λεωφορείο και όταν οι μετανάστες γύριζαν από τη Γερμανία και ήθελαν να πάρουν τις εισφορές τους πίσω, τους έκανε τα χαρτιά.
Δυστυχώς και από αυτό κέρδισε η Γερμανία. Κέρδισε τις εργοδοτικές εισφορές.
Ένα αστείο ήταν, είπε η νύφη της. Που να περίμενα πως θα πάει να βρει το βουλευτή.
H Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά, είναι συγγραφέας, ποιήτρια, βραβευμένο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος της Διεθνoύς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Join the Conversation