Ο απολογισμός έργων δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία, αλλά είναι ύψιστο καθήκον όλων των αιρετών. Κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας Ηπείρου στις 22 Μαρτίου 2019, κατέθεσα ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Παιδείας από 2/4/2018-31/01/2019 τον ακόλουθο απολογισμό:
Παιδεία και πολιτισμός χαρακτηρίζονται από μια αμφίδρομη σχέση. Είναι δυο έννοιες συνυφασμένες, καθώς η μία προϋποθέτει, συμπληρώνει και ολοκληρώνει την άλλη, διότι αν δεν έχεις παιδεία δεν μπορείς να έχεις πολιτισμό και αν δεν έχεις πολιτισμό δεν μπορείς να έχεις παιδεία.
Πολιτισμός είναι μια ευρεία και πολυδιάστατη έννοια, που ίσως ο καθένας μας την εννοεί διαφορετικά.
Πρωτίστως είναι η ιστορία μας, η γλώσσα μας, τα μνημεία μας, η θρησκεία μας, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα γράμματα και οι τέχνες, οι επιστήμες και τα πνευματικά και τεχνολογικά μας επιτεύγματα. Είναι όμως και το επίπεδο και οι συνθήκες της ζωής μας, η συμπεριφορά μας, ο τρόπος σκέψης μας, το καθαρό περιβάλλον, τελικά η ίδια η κοινωνία μας. Και όλα αυτά τα αποκτά κανείς μέσα από την παιδεία και την εκπαίδευση.
Ο πολιτισμός ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αποτελεί πηγή έμπνευσης και πυξίδα προσανατολισμού, συμβάλλει καθοριστικά στην υγιή ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και αποτελεί πυλώνα της τοπικής οικονομίας, ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ήπειρός μας διαθέτει όλα αυτά τα στοιχεία και όχι άδικα χαρακτηρίστηκε ως η κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι η βαριά κληρονομιά μας, η βαριά βιομηχανία μας, και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει θέσει ως ύψιστο στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των στοιχείων αυτών προκειμένου να λειτουργήσουν τα πολιτιστικά μας στοιχεία ως πυλώνας εξωστρέφειας και ανάπτυξης της περιοχής.
Η Ήπειρος καταγράφει μια σημαντικότατη παρουσία αιώνων στο διάβα της ιστορίας και διαθέτει μια απίστευτη πολιτιστική κληρονομιά που τη συνοδεύει στο ταξίδι της στο μέλλον. Αυτό καταμαρτυρούν και τα αναρίθμητα μνημεία καθώς και οι ιστορικοί και λατρευτικοί τόποι που συνδυάζονται αρμονικά με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του συχνά άγριου τοπίου. Έτσι προβήκαμε στην εκπόνηση μελετών, στην αποκατάσταση ή αναστήλωση πολλών μνημείων κυρίως θρησκευτικών όπως παλιά μοναστήρια ή εκκλησίες, σχολεία, το γεφύρι της Πλάκας κ.α.
Το γεγονός που χαρακτήρισε όμως τη χρονιά που πέρασε είναι το υψίστης σημασίας καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», που αποτελεί μια Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, και συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα στο σύνολο της Ηπείρου.
Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Περιφέρειας, με σκοπό τη συμβολή των μνημείων στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών, τη συνύπαρξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενέργειες προβολής των πολιτιστικών στοιχείων της Περιφέρειας, καθώς και την αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου για τη δημιουργία ενός επώνυμου πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος
Πρόκειται για το σπουδαιότερο επίτευγμα της χρονιάς που πέρασε με βεντάλια συνεργειών, είναι το «ποιοτικό άλμα από τα τεχνικά έργα, σε έργα ζωής», με επίκεντρο τα μνημεία και περιλαμβάνει 4 περιφερειακές ενότητες, 5 αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης, Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Αρχαιολογικός χώρος Αμβρακίας και Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων), 8 αρχαίους χώρους θέασης, 344 χμ. διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.
Είναι ένας «ολιστικός φάκελος», σύμφωνα με τα λόγια του Σταύρου Μπένου, που ενορχηστρώνει μια πρωτοφανή σε κλίμακα, βάθος και ποιότητα, μια κοινωνική, επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία. Άλλωστε, αυτός πλέον είναι ο δρόμος για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: βιωσιμότητα, σύνδεση με οικονομία, ανάπτυξη με πολλούς βραχίονες.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη μας, τον Πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πρέβεζας υπεύθυνο για την τουριστική προβολή Στράτο Ιωάννου καθώς και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση και παρουσίαση του προγράμματος στις αρχές Νοεμβρίου στα Γιάννενα.
Έχοντας καταρτίσει έναν στρατηγικό σχεδιασμό η Περιφέρειά μας συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στοχευμένα στις σπουδαιότερες διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις όπως στην ΙΤΒ, στο Ντουμπάι, στη Ρωσία, στο Ισραήλ κα. Στις εκθέσεις αυτές προσκαλούνται και συμμετέχουν ΔΩΡΕΑΝ οι δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας είτε φιλοξενούμενοι οι ίδιοι, είτε με τη αποστολή έντυπου και ψηφιακού διαφημιστικού υλικού.
Σκοπός των εκθέσεων αυτών είναι η προβολή της Ηπείρου ως τουριστικός προορισμός τεσσάρων εποχών με επίκεντρο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων. Σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις συνδυάζεται η τουριστική προβολή με την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομικής κληρονομιάς, του ηπειρωτικού πρωϊνού αλλά και της παράδοσης, αφού συνοδεύονται σχεδόν πάντα από τοπικά εδέσματα που απλόχερα διαθέτουν οι τοπικοί παραγωγοί και περιλαμβάνουν παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και τη συνοδεία δημοτικής μουσικής.
Σημαντική κρίνεται η συμμετοχή και η συμβολή των πολιτών είτε μεμονωμένα είτε μέσω των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, οι οποίοι είναι θεματοφύλακες της παράδοσής μας. Χάρις στους δραστηριοποιημένους και ευαισθητοποιημένους συλλόγους, διατηρούνται οι τοπικές παραδόσεις και αναβιώνουν οι τοπικοί θεσμοί.
Οι εκθέσεις τοπικών προϊόντων, τα λαογραφικά μουσεία, οι μικρές βιβλιοθήκες, τα μουσικοχορευτικά και πολυφωνικά φεστιβάλ, η γιορτή τσιπούρας, κάστανου, σαρδέλας, τσίπουρου, θεατρικές παραστάσεις, τα λεγόμενα «ανταμώματα», τα τοπικά κυρίως παραδοσιακά ημερήσια πανηγύρια συνήθως κάτω από το γεροπλατάνο στην πλατεία του χωριού είναι τόποι συνάντησης των ντόπιων αλλά και πόλος έλξης των εγχώριων κυρίως τουριστών που προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στο πλαίσιο αυτό συνεργαστήκαμε με όλους σχεδόν τους δήμους, τους φορείς και τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους για την άρτια διεξαγωγή εκδηλώσεων ή την έκδοση συγγραμμάτων με σκοπό την τουριστική προβολή, την προσέλκυση τουριστών αλλά και την ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του τόπου.
Οργανώσαμε γύρισμα της εκπομπής τουριστικής προβολής «Πάμε διακοπές» – αφιέρωμα στη Θεσπρωτία που προβλήθηκε σε 8 Περιφέρειες μέσω του καναλιού Ena channel.
Εκπροσώπησα την Περιφέρεια σε επετειακή πολιτιστική εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών του Ηπειρωτικού Συλλόγου Μπίλεφελντ Γερμανίας, όπου συναντήθηκα με ελληνικούς φορείς και παρακολούθησα με εκπροσώπους της ελληνικής ορθόδοξης ενορίας τη Θεία Λειτουργία.
Η Περιφέρεια Ηπείρου με όραμα και στόχο εξακολουθεί να αναπτύσσει τις κατάλληλες στρατηγικές που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και του φυσικού κάλλους της Ηπείρου, σεβόμενοι την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και τη φύση.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στον τομέα της Παιδείας είχαμε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ΠΕ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και φορείς ή συλλόγους ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Συμμετείχαμε ή θέσαμε υπό την αιγίδα μας σειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων, αλλά συμβάλαμε και στην έκδοση συγγραμμάτων ή λευκωμάτων αφιερωμένα στην Ήπειρο. Συνδράμαμε επίσης ώστε να καλυφθούν έξοδα για την στέγαση των φοιτητών σε ξενοδοχεία των Ιωαννίνων. Επιπλέον εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη, ασφαλή και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους.
Για έβδομη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Βιβλία σε Ρόδες, το οποίο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημοτικών σχολείων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Θεσπρωτίας και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικών σχολείων και στους τρεις δήμους της ΠΕ Θεσπρωτίας σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου και την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επανειλημμένα είχα επικοινωνία με τους Διευθυντές των γραφείων Α΄ και Β΄θμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις ΠΕ, με τους οποίους συνεργαστήκαμε και αναδείξαμε θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων κα.
Και φέτος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πρόνοιας και τους συλλόγους ιδιωτικής εκπαίδευσης λειτούργησαν τα κοινωνικά φροντιστήρια για απόρους ή οικονομικά αδύναμους μαθητές.
Διοργανώσαμε εκδήλωση στην Παραμυθιά κατά της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης με την Βουλευτή ΝΔ Έλενα Ράπτη σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Σουλίου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Παραμυθιάς
Διοργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων στις ΠΕ Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας δικαιωμάτων του Παιδιού με καλεσμένο τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Αθλητισμού Γοργόλη Βασίλη, την νυν Αντιπεριφερειάρχη κα Αναστασία Σίμου και φορείς των ΠΕ.
Κλείνοντας, κατέβαλλα όλες μου τις δυνάμεις, όπως κάνω εδώ και εννιά χρόνια ως Περιφερειακή Σύμβουλος, και προσπάθησα να φανώ αντάξια των προσδοκιών αλλά και της βαρύτητας που συνεπάγεται ο θεσμός του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη.
Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον Περιφερειάρχη μας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους συνεργάτες, τους φορείς, τους συλλόγους, τον κόσμο και την οικογένειά μου, οι οποίοι με βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά μου αυτή.
Τέλος, θέλω να ζητήσω συγνώμη αν κάποιον άθελά μου αδίκησα ή στεναχώρησα.
Join the Conversation