Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου δημοσίευσε πριν λίγες μέρες την πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για υποβολή αιτήσεων στο Μέτρο «Βιολογικές καλλιέργειες» με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στο ποσό των 1.321.000€.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ως εργαλείο του αστικού κράτους, για μια ακόμη φορά πρωτοστατεί για την προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής, την ενίσχυση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων με την υλοποίηση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.
Εξ΄άλλου ο νυν Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έχει συμβάλλει και προσωπικά στην προώθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καλλιεργώντας αυταπάτες για την σωστή εφαρμογής αποκρύπτοντας επιμελώς ότι στόχος της ΚΑΠ είναι η καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και η συγκέντρωση της παραγωγής και του εμπορίου σε όλο και λιγότερα χέρια.
Σε ποιους όμως απευθύνεται η Περιφέρεια καλώντας τους να κάνουν “μπίζνες” για να τα κονομήσουν;
Μήπως στους αιγοπροβατοτρόφους που, λόγω “ελεύθερης αγοράς”, βλέπουν να κατρακυλούν οι τιμές των προϊόντων τους και εξαναγκάζονται να δίνουν κοψοχρονιά τα προϊόντα τους στους εμπόρους;
Μήπως στους αμπελουργούς και σε άλλους μικρομεσαίους παραγωγούς που η ΚΑΠ τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα;
Φυσικά και όχι. Σε κάποιους άλλους μάλλον στοχεύει, οι οποίοι πράγματι, μπορούν να κάνουν “μπίζνες” και να λειτουργήσουν ως “επιχειρηματίες”. Είναι λίγοι μεγαλοαγρότοκτηνοτρόφοι και αγροτοβιομήχανοι, μεταποιητικές μονάδες, που έχουν, ήδη, πάρει στα χέρια τους μεγάλο μερίδιο της παραγωγής και θέλουν να την πάρουν όλη, βγάζοντας από τη μέση όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Επίσης είναι σε όλους γνωστό ότι για την πλειοψηφία του λαού τα βιολογικά τρόφιμα είναι απλησίαστα. Αν και η χώρα αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της κατέχει υψηλή θέση σε βιολογικές καλλιέργειες, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα από τη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών τους σε “βιολογικές”, αλλά αντίθετα πνίγηκαν στα χρέη. Τα περισσότερα δε μικροκαταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων αναγκάστηκαν και έκλεισαν, κάτω από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν από την καλλιέργεια – εκτροφή, μεταποίηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων (γαλακτοβιομηχανίες, βιομηχανίες κρέατος, σούπερ μάρκετ κ.λπ.)
Επομένως οι μικρομεσαίοι και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το να ψάχνουν διαφορές ανάμεσα σε όλους εκείνους που έχουν ως σημαία την ΕΕ και την προώθηση της ΚΑΠ. Αντίθετα η πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και τις αντιλαϊκές πολιτικές είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στο ξεκλήρισμά της από τους μεγαλοαγρότες και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που υπηρετούν ΕΕ και κυβερνήσεις.
Γι αυτό και το ΚΚΕ υποστηρίζει το συνεπές αγροτικό κίνημα που έδωσε και δίνει μάχες στα οδοστρώματα των εθνικών οδών, στα μπλόκα και αλλού, με καθαρό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο, που στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, στην ΚΑΠ της ΕΕ και την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων.
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που υποφέρουν, αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν κάτι να γίνει, να δυναμώσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα θεσμικά όργανα (Περιφέρειες, Δήμοι, Ευρωκοινοβούλιο, Βουλή) ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ. Έτσι θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν ανάσες ανακούφισης οι αγροτοκτηνοτρόφοι και γενικότερα ο λαός που έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών του, να διεκδικήσουμε τη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, να ζήσουμε όπως μας αξίζει στον 21 αιώνα και να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Join the Conversation